Potenciazavar – kommunikáció beteg és orvosa között

Potenciazavar – kommunikáció beteg és orvosa között

Napjainkban igen kényes téma a merevedési zavarról, orvosi néven erektilis diszfunkcióról (ED) beszélni. A férfiak kevésbé, vagy egyáltalán nem szeretnek a témáról nyilatkozni sem orvosuknak, sem barátjuknak, de még társuknak sem. A merevedési zavarban szenvedő férfiak 90%-a elsősorban ezért nem keres segítséget. Nem megy el a családorvosához, és az urológusához sem.

A kommunikáció hiánya pedig vészes következményekkel járhat. Magánéletünk zátonyra futhat, sőt a probléma befolyásolhatja munkánkat is. Idegesebbek, feszültebbek azok a férfiak, akik ilyen gonddal küszködnek, hogy női partnereiket ne is említsük! Teljesítőképességük romolhat, s mindez csupán a kommunikáción múlik.

A beszélgetést pedig csak el kell kezdeni! Ha bármilyen más bajunkkal egyébként orvoshoz fordulunk, akkor ezzel a témával miért ne kellene foglalkozni? Az első időkben, amikor a probléma még „friss”, ismeretlen az eredete, a férfi sokszor nem tudja kezelni a kérdést. Hogy-hogy ez pont vele történik meg? Természetes, hogy aggódik, és fél elmondani bárkinek is gondját. Először megpróbálja még a gondolatot is elhessegetni, mert egyszerűen szégyelli, hogy merevedési zavarral küzd. Ennek oka nagyon sokféle lehet. Akár a családi neveltetés, esetleg a vallásos meggyőződés, de egyéb társadalmi-kulturális hatások is gátat vethetek a férfi őszinteségének. Ezek az eredendő, kommunikációt gátló tényezők nemcsak a beteg, hanem az orvos nézeteit is befolyásolják.

Amennyiben mégis sikerül eljutni arra a pontra, amikor a beteg orvoshoz fordul, jobban szereti, ha orvosa kezdeményezi a beszélgetést a merevedési zavarról, hiszen ő az egészségügyi szakember. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rendelőkben a betegekre jutó átlagos idő nem több, mint húsz perc. Ez a szűkre szabott idő nem elég mindenre, az orvos rá van kényszerítve, hogy lényegre törően kommunikáljon betegeivel. A beteg befolyásolni tudja a beszélgetés menetét. Ha őszinte, nem tagadja le állapotát, akkor ez a rövid kis idő is igen eredményes lehet a beteg-orvos kommunikációjában. A betegnek gyakorlatilag csak fel kell tárnia azokat a körülményeket, amelyek a merevedési zavar kialakulásához vezethetek. Ha sikerül tisztázni a háttérben álló, sokszor szervi eredetű okokat, akkor már csak egy lépes (a kezelés) választja el a gyógyulástól. Az orvostudomány ma már 90%-ban sikerrel tudja kezelni ezeket az eseteket.

Jelentős szerepe lehet a beteg partnerének is az orvossal történő kommunikációban. A partner jelenléte megnyugtatja a beteget, a beszélgetést még nyíltabbá teheti.
Más-más kultúráknak más-más hiedelmeik vannak magáról a betegségről, így természetesen a betegség kezelőiről, az orvosokról is. A beteg kulturális háttere, neveltetése, hatással van a beteg fesztelenségére, a kommunikációs készségére, mennyire képes szexuális problémákról (merevedési zavarról) beszélni orvosával, majd a problémát a partnerrel közösen megoldani. Az is előfordulhat, hogy azonos kultúrkörnyezeti háttérrel rendelkező embereknek a nemi élettel kapcsolatban teljesen különböző attitűdjeik vannak.

Ne feledjük el, hogy ma már felkészült szakorvosok, andrológusok, urológusok foglalkoznak a férfiak merevedési zavaraival, és a kezelési lehetőségek is igen széles skálán mozognak az egyszerű tablettától egészen a protézisig. A sikeres kezelés eléréséhez nekünk, betegeknek kell azt belátnunk, hogy a nyílt, tényfeltáró beszélgetés orvosunkkal mérföldkő lehet életminőségünk javításában.

Hozzászólások

robert3311 | 2013-08-06 13:19

Vigrax potencianövelő tabletta - http://goo.gl/NnwDc6 Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.

Zytax | 2019-05-08 19:25

Zytax potencianövelő tabletta - http://hespac.com/potenciahu.htm

Gisborne | 2020-09-07 23:21

Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions? college paper writing service https://essaywritingusauk.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár