A kávéfogyasztás meghosszabbítja az életet

2012.11.14.

Címkék: egészség kávé
A kávéfogyasztás meghosszabbítja az életet

Újabb nagyszabású tanulmány erősítette meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kávé valóban jótékony hatású, élethosszabbító hatású lehet a megfelelő mennyiségben fogyasztva. A legújabb eredményeket nemrég a New England Journal of Medicine orvosi folyóirat adta közre, amelyek szerint a koffeines és koffeinmentes kávé fogyasztása is pozitív hatással van az emberi szervezetre. A kutatást több mint 400 ezer alany bevonásával készítették, több mint másfél évtized alatt.

A vizsgálatban 51-70 év közötti emberek vettek részt, összesen 400 ezren. Közülük 42 ezeren egyáltalán nem ittak kávét, 15 ezren pedig napi 4-6 adag kávét fogyasztottak. A kísérletben résztvevők így átlagosan napi 2-3 csészével ittak.


A kísérlet ideje alatt az alanyok közül mintegy 52 ezren haltak meg - mint az eredményekből kiderült, azon férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, 10%-kal, a kávézó nőknél pedig 13%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány. A kutatók szerint ehhez köze lehet magának az italnak, amely számos, a szervezet számára értékes antioxidánst tartalmaz, illetve olyan anyagokat is, amelyek segítenek a rák megelőzésében.


Bár Neal Freedman, a jelenlegi kutatás vezetője szerint az eredmények alapján még nem feltétlenül állítható fel közvetlen ok-okozati kapcsolat a kávézás és az egészségi állapot között, ez nem az első olyan kísérlet, amely hasonló eredményre jut az ital jótékony hatásait illetően.
Korábbi kutatások alapján a tudósok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás a máj- és vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség, a prosztatarák, az öregkori demencia és az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór megelőzésében is komoly szerepet játszhat. 2008-ben a mostanihoz nagyon hasonló eredményekre jutottak egy kísérlet során. Kiderült, a kávét fogyasztó nők egészsége jobb, várható élettartama pedig hosszabb, mint nem kávézó társaiké.


Mindezek a jótékony hatások valószínűleg az antioxidánsoknak köszönhetőek, bár a kávénál jelentősen nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmazó élelmiszereket is fogyasztunk, ám általában közel sem olyan rendszeresen.


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár