Mikor forduljunk szexuálterapeutához? II.

2012.06.15. - Írta: DA

Mikor forduljunk szexuálterapeutához? II.

Megfordult már valaha a fejében, hogy vajon milyen hálószobai problémák kiáltanak szexuálpszichológus segítsége után? Összeállításunk második részében a leggyakoribb olyan gondokat gyűjtöttük össze, amelyekkel az érintettek szakember segítségét kérik.

Orgazmusproblémák

 
A kielégülés nehézségei nagy százalékban a nők – és ezen belül is főleg a fiatalabb nők – problémái, a férfiakra nem igazán jellemzőek. A leggyakoribb gond ezen a téren, amikor egy nő egyszerűen képtelen az orgazmusra. A szakember ilyenkor elsősorban tanácsokat adhat a hölgyeknek testük jobb megismerése érdekében, miközben felhívja a figyelmet a csikló jelentőségére és a szex „egyéb” módozataira a közösülésen kívül. Érdemes persze elgondolkodni azon, vajon egyes férfiaknak nem lenne-e szükségük hasonló felvilágosításra, amennyiben partnerüknek sosincs orgazmusa…
 
Fájdalom szex közben
 
Szintén a nők problémája. Első körben ilyenkor inkább orvoshoz menjünk, hátha szervi ok vagy betegség húzódik meg a fájdalom hátterében. Amennyiben a doktor nem talál semmit, a szexuálpszichológuson, szexterapeután a sor, a fájdalom ugyanis sok esetben viselkedésbeli okokból fakad: lehet, hogy csak több előjátékra lenne szükség, de az is, hogy a hüvely nedvesedése nem éri el a kívánatos szintet – síkosítókkal, pózok változtatásával ez is könnyen megoldható.
 
Pornó- és egyéb szexuális függések
 
A pornómánia sokaknak ismerős lehet, de nem ez az egyetlen szexuális jellegű addikció: van, aki még egy kapcsolatban sem képes lemondani a napi többszöri, kényszeres maszturbálásról, mások prostituáltakhoz járnak, megint mások az internetes oldalakon folytatnak virtuális szexet másokkal. A felsorolt jelenségek elsősorban férfiakat érintenek, és mindezek a kényszerek komolyan veszélyeztethetik egy pár szexuális életét. Amennyiben hasonló gondokra akad példa a kapcsolatukban, feltétlenül keressenek fel egy szakembert, ugyanis a hasonló kényszeres függőségek házilag a lehető legritkább esetben kezelhetők.

Bezár