Mellbevágó kérdések

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: mellrák
Mellbevágó kérdések

­Nincs két egyforma, és nincs két nő, aki egyformán viszonyulna a melléhez. Még a leírása sem egyforma: szexuális örömforrás, tápláló emlő a kisbabának, a nőiesség szimbóluma, s még sorolhatnánk. Alábbi összeállításunkban mellmagasságból nézünk körül.

­Tük­röm, tük­röm...

Noha csak egyik testrészünknek gondolnánk, a mell meghatározó szerepet játszik a nők önmagukról alkotott képének kialakulásában. Amilyennek valaki a mellét látja, úgy vélekedik önmagáról, mint nőről – írja Sandra Eller, a rochesteri egyetem pszichiátere, miközben hozzáteszi: – Holott a vonzó megjelenés és a szexi külső korántsem egyedül a mell formájától vagy nagyságától függ, sokkal inkább meghatározza az önmagunkba vetett hit, valamint a környezetünkkel kialakított harmonikus kapcsolat. Tévednek azok a nők, akik azt hiszik, ha mellük másmilyen lenne, életük is megváltozna. Ez persze nem igaz az emlőműtéten átesett, folyamatosan növekvő számú rákbetegekre, akik számára egy jó protézis az önbecsülést, a társadalomba való beilleszkedést, a teljes életet adja vissza.

Mel­let­tem dönt­sön!

­Az életmód vitathatatlanul befolyásolja a mell egészségének megőrzését. Íme néhány példa:

  • Zsírfogyasztás: Még nem eldöntött kérdés, hogy a túlzott zsírbevitel mellrákot okoz-e, vagy csak összefüggésben áll azzal. Annyi biztos, hogy a nagyon zsíros, zöldségben, gyümölcsben szegényes étrend legyengíti a szervezet védekezőképességét, így jobban ki van téve a betegségek, fertőzések szüntelen ostromainak. Jó tanács: a napi kalóriabevitelben ne legyen 20%-nál több zsír.
  • Olíva olaj: Egy 2000 nőt vizsgáló görög tanulmány bebizonyította: 25%-kal kisebb volt a mellrák előfordulása azon nők körében, akik naponta legalább egyszer olívaolajat fogyasztottak. Ezt a tudósok az olíva magas antioxidáns vitamintartalmával magyarázták. Azt javasolják, együnk sok salátát, amit olívával készítünk el.
  • Alkohol: Biztos adatok állnak rendelkezésre arról, hogy a folyamatos alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Minden nőnek saját felelőssége tudatában kell döntenie!

Évről év­re

A 20-as élet­évek:­
A mell teljesen kifejlődött, alakja és mérete megközelítőleg állandó marad a következő két évtizedben. Döntő változást csak terhesség, vagy jelentős súlyingadozás okoz. A mell a fogamzásgátló tablettáktól megduzzadhat, de a mellrák kialakulásának veszélye ilyenkor még alacsony. Előfordulhatnak fibrómák vagy ciszták. Ilyenkor kell elkezdeni a mellerősítő gyakorlatokat ahhoz, hogy a feszes formát megőrizzük.

A 30-as, 40-es életévek:
Ez időben semmi különös nem történik, kivéve a terhességet, amelynek első jele éppen a mell érzékenysége. A 16. héten a mell már készen áll a tejtermelésre, s a hormonális változások miatt egy-két számmal nagyobb melltartóra van szükség. 35 év fölött megnő a mellrák kockázata, feltétlenül végezzük el a havi ellenőrzést, s ha bármi szokatlant észlelünk, forduljunk orvoshoz!

Az 50-es életévek:
Az ösztrogén hiány miatt menopausa után csökkenhet a mell mérete, de ezen a hormonpótló kezelés változtat, ettől nő és puhább lesz a mell. Ha a nő szoptatott, kisebb az esélye arra, hogy csontritkulásban megbetegszik, mert az ez idő alatt termelt extra adat kalcium az élet későbbi szakaszában is védelmet nyújt. Téves előítélet, hogy ebben a korban a mell veszít feszességéből, az ilyen változások általában egyéniek, alkattól függenek.

 ­Tart­sa ma­gát for­má­ban!

  • Mindig viseljen melltartót! Ez melle legfőbb támasza, hiszen a mell izmai önmagukban túl gyöngék ahhoz az életvitelhez, amit egy aktív nő folytat.
  • Védje mellét a naptól! Az erős napsütés, az ultraviola sugarak miatt, nemcsak fájdalmas leégést okoz, de komolyan károsítja a mell rugalmasságán őrködő kollagént.
  • Tornázzon! A súlyzózás és a speciális mellizom erősítő gyakorlatok szépen kiemelkedő mellet formálnak.
  • Vigyázzon a súlyára! A folyamatos fogyás és hízás megviseli, „összegyűri” a mell bőrét.
  • Figyelje a mellét! Tartson önvizsgálatot minden hónapban, amikor elmúlt a menstruációja. A mell ilyenkor a legpuhább.
Bezár