Több szelídséget agresszió helyett

- Írta: CsA

Több szelídséget agresszió helyett

A vad és erőszakot sugalló mozifilmek és videojátékok rossz hatással vannak a párkapcsolatokra – állapítja meg a Berliner Morgenpost pszichológus szakértője.

Nemcsak a szerelmen alapuló, romantikus kapcsolatok, hanem a barátságok is veszélybe kerülnek, ha a nézők túl sok agresszív filmet tekintenek meg. A rossz példák ugyanis ragadósak, és káros hatással vannak a normális életet élő fiatalokra. Márpedig a napjainkban készült mozifilmek nagy részéből jóformán teljesen kivesztek a hagyományos emberi kapcsolatokat bemutató magatartásformák. Ha a néző szinte csak olyan filmeket néz, amelyekben a szereplők folyamatosan veszekednek, káromkodnak és szapulják egymást, óhatatlanul is követni kezdi ezeket a negatív viselkedési formákat. Elhiszi ugyanis, hogy ez a követendő példa, s maga is idomul hozzá.

A pszichológus szerint éppen ezért több olyan filmet kellene készíteni, amelyekben a sok évszázados értékeket mutatják be. A szakértő romantikus, érzelmekben gazdag játékfilmekre gondol, amelyekben a cselekmény nem merül ki abban, hogy a szereplők szidalmazzák egymást. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a szeretetre, egymás megbecsülésére, tiszteletére. Inkább a baráti, szerelmi szálak, a szülők és gyermekek tisztelete kerüljön előtérbe a vad agresszió helyett. Ezek a magatartásminták alapozzák meg két ember hosszantartó, békés kapcsolatát.

Bezár