A passzív dohányzás növeli a mellrák kockázatát

- Írta: SzN

A passzív dohányzás növeli a mellrák kockázatát

Ha a leánygyermek passzív dohányos, azaz dohányfüstös környezetben nő fel, az megnöveli a felnőttkori emlőrák kialakulásának kockázatát – derítették ki brit kutatók.

A British Medical Journalban publikált tanulmány megírásához 80.000 nő adatait dolgozták fel. A szakemberek úgy találták, az emlőrák kockázata magasabb volt azok között, akik évtizedekig dohányfüstnek voltak kitéve. Rámutattak ugyanakkor arra is, hogy még további vizsgálatok elvégzésére van szükség, hogy az első eredményeket alátámasszák, de ismételten hangsúlyozzák, mennyire fontos leszokni a dohányzásról.

A passzív dohányzás és az emlőrák kialakulása közötti kapcsolat vitatott kérdés. Egyes kutatások kimutattak összefüggést, mások nem. Abban sincs egyetértés, milyen hosszú idő kell ahhoz, hogy a passzív dohányzás a káros hatását kifejtse, vagy a gyermekkor melyik szakaszában a legrombolóbb a cigarettafüst.

Erre a Nyugat-Virginia Egyetemen végzett legfrissebb kutatás, amelyet Dr Juhua Luo vezetett, sem ad választ, de megerősíti, hogy a passzív dohányzás jelentős kockázati tényező.

A kutatás során 79 990, ötven és 79 év közötti nő állapotát követték figyelemmel tíz éven keresztül. 3 250 esetben alakult ki invazív emlőrák (amikor a daganat az emlőben lévő csövecskékből indult ki) a megfigyelt csoportban.

A nőket kikérdezték arról, dohányoznak-e illetve mennyi ideig voltak dohányfüstnek kitéve. A válaszok alapján szabályos minta rajzolódott ki. Eszerint a dohányosoknál 16 százalékkal nagyobb volt a kockázat az emlőrák kialakulására a menopauza után. Aki dohányzott, de leszokott, akár húsz évvel az utolsó szál cigaretta után is még mindig kilenc százalékkal nagyobb kockázattal volt kénytelen számolni. Az emlőrák kockázata azon nők körében volt a legnagyobb, akik ötven vagy annál több évig dohányoztak. Fokozott emlőrák-kockázatot mutattak ki azon nők körében is, akik maguk sohasem gyújtottak rá, de dohányosokkal éltek vagy dolgoztak hosszú ideig. Például ha valaki gyermekkorában tíz évig volt passzív dohányos, felnőttként húsz évig otthon és tíz vagy több évig a munkahelyén, 32 százalékkal nagyobb lett az emlőrák esélye a dohányfüstmentes környezetben élő társaihoz képest.

A tanulmány arra is rámutat, hogy minél előbb és minél hosszabb ideig dohányzik valaki, annál nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata. A tüdőrák, a szívbetegségek és egyéb ismert egészségügyi kockázatok miatt is azt javasolják a szakemberek, hogy a dohányosok szokjanak le. Emellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekek jelenlétében senki ne gyújtson rá, mert a passzív dohányzásnak is súlyos következményei lehetnek.

 

Bezár