Kényeztesse magát hotdoggal!

2011.12.04.

Kényeztesse magát hotdoggal!

Nagyon szereti? Vagy csak néha megkívánja? Hazafelé rendre egy hotdog árusba ütközik, vagy csak gyorsan akar vacsorát készíteni...? Ne bánja! Ha néha-néha elcsábul, attól még nem hízik el, amennyiben pedig mustárt is tesz bele, bizonyos lehet abban, hogy az elfogyasztott hotdoggal nem ártott egészségének.

Bizonyára tudja, hogy az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei apróra átböngészik, mit tartalmaz az általuk vásárolt élelmiszer, s hogy gondolkodás nélkül visszadobják az árut a polcra, ha rákkeltő adalékanyagot látnak feltüntetve a csomagolás hátoldalán. Nem véletlen: a tartósítószerek ugyanis károsak az egészségre, leginkább azért, mert rákot is okozhatnak.

A konzerválóanyagok, amelyeket általában nem spórolnak ki sem a virsliből, sem pedig az előrecsomagolt hotdog kiflikből, elsősorban a vesét és a húgyhólyagot, azaz a vizelet-kiválasztás szerveit támadják meg, és hosszú távon azok rosszindulatú tumoros megbetegedését okozhatják.

Most azonban a tudomány a hotdog rajongóinak is jó hírrel szolgál: új kutatási eredmények szerint ugyanis a mustárban lévő kurkumin hatástalanítja a káros, karcinogén anyagokat, még mielőtt bajt okozhatnának.

Akkor sincs baj, ha nem szereti a mustárt, ez esetben azonban fokhagymával vagy fokhagymaszósszal kell ennie a hotdogot ahhoz, hogy hatástalanítsa a „mérgező E-számokat”. Ha a fokhagymás változat sem nyerte el tetszését, abban az esetben a jövőben figyeljen Ön is az E-számokra, és lehetőleg olyan élelmiszereket fogyasszon, amelyek nem tartalmaznak rákkeltő adalékanyagokat.

 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár