A gyümölcs, ami szinte mindenre jó

2011.07.17. - Írta: DÁ

A gyümölcs, ami szinte mindenre jó

A görögdinnye nemcsak nagyon finom, de egyben rendkívül egészséges gyümölcs is: gyakorlatilag mindent tartalmaz, amire a nagy nyári kánikulában a szervezetnek szüksége van. Mivel 92 százalékban vízből áll, „átmossa” a szervezetet, a helyes sav-bázis egyensúly beállásának irányába hat, és tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A görögdinnyének több száz fajtája létezik, amelyek közül Magyarországon is számos típus honos.

A görögdinnyét már az egyiptomiak is termesztették, bizonyítékok léteznek rá, hogy már ötezer évvel ezelőtt is szüretelték. Mindez nem véletlen: a nagy zöld gyümölcsök komoly mennyiségben tartalmaznak vasat, cinket, magnéziumot, kalciumot, szelént, nátriumot, káliumot, foszfort, A-, B6- és C-vitamint. Sótartalmának köszönhetően a dinnye alkalmas az izzadással elvesztett sómennyiség pótlására, és ugyan tápértéke önmagában nézve nem túl magas, az alacsony kalória-, szénhidrát- és fehérjetartalmat kiválóan ellensúlyozza, hogy általában sokat eszünk belőle egy alkalommal. Emellett laktat is, hiszen a benne lévő rengeteg víz telítettség-érzetet okoz.

Ami az említett „átmosó” hatást illeti, a görögdinnye magas víztartalma miatt elsősorban a vesékre gyakorol áldásos hatást, a májnak pedig a magas A-vitamin-tartalom révén tesz jót. Az A-vitamin emellett hasznos a szem számára, és a szervezet immunrendszerét is nagyban erősíti. A B6-vitamin ahhoz járul hozzá, hogy szervezetünk minél több antitestet termeljen, de a vörös vérsejtek képzésére is jótékonyan hat, és az idegrendszer megfelelő működését is bizonyítottan segíti. A görögdinnye által tartalmazott kálium pozitív hatást gyakorol a test vízháztartására: az alacsony káliumszint izomgörcsökhöz vezet, rendszeres dinnyeevéssel ezt is kiküszöbölhetjük. A gyümölcs igen magas rosttartalma a vastagbél működését teszi könnyebbé. A piros színért felelős likopin – ami például a paradicsomban vagy a rózsaszín grapefruitban is megtalálható – szintén a szervezet immunreakcióit erősíti, így a különböző megbetegedések ellen hat. Mivel a likopin még a béta-karotinnál is nagyobb mennyiségben köti meg a szabad gyököket, a görögdinnye antioxidáns hatása kiemelkedő a gyümölcsök között, vagyis méregtelenítő kúrákra is kiválóan alkalmas.

Kevéssé közismert, de a görögdinnye magja különböző módokon teaként lefőzve természetes gyógyír a vesebajokra. Ha azonban magát a gyümölcsöt fogyasztjuk, ne együk meg a magokat, mert ugyanúgy vakbélgyulladást okozhatnak, mint az almamagok.
 


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár