Passzív agresszió és személyiségzavar

2011.01.10.

Passzív agresszió és személyiségzavar

A passzív-agresszív személyiségzavarról – mint ahogy a személyiségzavarokról általában – egyre több szó esik. Arról azonban jóval kevesebb, hogy a passzív-agresszív meghatározás voltaképpen az elhárító mechanizmusok egy típusát fedi, melynek megléte teljesen hétköznapi: túlburjánzása viszont személyiségzavart eredményez.

Az elhárító mechanizmusok tudattalan megküzdési stratégiák, céljuk az olyan, az „én”-t veszélyeztető negatív események felismerése és átdolgozása, amelyek fenyegetik az önértékelést, szorongást okoznak, stresszt keltenek.
A passzív-agresszív megküzdési mód fokozottan jellemző a konfliktuskerülő emberekre, akik nem ritkán olyan megállapodásokat kötnek, amelyekhez tulajdonképpen nincsen semmi kedvük. Passzív – agresszív elhárítás például az alapvetően nem akart, de mégis elvállalt feladatok elvégzésének odázása, halogatása avagy nem teljesítése is.
A konfliktuskerülő és nem ritkán a dependens emberekre is jellemző az olyan kompromisszumokba való beleegyezés is, amelyre legszívesebben nemet mondanának, azonban félve a konfliktustól vagy a következményes elutasítástól, a belső nemből hangos igen lesz – a nem azonban ettől tudattalan szinten nem marad.
„Pörgünk egyet a fiúkkal az éjszakában, édes, ugye nem baj?” – kérdi a partner. „Á, menj csak nyugodtan, úgyis bőven van mit csinálnom.”– mondja a konfliktuskerülő vagy dependens (vagy mindkettő), azonban rossz érzés marad benne, mert legszívesebben azt mondta volna: „Maradj, kérlek, olyan jó volna együtt lenni.” Legközelebb, amikor partnere moziba hívja, sem a „konfliktuskerülő”, sem partnere nem érti pontosan, voltaképpen miért is nincs a másiknak hangulata a filmhez…
A kvázi „kierőszakolt” igen keltette feszültségek „passzív ellenállással” való megoldása nem túl célravezető stratégia, azonban segítségével megnyilvánulhat a fel nem vállalt, rejtőzködő agresszió. Vagyis a passzív agresszió tulajdonképpen a mások ellen irányuló agresszív késztetések tudattalanban átdolgozott formája.
A probléma eliminálásának e módja tehát nem a legtökéletesebb elhárító mechanizmus: rengeteg maradványkonfliktus, sértettség, feszültség a következménye, melyek nagy valószínűséggel ott törnek utat maguknak, ahol az ember a legkevésbé számít rájuk.

A passzív-agresszív személyiségzavar

Alapja lehet a bizalomban és a szeretetben való csalatkozás, mely konfliktus feloldatlanul kíséri végig az egyén életét. Igen fontos lehet kialakulása szempontjából a kritikát nem tűrő autoriter szülői nevelési stratégia, amely miatt az egyénnek gyermekkorában nem állt módjában közvetlen formában kifejezni véleményét, önállósági törekvéseit, negatív érzéseit vagy haragját – a szülői autoritás ezeket valamilyen módon lehetetlenné tette. Ez, az akkor egyetlen, következmények nélkül maradó ellenállási mód nem ritkán meghatározó személyiségjegyként rögzül, és személyiségzavart szül, mely – pszichoterápia hiányában – végigkíséri az egyén egész életét.
A belső negativizmus nemritkán bármilyen elvárásokat „megszállhat” – azonban ez a legtöbb dologra kiterjedő nem a legritkább esetben a konkrét tárgyból eredő következmény, sokkal inkább a pszichésen tartósan traumatizált gyerekkor eredménye. A passzív-agresszív viselkedés az élet minden területét átszőheti, az egyén ezzel a viselkedéssel saját önmegvalósítása útjába is rendre akadályokat gördít: „maga alatt vágja a fát”.
A nem ebben a személyiségzavarban lehet túlzottan gyakori, inadekvát nem csakúgy, mint vállrángatós, morgós, méltatlankodó igen, sértett „na jó” vagy „nekem mindegy” is, vagy éppenséggel olyan hangos és egyértelmű igen, melyet az egyén későbbi cselekvéssel egyáltalán nem támaszt alá.
A passzív-agresszív személyiségzavar negativizmusa elsősorban az elvárásokkal szemben nyilvánul meg, az attitűdöt főképp tekintélyszemélyek képesek mozgósítani: különösen gyakori az autoritással szembeni állandó ellenkezés, kritika és szembenállás, illetve a mindenre kiterjedő fundamentális elégedetlenség, pesszimizmus és cinizmus egyaránt. A hangulati élet passzív-agresszív személyiségzavarban labilis, a belső élmények megfogalmazása nehézkes, az ilyen emberek mentalizációs képessége fejletlen.
Ebből a speciális negativizmusból szinte egyenesen következik a sikertelenség, az el nem ismertség: az egyén keserűen tapasztalja, hogy nála gyakran jóval szerényebb képességű embertársai is sokkal előbbre jutnak – ez pedig csak tovább fokozza az elutasítottság -és szerencsétlenség-érzést.
Énképük ambivalens, az éretlenebb megküzdési stratégiák miatt jellemző a tehetetlenség, kilátástalanság érzése – vagyis a tanult tehetetlenség.
A passzív-agresszív személyiségzavarban a gyenge, alulfejlett megküzdési stratégiák okán jellemző lehet az impulzuskontroll-zavar: mivel pedig az acting-out-ok ellenségesek, a környezetből rendre büntető magatartást váltanak ki, az egyénből pedig valamiféle mártír-életérzést.
A frusztráció hatására kialakuló rendszeres és inadekvát indulatrohamok rombolóan hatnak személyes kapcsolataikra, és mivel nem képesek sem értelmezni, sem kezelni konfliktusaikat, ezzel csak tovább rontják pszichés életminőségüket.
A passzív-agresszív személyiségzavarra igen jellemző hangulati instabilitás gyakran vezet depresszív tünetekhez, mely kezelése során jó esetben kiderül az alapprobléma, és ez elvezetheti az egyént olyan pszichoterápiába, melyben megnyílik számára az út egy kiegyensúlyozottabb élethez. A negativisztikusnak is nevezett személyiségzavar gyakran mutat átfedést a határeseti személyiségzavarral, mely kezelésében szintén a feltáró-és mentalizációs pszichoterápia vezethet eredményre.

A passzív – agresszív személyiség fő jellemzői

  • „érthetetlen” módon elfelejt megbeszélt dolgokat, találkozókat, eseményeket, stb…
  • „valahogy megfeledkezik” fontos feladatokról, határidőkről, kötelességekről
  • nem ritkán a kívülállók szerint szabotálja a munkát, lusta, link, megbízhatatlan
  • ha valaki számon kéri, ellenségessé válik, mondván: az a valaki pikkel rá és csak kötözködik
  • gyakran panaszos, elégedetlen
  • úgy érzi, környezete nem érti őt
  • másokat hibáztat problémáiért
  • ingerlékeny
  • ha nem kedvel valakit, semmiféle pozitív tulajdonságát vagy ötletét nem hajlandó elismerni

Sz.N.
 

Hozzászólások

kérdés | 2011-01-26 15:38

Kedves Szerző! A cikk (és más írások) nagyon jól összefoglalta mindkét szülőm viselkedését. Amikor a probléma szóba kerül, minden cikk azt javasolja, hogy messziről kerüljük az ilyen személyt. Én is próbálkoztam ezzel, mert annyira nyomasztottak a megoldhatatlan problémáik és a felém támasztott elvárásaik, hogy pánikrohamaim lettek. Állandóan segíteni akartam, de csak szomorúan nyugtázták. Két év külföldi tartózkodás és minimális kapcsolat elég volt ahhoz, hogy egy teljesen más, szeretni képes, örülni képes ember legyek - és megértsem, hogy a bennem lévő gyermek hiába sír, én nem tudom őket boldoggá tenni. Persze, ha beszélek velük, még most is napokig szívdobogásom van és nem tudok aludni. A belém programozott gyermeki megfelelni akarás összecsap a felnőtt tudattal, hogy maximum a saját feláldozásom árán tudnám átmenetileg "boldoggá" tenni őket. Nem tudok jobb szót rá, az anyám rajtam keresztül szeretne élni. Ő nem képes örülni semminek, de ha látja, hogy én boldog vagyok azonnal rárepül a dologra és ettől valahogy kiszívja belőlem az erőt. Az egész életük egy merő szenvedés, amit főleg maguknak okoztak és most fizetnie kell valakinek. Hiába keresek interneten, passzív-agresszív szemmel láthatóan csak kolléga, partner vagy kamaszgyerek tud lenni. Az, hogy kerüljem őket, nem lehetséges, még a jog is nekik ad igazat, ha látni akarnak. De attól félek, hogy visszaesek. Van erre valamilyen megoldás? Köszönöm!

ani | 2011-03-30 23:29

http://passziv-agressziv.blog.hu/2011/01/26/hogyan_viselkedj_egy_passziv_agressziv_szemellyel

Zita79 | 2013-01-23 11:02

Mit tehet ha valaki alapból ehhez a csoporthoz tartozik és nem tud megváltozni.Ássa el magát???

Névtelen | 2013-08-14 16:31

szerintem kerje szakember segitseget

asert | 2013-10-11 12:25

És ki ad pénzt szakemberre?...

Zita79 | 2013-12-16 18:45

Elnézést kérek a hirtelen felindulásért. Nálam 16 évesen kezdődött ez a probléma.1996-ban a szüleim beírattak egy vidéki ipari szakmunkásképzőbe,ami nekem ránézésből ellenszenves volt.Ott megpecsételődött a sorsom.Amit írok nem újdonság senkinek.Szóval nem ritka eset.Elég sok ,,problémás" ,,zűrös" gyermek járt az osztályba.Azzal kezdték,hogy kikérték maguknak,hogy beszéljek velük mindig szépen,mint a légi utas kísérő,de ők beszélhetnek velem úgy,mint a kapcával.A végén semmit nem mertem nekik szóvá tenni úgy túl ordítottak.A tanár nagyon helyeselte az osztály viselkedését.Miért kell velem szépen beszélni,akivel szépen kell beszélni,de én attól legyek mindenkivel kedves.5 éven keresztül nyeltem.Betörtek,mint a lovat.A végén elveszítettem az akaratomat,és vissza kezdtem fejlődni lelkileg.Nem tudtam semmire nemet mondani,mert mindent erőszakkal követeltek,és én voltam gyáva. Aki elítéli,és gyávának tartja a konfliktuskerülő magatartást és a félénk embereket az gondolkozzon egy kicsit. Vannak barátaim,és vannak akik szeretnek.Ritka rendes a párom,és az anyósom.A gyerekek érdekeit tudom képviselni,ha nem is mindig ,de igyekszem.Rengeteget jártam pszihológushoz,és könyvekre költöttem,de csak részterületen tudtam fejlődni.

Zita79 | 2013-12-16 18:49

Lényeg,hogy tegyen meg mindent az ember a fejlődésért,de egy bizonyos határon túl el kell fogadnia magát.Amikor el kezdek agyalni a jellememen,és idegesít mennyire gyáva vagyok,olyankor felejtek el időpontokat ,és lényeges dolgokat,ami a családomat érint..Szóval többet ártok magamnak,ha idegesít a konfliktuskerülő magatartásom.

Zita79 | 2013-12-17 14:37

Az a baj,ha valaki alkatilag konfliktuskerülő,és nyuszi,azon nehéz változtatni.Ez valahol temperamentum függő is.Vannak kifele ideges emberek,és befele ideges emberek.Vannak hangosak ,és csendesek.Vannak olyan népcsoportok akik vad természetűek,és vannak visszafogottabbak.Mindig szerettem volna nagyszájú lenni,de nem tudok. A másik dolog ,meg az,hogy ,ha ennyire kóros ez a magatartás,mert nem valami előnyös,akkor miért nem támogatja az EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR,ezeket a tréningeket.Támogatja most már a dohányosokat,és a kábítószerfüggőket.Az ilyen problémák leküzdésére maradnak a hokuszpókok.Megint hivatkozok az oktatási rendszerre.Ezeket a konfliktuskezelési ,,módokat" a nem igazságos ,és nem egyformán következetes oktatási rendszerünknek is köszönhetjük.Másik dolog :sok mindent tanítanak az iskolában,de ilyen lelki dolgokkal nem törődnek pedig kéne.

Névtelen | 2016-05-29 21:26

A gyermekkori beidegződéseket nehéz felnőttként átkódolni.Főleg ha valakit gyerekként folyamatosan molesztáltak,ha jogosan megemeli a hangját.Aztán valaki alapból elkerülő.

drodeld | 2020-06-29 12:01

Viagra Canada Price https://cheapcialisll.com/ - cheap cialis Zithromax Tablets 500mg buy cialis Priligy Se Vende En Farmacias

cialis online | 2020-07-20 11:57

Online Canadian Pharmacies surriguenind https://ascialis.com/# - Cialis boorordigree Cialis Generic Vs Brand CafAmams Cialis chuttycync Propecia Hormone

buy cialis on line | 2020-08-21 21:32

order apcalis sx surriguenind https://asocialiser.com/ - Cialis boorordigree Amoxicillin Dosage For 80 Pound Child CafAmams buying cialis generic chuttycync women taking cialis

orgatorom | 2021-06-05 10:22

tadalafil cialis

orgatorom | 2021-07-20 20:27

prednisone for poison ivy for sale
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár