Ki a tavaszba!

2012.03.20. - Írta: Sz.N.

Ki a tavaszba!

A hosszú téllel sokak számára együtt jár a bezártság, a lakáshoz kötöttség is. Az idősebbek hozzászoktak már, sokan nem is tudnak jól közlekedni a csúszós, jeges utakon. Azonban a gyerekek nehezen viselik, hogy a korán kezdődő hosszú téli estéket az otthon falai között kell eltölteniük. Így a tavasz beköszöntével szinte „kirobbannak” a szabadba, és alig lehet őket hazacsalogatni. Ezzel nincs is semmi baj, sőt... – már abban az esetben, ha számolunk a nagy szabadsággal együtt járó fokozott balesetveszéllyel is.

A tavasz beköszöntével a szülők feladata, hogy szemrevételezzék a kényszerszünet után gyermekeik sporteszközeit, és elvégeztessék azokon a szükséges javításokat, a generáloztatást, illetve hogy ellenőrizzék, nem nőtte-e ki lurkójuk a tavalyi bukósisakot és egyéb védőeszközöket.

Ezen túl minden idény előtt érdemes átbeszélni a gyerekekkel, mikre kell feltétlenül odafigyelniük biciklizés, gördeszkázás stb... során – már abban az esetben, ha elég nagyok ahhoz, hogy szülői felügyelet nélkül töltsenek órákat az utcán különféle sporteszközökön száguldozva.

Fontos ezen túl ügyelni a fokozatosságra is, amelyben segíthet a nappalok egyre hosszabbodó volta: jó, ha a gyerekek sötétedés előtt befejezik a játékot a szabadban, nem csak azért, mert a sötétben sokkal valószínűbben érheti őket baleset, hanem azért is, mert így fizikai erőnlétük is egyre fokozódik, nagyjából egyenesen arányosan a napfényes órák számának növekedésével. Mire pedig eljön a nyár, edzettségük is megfelelővé válik ahhoz, hogy akár az egész napot sportolással, szabadtéri játékkal töltsék. Ugyanis nemcsak sportolóknál elengedhetetlen a bemelegítés: a testnek mindig szüksége van a fokozatosság elvének betartására ahhoz, hogy képes legyen helytállni növekvő terhelés esetén is.

Kirándulásaink során tanítsuk meg gyermekünket, már óvodás korában fára mászni – mert egész bizonyosan akkor is fog, ha nem tanítottuk meg rá, ekkor azonban sokkal nagyobb eséllyel pottyan le, és már mehetünk is vele a baleseti ambulanciára.

Ugyancsak fontos, hogy házunk táján is elimináljuk a balesetveszélyt: egy-egy, a kertben felejtett gereblye nem egy esetben okozott már súlyos sérülést, illetve a kerti partikon elmaradhatatlan tábortűz is csúnya, akár örökké megmaradó sebek okozójává válhat – épp ezért egy poroltó minden háztartásban nélkülözhetetlen szolgálatot tehet.

A szabadtéri foglalatosság sokféle baleset forrása lehet felnőttnek gyereknek egyaránt, épp ezért mindig tartsunk otthon fertőtlenítőszert, kötszert, sebtapaszt, égési sérülés kezelésére alkalmas jégakkut (de a mirelit zacskós zöldborsó is megteszi), égés kezelésére alkalmas krémet, illetve mindig tudjuk, hová lehet fordulni, ha olyan sérülés történik, amit otthon esetleg nem tudunk ellátni.

Szerencsére az internet komoly segítséget jelenthet ilyen esetekben is, mivel a keresőprogramok segítségével elég könnyen szerezhetünk információt a baleseti ügyeleti ellátásokról.

Végül, de nem utolsó sorban: jó, ha van olyan családtag, aki általában a gyerek közelében tartózkodik (anya vagy apa), és aki egyúttal képzett elsősegélynyújtó: legtöbbször persze nincs szükség az ilyen jellegű tudásra, azonban sajnos néha előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyekben elsősegélynyújtási szakismerettel életet is menthetünk... 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár