Mit tehetek, hogy a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkentsem?

- Írta: Magyar Rákellenes Liga

Címkék: tüdőrák
Mit tehetek, hogy a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkentsem?

Mi a tüdőrák?

A tüdőrák a légutakat borító hámsejtek rendellenes burjánzása. A leggyakoribb rosszindulatú daganat: a tumoros betegek 12 százaléka ebben szenved, 18 százaléka (Magyarországon évente nyolcezer) ember hal meg.
 

Hogyan lehet észrevenni?

Sajnos évekig elhúzódhat anélkül, hogy panaszt okozna. Nincsenek jellemző és kizárólagos tünetei, de okozhat fájdalmat, köhögést, nehézlégzést, vagy a vérköpést. De ezek a tünetek általában már a betegség előrehaladott stádiumában jelennek meg.

Milyen panaszokkal kell orvoshoz fordulni?

Ha hetekig-hónapokig váladék nélkül (száraz) köhögése van, vagy hosszú ideje fáj a válla, háta, vagy a mellkasa, akkor mindenképpen. Ha vért is köp, akkot azonnal forduljon orvoshoz!

Hogyan állapítják meg, ha valakinek tüdőrákja van?

Sokszor véletlenül: egyéb betegség kivizsgálásakor vagy tüdőszűrésen. De a daganatot röntgen vizsgálatokkal legfeljebb gyanítani lehet. A diagnózishoz szövettani vagy sejttani vizsgálat szükséges. Ezért ha a röntgen vizsgálat során a gyanú felmerül, tüdőtükrözés vagy tüdőbiopszia (szöveti mintavétel) következik. Ha daganatot diagnosztizálnak, fontos tudnunk, hogy ezek sem egyformák. A daganat kiindulási szövete alapján beszélünk laphámsejtes, mirigyhámsejtes, nagysejtes és kissejtes tüdőrákról. Ez utóbbi (a kissejtes) daganat viseli magán leginkább a rosszindulatúság jegyeit.

Mitől lehet tüdőrákot kapni?

Bizonyított, hogy a tüdőrák oka elsősorban a dohányzás. A cigarettafüstben ugyanis olyan rákkeltő anyagok (pl. kátrány) vannak, melyek éveken, évtizedeken keresztül károsítják a hörgők nyálkahártyájának hámsejtjeit és ezzel rákkeltő hatást válthatnak ki. Mindez daganatos sejtburjánzáshoz vezethet. Kimutatták, hogy a rendszeresen dohányzók 15-ször gyakrabban szenvednek tüdőrákban, mint a nem dohányzók.

A dohányzás mellett egyéni hajlamosító tényezőknek is szerepe lehet a betegség kialakulásában. Kutatási eredmények arra utalnak, hogy egyes enzim-típusok (olyan fehérjék, amelyek különböző anyagok specifikus átalakulását gyorsítják), a dohányzással együtt kifejezetten megnövelik a tüdőrák kockázatát.

A tüdőrák nem örökölhető, de ezek a bizonyos enzim típusok igen. Ebben az értelemben a betegségre való hajlam örökölhető. A dohányfüst mérgező hatása kiterjed azokra is, akik kénytelenek elviselni, hogy családtagjuk, munkatársuk a közvetlen környezetükbe dohányzik. Kockázati tényezőt jelent az is, hogy akik vegyszerrel dolgoznak, nem tartják be azokat a munkavédelmi szabályokat, amelyek védelmet nyújtanának.

Gyógyítható-e a tüdőrák?

A tüdőrák ma még kevésbé gyógyítható betegségek közé tartozik. De van esély a teljes gyógyulásra. Ezt az esélyt, a korai felismerést követően, az időben elvégzett radikális operációval lehet elérni.

Ellenben akit valamilyen ok miatt nem lehet megoperálni, azon a sugárterápia, vagy a gyógyszeres, az ún. citosztatikus kezelés segíthet. Az utóbbiak teljes gyógyulást kevésbé, inkább tünetmentességet eredményeznek. Mindenesetre, a folyamatos kutatások eredményeként, évről évre mind hatásosabb, és egyre kevesebb mellékhatással járó betegbarát gyógyszer és terápia áll rendelkezésünkre. Mivel a legnagyobb gyógyulási esélyt a korai felismerés jelenti, fontos szerepe van a tüdőszűrésnek. A negyven év feletti rendszeresen dohányzók számára indokolt, hogy legalább évente elmenjenek mellkas röntgen szűrővizsgálatra!

Megelőzhető-e a tüdőrák?

A tüdőrák kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni: nem-dohányzással, vagy a dohányzásról való leszokással. Akik munkahelyükön vegyi szennyeződés veszélyének vannak kitéve, a munkavédelmi előírások betartásával előzhetik meg a bajt. Az egészséges életmód, táplálkozás, a friss levegőn való minél több tartózkodás és az elegendő alvás és mozgás szintén a kockázat csökkentéséhez tartoznak. Még annál az embernél is csökkenthető a kockázat, aki tíz évig dohányzott. A cigaretta elhagyását követően mintegy öt-hat évvel feleződik, s tíz-tizenöt év elteltével a nem dohányzók szintje felé közelít a kockázat csökkenése!

Abba lehet-e hagyni a dohányzást?

Ki adhat tanácsot, ki nyújthat segítséget?
Akik le szeretnének szokni a dohányzásról, azok számára a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosai állnak rendelkezésre: vizsgálatokkal és tanácsadással egyaránt. Velük együttműködő szakmai hátteret jelentenek még a megyei tüdőgyógyintézetek, az egyetemek tüdőklinikái, valamint az országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet.

 

www.rakliga.hu
 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár