Ne félj tőle, kergesd el a rákot!

2012.10.29.

Ne félj tőle, kergesd el a rákot!

Nem véletlenül adta ezt a címet az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság október 26-i beteg edukációs nyílt napjának. Arra utalva, hogy számos újdonság: technika, eszköz, diagnosztika és terápia lelhető fel az intézet falai között, melyek segítségével egyre több daganatos beteg léphet ki gyógyultan az intézet kapuján.

Dr. Gödény Mária radiológus professzor, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke elmondta: arra a legbüszkébb, hogy az intézet falai között sok szakma fog össze a betegek mosolyáért, és ennek a multidiszciplinaritásnak részese a klinikai onkológus, a radiológus, a sebész, a patológus, a sugárterapeuta, vagy éppen a pszichológus is. Az onkológiai ellátást ugyanis nem egy orvos viszi sikerre, hanem az olyan jól szervezett intézmények, ahol az orvosok képesek az együttműködésre. „Ebben rejlik a mi intézetünk ereje.”
Dr. Rényi- Vámos Ferenc főorvos - tüdő transzplantáció specialista- a Bécsi Egyetem Mellkas sebészeti Tanszékén is oktat, így van összehasonlításai alapja. Állítja, hogy semmivel sem rosszabb a magyar onkológia intézetben elérhető színvonal, mint a szomszédban, az osztrákoknál.
Dr. Szabó János urológus robotsebészetet tanult a gazdag Franciaországban, és annak reményében tért haza, hogy a sebészi precizitást növelő technológia egyszer az Országos Onkológiai Intézetben is hozzáférhető lesz. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár a sebészrobotoké a jövő, nem érdemes túlmisztifikálni őket, hiszen végül is egy számítógép vezérelte szerkezet, amit az orvos egy joystick-kal és pedálokkal irányít. 
Dr. Papp Ákos gasztroenterológus professzor a vastag és végbélrák szűrés hiányosságaira hívta fel a figyelmet, arra, hogy miközben a vastag és végbélrák előfordulási gyakorisága az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb, és a halálozási arány is nálunk a legmagasabb, az egész lakosságra kiterjedő szűrési program bevezetése még mindig késik. Dr. Szűcs Miklós urológus hozzáfűzte, hogy a prosztataszűrésre ugyanez a jellemző. Pedig az idősebb férfiak prosztatadaganatát jó lenne idejében kiszűrni, hiszen akkor még egy jó sugárkezeléssel, egy eredményes műtéttel elébe lehet menni a későbbi előrehaladott stádiumnak.
Dr. Polgár Csaba sugárterapeuta professzor szerint az Országos Onkológiai Intézetben megtalálható a csúcstechnológia, akár a külső, akár a belső sugárforrások tekintetében, hiszen alkalmazzák a tűzdeléssel működő brachy terápiát is, azaz célzottan belső sugárzással pusztítják el a daganatos sejteket pld a prosztatarák esetén. Hangsúlyozta, hogy több milliárdos uniós fejlesztési csomag várható a sugárterápia területén, amivel országosan kiegyenlíthetők majd az ellátási különbségek a sugárterápiában.

Mellműtét után is van élet!

A rendezvényt felmelegítette, megszínesítette, felpezsdítette a Százszorszépek gyönyörű tánca. Mindegyikük valóban királylány volt. Idősek és fiatalok fátyollal és csörgős szoknyával, kecses kézmozdulatokkal kísérve ringatták csípőjüket az arab dob ritmusára. Legtöbbjük túlélte és leküzdötte a rákot, mondhatni feltámadt és újra megszületett nőként. Szalai Márta, az intézet ápolásai igazgató helyettese nagyszerű ötletet valósított meg: rehabilitációt és prevenciót kombinált hastánccal, beszélgetéssel, önvédelmi, pszichológiai, kozmetikai, plasztikai és egyéb praktikákkal. Ez a Százszorszép Hastánc Klub. „A Klub az életörömömet adta vissza: az Életemet. Kifejezhetetlen az a szeretet, törődés, meghallgatás, amiben részesülünk. Boldogok vagyunk, hogy ott lehetünk.” – mondták el a nem mindennapi táncosok, akiknek a heti egyszeri együttlét és a szép koreográfiák bemutatása minden kétséget kizárólag fényt hoz az életükbe. Ezt tükrözi állandó mosolyuk.
A hastáncnak méltó folytatása volt egy különleges divatbemutató: a modellek - kortól és súlytól függetlenül- arcukkal is vállalják a betegségüket, s azt, hogy mellműtét után is nőnek lehet maradni. Nem is akármilyennek! A jó értelemben vett magabiztosság, a tartás és a vidámság varázsolta ezt a bemutatót olyanná, ami bármely kifutón megállná a helyét. No és persze a fürdőruha és fehérnemű modellek. Bár mindegyik speciálisan kialakított, mégis a legújabb divatot követik – így járul hozzá immár 22 éve Tóth Zsuzsanna, az Anita-Hungária vezetője, a mellműtött nők nőiességének megőrzéséhéhez. Egyikük, - csupa mosoly, vakító kék szem, divatos rövid ősz frizura- mielőtt belépett volna a terembe, ösztönös női kacérsággal húzta egy centivel lejjebb csupa csipke melltartóját, és kilátszott az implantátum, amiből az égadta világon semmit nem lehetett észrevenni a „kifutón”

Az emlősebészet XXI. századi kihívása az onkoplasztika

„Az iménti bemutatók követendő példát mutatnak arra, hogyan lehet a női szépség értékét őrizni és megtartani.”- dicsérték meg még az orvosok is a „civil” női kezdeményezéseket. Dr. Mátrai Zoltán főorvos, Dr. Gulyás Gusztáv professzor - a rekonstrukciós részleg vezetője, plasztikai sebész- és Tínusz Anikó főnővér elsőként a szűrés fontosságát hangsúlyozta. Dr. Mátrai Zoltán szerint a kiválóan működő, ingyenes szűrést az érintett (45-60 év közötti) nők csupán 38%-a veszi igénybe, pedig a 2 éves intervallumonként javasolt mammográfia sugárdózisa miatt nem kell aggódni, nem veszélyes, viszont lehetőséget nyújt a daganatok korai felismerésére, amikor a betegség még 85-90%-ban gyógyítható. Hazánkban évente 7300 beteget regisztrálnak, ebből 2000-ren halnak meg. A szűréssel a mortalitást lehetne csökkenteni.
Az újdonságként számon tartott onkoplasztikai sebészetről szólva elhangzott, hogy ez egy emlőmegtartó és helyreállító műtét-technikai csoport, - emberközpontú szemlélet és technika, melynek során különböző szakorvosok dolgoznak együtt, ráadásul az emlőrák terápiás nővéreket speciálisan képezik. Az intézetben készített kérdőív szerint 500 teljes emlőeltávolítás előtti beteg 50%-ban szeretne rekonstrukciót, de ami a megdöbbentő, hogy életük féltésén túlmenően, sokszor nem is a családjuknak, hanem a munkahelyüknek akarnak megfelelni.
Dr. Gulyás Gusztáv úgy véli, hogy a rekonstrukciós műtétéknél a mikrosebészet jelent áttörést. Jelenleg három alapvető eljárást alkalmaznak: a saját szövettel (hasfalból) való emlőpótlást; a hátizom felhasználását implantátum beültetésével, és az azonnali rekonstrukciót (a daganat eltávolításakor) implantátum beültetésével. A rekonstrukció minden mellműtött nőnek ingyenesen jár, és már 10 megoldás közül lehet választani. „Amit kívánok a hölgyeknek: pozitív életszemlélet, és hogy őrizzék meg a nőiességüket, s ha kell, küzdjenek érte.”

A rák lelki értelemben fertőz!

Hölgykoszorú zárta a nyílt napot – az intézet betegeinek speciális segítői:
Dr. Riskó Ágnes pszichológus, Pongrácz Adrienn dietetikus, Dr. Dumele Andrea a Fájdalomcsillapítási Ambulancia orvosa és Gárgyán Katalin mentálhigiénikus.
Dr. Riskó Ágnes szerint a legfontosabb, hogy a betegek kifejezhessék érzéseiket és tudják, hogy mi történik velük.25%-nak szüksége van lelki segítségre, hogy ne önmaga büntetésére használja betegségét, vagy drasztikus esetben ne „meneküljön ” öngyilkosságba. Nem csupán nekik, hanem az őket ápoló hozzátartozóknak is szükségük van támogatásra. A családtagok- és ez elég rémisztő statisztika - 40-60%-a megbetegszik,- a rák fertőző lelki értelemben. Ezért az intézet pszichológusai mindent megtesznek, hogy a betegek és családjuk pszicho-szociális nehézségeit enyhítsék. Pongrácz Adrienn szerint a daganatos betegnek nem diétáznia kell, hanem az életmódján egy kicsit változtatnia – beleértve az egész családot. A táplálkozásban törekedni kell a természetesre, az élő és friss alapanyagokra és kerülni kell a konzervált, előre csomagolt, pácolt, füstölt, túl zsíros ételeket. Minden csütörtökön interaktív, nyílt foglalkozást tartanak ahol praktikus tanácsokat is kapnak az érdeklődők.
Dr. Dumele Andrea elmondta, hogy sajnos az orvosképzésben még nincs fájdalomcsillapítási szakvizsga, így fájdalomcsillapítási kultúránk is hagy kívánnivalót maga után. A kompetencia a háziorvosok kezében van, viszont beutalóval fel lehet keresni az erre specializált szakembereket a fájdalomcsillapítási ambulanciákon.
A laikusok számára rendezett nyílt nap tapasztalatainak summázata: A pozitív hozzáállás és a gyógyulásba vetett hit - amiért az intézet orvosai, nővérei nap, mint nap megdolgoznak- csodákra képes.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár