A gránátalma ereje

Újabban minden termékben található gránátalma. Lássuk miért?

- Írta: KA

A gránátalma ereje

Italok, teák, Martini, krémek, ajakápolók, gyógyhatású készítmények. Hirtelen úgy tűnik, az egész világ megőrült a gránátalmáért. A termelők Kaliforniában több ezer hektárt telepítettek be új növényekkel, hogy követni tudják a növekvő igényeket. Mi történik?

Bár az érdeklődés ezek iránt a furcsa formájú gyümölcsök iránt új keletűnek tűnik, valójában maga a gyümölcs elég régóta ismert. Legenda szól arról, hogy nem is az alma, hanem a gránátalma hozta kísértésbe Ádámot az Édenkertben. 4000 évvel ezelőtt a legkedveltebb gyümölcsnek számított.

Az ismertség és a történelmi múlt ellenére a gránátalma nem az egyszerűen megehető gyümölcsök közé tartozik. Nem esszük meg a héját, a belseje pedig rostos és tele van magokkal. A mediterrán országokban és Mexikóban a szakácsok sokáig köretként használták a magokat, de ezt leszámítva nem sokan tudtak mit kezdeni vele.

De amint elterjedt, hogy mekkora az egészségügyi jelentősége, finom és édes gránátalma italok jelentek meg a bevásárlóközpontok polcain. És az egészséges étel mánia kezdett fontos momentummá válni.

Na nézzük mit tudhatunk erről a szuper egészséges gyümölcsről

A gránátalma majdnem annyi káliumot tartalmaz, mint a banán. De az antioxidánsok mennyisége az, ami egészségügyi szempontból érdekessé teszi. Ezeknek a betegség ellen küzdő alkotórészeknek a hatása megmutatkozik a szív egészségének erősítésében, az alacsony koleszterinszintben, a rákmegelőzésben, a merevedési zavar gyógyításában. (Talán Ádámnak is volt ilyen problémája!) A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói a gránátalma levet a legegészségesebb itallá nyilvánították, megelőzve a vörösbort, a zöldteát és hat másik természetes italt. Ha fogyni akarsz se menj messze, egy pohár 160 kalóriát tartalmaz.

Még meg sem kell enned ahhoz, hogy jótékony hatásában részesülj ennek az antioxidáns erőműnek. A Michigani Orvosi Egyetemen készült friss tanulmány kimutatta, hogy a gránátalma magjának olaja segíti a bőr sejtjeinek megújulását.

A frissen leszedett gránátalma októbertől megtalálható a piacokon, szezonja novemberben, decemberben van. Éretten szedik, fogyasztásra rögtön alkalmas. Válassz olyat, amelyik súlyos és nincs megsérülve.

A legkönnyebben úgy tudod fogyasztani, hogy bevágod a héját egy éles késsel az egyenlítőjénél, majd beleteszed egy tál hideg vízbe, szétfeszíted az ujjaddal. Ha szétjött, a magok kijönnek és feljönnek a víz tetejére, a belső héja lesüllyed. Dobd ki a héjat, szárítsd meg a magokat és eheted is.

A magok kicsi, folyadékkal teli zacskócskák. Kb 840 db van egy gyümölcsben. Összerághatod és megeheted őket a rosttartalom miatt, vagy rághatod, amíg a lé ki nem jön belőle és kiköpöd a maradékot. Rászórhatod saláták tetejére, joghurtba, otthon sütött süteményeknek különleges ízt kölcsönöz. Jól fagyasztható is.

 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár