Kényszerszüneten a négylábú diagnoszták

2011.02.12. - Írta: Szlávics Noémi

Kényszerszüneten a négylábú diagnoszták

A gyömrői Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány négylábú szaktekintélyei akár kilencvenkilenc (!) százalékos pontossággal képesek „kiszagolni” a tüdőrákot, jelenleg mégsem dolgozhatnak. Az anyagi források kiapadtak, a kutyák képességeit megerősítő ismétlő kontrollvizsgálatok pénz nélkül nem valósíthatók meg – eredmények híján pedig a vizsgálatra jelentkezőket sem tudják fogadni az alapítvány munkatársai.

Angliában évek óta ismert és elismert eljárás a kutyás rákfelismertetés, illetve a brit ebek nemcsak rák, hanem például az Addison avagy bronz-kór jelzésére is alkalmasak. Egy brit kórházi klinika a magyar alapítványéhoz hasonló kutyás szervezettel együttműködésben végzi a vizsgálatokat – a klinikai illetve a kutatómunka részeként. A kórház munkatársai folyamatosan vizsgálják a begyűjtött adatokat annak érdekében, hogy ez a fájdalommentes, költséghatékony és nem utolsó sorban diagnosztikai szempontból is egyedülálló módszer a mindennapok rutinvizsgálatává válhasson: úgynevezett „elektronikus orr” kifejlesztésén dolgoznak, nem utolsó sorban az NHS, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat támogatását is élvezve. Hazánkban sajnos egyelőre korántsem ilyen fényes a helyzet.
Igaz, az elmúlt években kezdődtek közös munkára irányuló egyeztetések a Semmelweiss egyetem néhány munkatársával, de együttműködésről a mai napig nem született megállapodás. Pedig a különleges képességű kutyák és gazdáik módszerei szerte a világon nagy érdeklődést váltanak ki. Mindaddig azonban, amíg az ügyet egyetemi, intézményi szinten nem tudják felvállalni, nem jöhet létre nemzetközi együttműködés – pedig nem egy ilyen felkérés érkezett az alapítványhoz, például a Barcelonai Állatorvostudományi Egyetemtől. Az alapítvány munkatársai számos külföldi tanulmányi meghívást is kaptak, azonban – mint azt Scherr Gabriella, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta – pályázataik sorra eredménytelenül zárulnak, így nemhogy Amerikába nem tudnak utazni, de még az ország határain belül is csak alig.
Angliában az 1980-as évek elejétől kezdve végeztek kutyákkal kísérleteket, amelyek akkortájt 60-80 %-os pontossággal ismerték fel a kilégzett biomarkerek alapján a rák jelenlétét a szervezetben. Az áttörés 2006-ban történt. Lengyel kutatók kutyái 99%-os pontossággal voltak képesek felismerni a tüdőrákot; a magyarországi Kutyák a Rák Ellen az Életért Alapítvány négylábú szaktekintélyei ugyanilyen biztonsággal adnak diagnózist, már a tüdőrák legkorábbi szakaszában is.
A vizsgálathoz beteg és egészséges emberek által kilégzett levegőmintákat használnak. Tüdőrák esetében 99%-os, míg mellráknál 88%-os pontossággal ismerik fel a kutyák a daganatos betegektől származó levegőmintákat. A módszer a napjainkban alkalmazott diagnosztikai eljárásokhoz képest egyszerűbb és olcsóbb, és nem utolsó sorban: pontosabb. Lenne. Mivelhogy jelenleg áll a munka az alapítványnál, bevétel nincs, kutyák és kiképzőik – akik egyébként évek óta minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik önkéntes munkájukat – egyhelyben topognak.
Pénz híján nem tudják lebonyolítani a kutyák képességeit megerősítő és igazoló úgynevezett ismétlő kontrollvizsgálatokat, amelyek független orvosi bizottság előtt zajlanának – így a közhasznú alapítvány jelenleg fennmaradásáért küzd. Scherr Gabriella azonban reménykedik, többek közt abban, hogy az idei „adóegyszázalékok” felajánlásával újra talpra állhatnak, és újult erővel láthatnak munkához.
Jelenleg sehol a világon nem létezik olyan, az egész népesség számára könnyen elérhető diagnosztikai eljárás, amely biztonsággal képes lenne a korai stádiumban lévő tüdőrák felismerésére.
A tüdőrák hazánkban is a vezető halálokok között szerepel, pedig a kutyás módszer széles körben elterjedt alkalmazásával, illetve az erre épülő kutatások sikerre jutásával a beteg túlélési esélyei megsokszorozódhatnának.
A kutyák mindenesetre készen állnak. Addig pedig, míg nincs levegőminta, idényben szarvasgombázni járnak Scherr Gabriellával. A napi nyolc órás munkaidőt vígan végigszaglásszák, számukra ugyanis mindez nem munka, inkább szórakozás. Persze, nem jótékonyságtól hajtva képesek hosszú órákon át gombát kutatni vagy épp levegőmintákat elemezni: jutalomfalatkákért dolgoznak – már ha akad munkájuk…


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár