Megárthat a túl sok...

2014.05.20.

Megárthat a túl sok...

Ugyan már, a pornó ártalmatlan! – legyintenek sokan, amikor arról van szó, hogy napjainkban mindent elöntenek a szexuális tartalmak. A könnyelmű legyintés nem indokolt: egy friss kutatás bebizonyította, hogy sok férfinál direkt kapcsolat áll fent az erekciós zavarok és a túlzott pornófogyasztás között.

Az internetnek köszönhetően napjainkban már olyan könnyen hozzáférhetők a pornográf tartalmak, hogy sokan nem is nagyon képesek ellenállni a csábításnak, és akár akkor is képesek ilyen videókat nézni, ha éppen akad öt szabad percük munka közben. Egy friss tanulmány óva int a túlzott pornófogyasztástól: eszerint a hasonló filmek állandó nézése olyannyira magasra viszi a férfiak ingerküszöbét, hogy utána egyszerűen nem találják kellően izgalmasnak a hétköznapi szexet. Ez pedig erekciós zavarokhoz vezethet – ami rendszerint önértékelési problémákat okoz.

A Psychology Today magazinban megjelent tanulmány szerint még akár az sem túlzás, hogy ezt a fajta jelenséget új típusú impotenciaként kezeljük. Ami kétségtelenül új jelenség: az alapul szolgáló kutatásban résztvevő, zömmel huszonéves férfiak egy része teljesen normálisnak tartotta, hogy az ágyban néha nem jön neki össze a merevedés, ellenben az internetes pornószájtok svédasztala láttán bármikor izgalomba tudtak jönni.

A jelenségnek persze tudományos magyarázata is van. A szakemberek szerint az agy egyszerűen túladagolást kap, amikor az ember az internet előtt ülve szexchat-beszélgetésben vesz részt, miközben párhuzamosan akár több ablakban is futnak a különböző oldalakon a legváltozatosabb, eltérő szintűen kemény szexjelenetek. Az agyban ilyenkor dopamin termelődik, de minél gyakrabban van részünk az élményben, annál nagyobb intenzitású ingerekre van szükségünk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást eredményezze – ezen a téren kicsit olyan ez tehát, mint az alkoholizmus vagy a droghasználat. Sokan pedig egyszerűen nem képesek ezután elválasztani a valós élményeket a virtuális valóságtól, és miután este lekapcsolják a villanyt a hálószobában, már nem találják elég izgatónak a körülményeket, és kudarcot vallanak a partnerükkel.

Abban persze semmi abnormális nincsen, ha valaki érdeklődik a szexualitás ilyen formájú ábrázolása iránt, ha azonban ez a mindennapi szexuális életre is rányomja a bélyegét, már problémákat okozhat. További probléma, hogy a pornó is egyre inkább az extrémitások felé halad: míg nyolcvan évvel ezelőtt egy kivillanó boka, negyven évvel ezelőtt pedig egy mély dekoltázs is óriási gerjedelmet okozott, addig ma már jóformán egy általános iskolás gyerek is legfeljebb csak vállat von egy átlagos pornófilmre. Szintén fontos tényező, hogy számos férfi esetében az internetes pornótartalmak hajszolása a libidó szinten tartása érdekében történik: mindig valami új dologra van szükség az izgalmi állapothoz és a kielégüléshez.

Bezár