Mellbevágó kérdések

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: mellrák
Mellbevágó kérdések

­Nincs két egyforma, és nincs két nő, aki egyformán viszonyulna a melléhez. Még a leírása sem egyforma: szexuális örömforrás, tápláló emlő a kisbabának, a nőiesség szimbóluma, s még sorolhatnánk. Alábbi összeállításunkban mellmagasságból nézünk körül.

­Tük­röm, tük­röm...

Noha csak egyik testrészünknek gondolnánk, a mell meghatározó szerepet játszik a nők önmagukról alkotott képének kialakulásában. Amilyennek valaki a mellét látja, úgy vélekedik önmagáról, mint nőről – írja Sandra Eller, a rochesteri egyetem pszichiátere, miközben hozzáteszi: – Holott a vonzó megjelenés és a szexi külső korántsem egyedül a mell formájától vagy nagyságától függ, sokkal inkább meghatározza az önmagunkba vetett hit, valamint a környezetünkkel kialakított harmonikus kapcsolat. Tévednek azok a nők, akik azt hiszik, ha mellük másmilyen lenne, életük is megváltozna. Ez persze nem igaz az emlőműtéten átesett, folyamatosan növekvő számú rákbetegekre, akik számára egy jó protézis az önbecsülést, a társadalomba való beilleszkedést, a teljes életet adja vissza.

Mel­let­tem dönt­sön!

­Az életmód vitathatatlanul befolyásolja a mell egészségének megőrzését. Íme néhány példa:

  • Zsírfogyasztás: Még nem eldöntött kérdés, hogy a túlzott zsírbevitel mellrákot okoz-e, vagy csak összefüggésben áll azzal. Annyi biztos, hogy a nagyon zsíros, zöldségben, gyümölcsben szegényes étrend legyengíti a szervezet védekezőképességét, így jobban ki van téve a betegségek, fertőzések szüntelen ostromainak. Jó tanács: a napi kalóriabevitelben ne legyen 20%-nál több zsír.
  • Olíva olaj: Egy 2000 nőt vizsgáló görög tanulmány bebizonyította: 25%-kal kisebb volt a mellrák előfordulása azon nők körében, akik naponta legalább egyszer olívaolajat fogyasztottak. Ezt a tudósok az olíva magas antioxidáns vitamintartalmával magyarázták. Azt javasolják, együnk sok salátát, amit olívával készítünk el.
  • Alkohol: Biztos adatok állnak rendelkezésre arról, hogy a folyamatos alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Minden nőnek saját felelőssége tudatában kell döntenie!

Évről év­re

A 20-as élet­évek:­
A mell teljesen kifejlődött, alakja és mérete megközelítőleg állandó marad a következő két évtizedben. Döntő változást csak terhesség, vagy jelentős súlyingadozás okoz. A mell a fogamzásgátló tablettáktól megduzzadhat, de a mellrák kialakulásának veszélye ilyenkor még alacsony. Előfordulhatnak fibrómák vagy ciszták. Ilyenkor kell elkezdeni a mellerősítő gyakorlatokat ahhoz, hogy a feszes formát megőrizzük.

A 30-as, 40-es életévek:
Ez időben semmi különös nem történik, kivéve a terhességet, amelynek első jele éppen a mell érzékenysége. A 16. héten a mell már készen áll a tejtermelésre, s a hormonális változások miatt egy-két számmal nagyobb melltartóra van szükség. 35 év fölött megnő a mellrák kockázata, feltétlenül végezzük el a havi ellenőrzést, s ha bármi szokatlant észlelünk, forduljunk orvoshoz!

Az 50-es életévek:
Az ösztrogén hiány miatt menopausa után csökkenhet a mell mérete, de ezen a hormonpótló kezelés változtat, ettől nő és puhább lesz a mell. Ha a nő szoptatott, kisebb az esélye arra, hogy csontritkulásban megbetegszik, mert az ez idő alatt termelt extra adat kalcium az élet későbbi szakaszában is védelmet nyújt. Téves előítélet, hogy ebben a korban a mell veszít feszességéből, az ilyen változások általában egyéniek, alkattól függenek.

 ­Tart­sa ma­gát for­má­ban!

  • Mindig viseljen melltartót! Ez melle legfőbb támasza, hiszen a mell izmai önmagukban túl gyöngék ahhoz az életvitelhez, amit egy aktív nő folytat.
  • Védje mellét a naptól! Az erős napsütés, az ultraviola sugarak miatt, nemcsak fájdalmas leégést okoz, de komolyan károsítja a mell rugalmasságán őrködő kollagént.
  • Tornázzon! A súlyzózás és a speciális mellizom erősítő gyakorlatok szépen kiemelkedő mellet formálnak.
  • Vigyázzon a súlyára! A folyamatos fogyás és hízás megviseli, „összegyűri” a mell bőrét.
  • Figyelje a mellét! Tartson önvizsgálatot minden hónapban, amikor elmúlt a menstruációja. A mell ilyenkor a legpuhább.
Hozzászólások

Brettphiff | 2017-05-14 03:36

wh0cd8382815 Generic Cialis

Brettphiff | 2017-07-10 04:58

wh0cd780146 advair generic GENERIC WELLBUTRIN bentyl
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár