Őszi frontátvonulások

- Írta: Bártfai Erzsébet, meteorológus

Őszi frontátvonulások

Az ősz kezdetén még kevésbé, ahogyan azonban telik-múlik az idő, annál inkább örülünk egy-egy front érkezésének, illetve talán még inkább az átvonulásának. Ellentmondásosnak, tán visszatetszőnek is tűnik a kijelentés, a következő sorokat olvasva azonban remélhetőleg érthetővé, világossá válik, miért is érezzük ezt így.

Az ősz a négy évszakunk közül az átmeneti évszakok közé tartozik: a nyár már múlóban van, a tél még nem érkezett meg. Ehhez a változáshoz szervezetünknek is alkalmazkodnia kell.
A nap egyre alacsonyabban jár, és egyre rövidebbnek tűnnek a nappalok is. Szeptember elején még közel tizenhárom és fél óra telik el napfelkelte és a napnyugta között, november végére ez az időszak kevesebb, mint kilenc órára esik vissza. A világos időszak tehát a nap feléről majdnem a harmadára csökken.
A rövid besugárzási időszak miatt a szárazföld mind kevesebb meleget kap.
A hosszabb éjszakákon nap-nap után erősebben hűl a levegő, az egyre rövidebb nappalokon pedig kevésbé emelkedik a hőmérséklet. A tengerek vize azonban még őrzi a nyár melegét, ezért a nagy vízfelület és a szárazföld között növekszik a hőmérsékleti különbség. Ezt a különbséget igyekszik kiegyenlíteni a természet légköri frontokkal.
Az ősz elején még gyakoriak az ilyen frontok.
A melegfrontok nyári meleget hoznak, ekkor ismét sokat izzadunk, szervezetünk fő feladata a hűtés. A vérnyomás megint alacsonyabbra száll, a figyelem és összpontosítás gyengül. A meleg napok idején továbbra is gondolnunk kell arra, hogy védjük magunkat a közvetlen napsütéstől, és hogy kellő menynyiségű folyadékkal (lehetőleg ásványvízzel) pótoljuk az elvesztett nedvességet és ásványi anyagokat. A légkör azonban még arra is képes, hogy záporok, zivatarok alakuljanak ki. Ezek idején ingerlékenyebbé válik az ember, a hangulat és vérnyomás ingadozó lesz. A hidegfrontok már nemcsak felfrissülést, de igazi, szeles hideget is hozhatnak. Ehhez még nem szoktunk hozzá.

Főként életmódunkon kell tudatosan sokat változtatni az őszeleji hidegfrontok idején. A kényelmes, jól megszokott könnyű ruházatot, melegebb, réteges öltözettel kell felváltanunk. A friss zöldség és gyümölcs mellett hidegfront idején már energiadúsabb táplálék is jót tesz szervezetünknek.
Az ősz második felében egyre inkább a csöndes, párás idő a jellemző. A légkörben nagy változások ugyan nem történnek, mi azonban éppen ettől a változatlanságtól szenvedünk. Szerencsés esetben derült az idő. Ekkor azonban a hosszú éjszakákon erősen lehűlő, a napsütötte nappali órákban viszont jelentősen fölmelegedő levegő, tehát a hőmérséklet nagymértékű napi ingadozása okoz sokaknak gondot. Ilyenkor úgy kell megválasztani öltözetünket, hogy a reggeli hideg órákban legyen mit fel-, a meleg, déli órákban legyen mit levetnünk.

Kedvezőtlenebb esetben a frontmentes időjárás egész napon át tartó borongós időt okoz, a levegő páratartalma tartósan magas. Ez az időjárás nemcsak kedélyünket rontja, de a szív- és érrendszeri, valamint légúti megbetegedésben szenvedők állapotát is jelentősen, rossz irányba befolyásolja. A levegő magas páratartalma, a számottevő légmozgás hiánya arra vezet, hogy a levegő egyre szennyezettebbé válik, és a legrosszabb esetben a Napot meg sem látjuk még napközben sem.
Ekkor örülünk annak, ha hidegfront érkezik! A melegfront csak ront a helyzeten: még párásabbá, borongósabbá válik az idő, még szennyezettebb lesz a levegő. Egy erős hidegfront azonban megmozdítja az Alpok és a Kárpátok által határolt medence levegőjét, kisöpri a nedvességet, kitisztítja a levegőt, ismét látjuk a Napot. A hidegfront ugyan a vérnyomás emelkedését okozza, de egyben frissebbé, éberebbé, tettrekészebbé is tesz. Elmúlik a rossz hangulat. Mindemellett a hőmérséklet is kedvező irányba változik, napközben ismét lehet érezni a Nap melegét.

Mindent összevetve, az őszre ugyan a csöndes, nyugodt időjárás jellemző, mégis tartogat meglepetéseket számunkra. A mi feladatunk csak annyi, hogy figyeljük, mire számíthatunk, és ahhoz alkalmazkodjunk. Hol nyári ruhával, hol télikabáttal. Hol sok mozgással, hol pihenéssel. Ahogy az idő megkívánja.

 

Festmény: Paál László

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár