Rákmegelőzés

Az orvos válaszol

2014.04.23. - Írta: Dr. Sánta Zsuzsanna (szakgyógyszerész)

Rákmegelőzés

Kedves Zsuzsa!

Szeretném megkérdezni, rákmegelőzésre milyen táplálék-kiegészítőt érdemes szedni?
Valamint melyek a leghatékonyabb immunerősítő készítmények? Mi a véleménye a Vitacell, Patkonyelv, Ganoderma, Beta-Glükan, stb. készítményekről?

Köszönöm:
Mariann

Kedves Mariann!

Megtisztelt kérdésével és bizalmával.
Rák megelőzősére konkrétan igen nehéz bármilyen szert ajánlani. Jelenlegi tudásunk szerint bizonyos életmódot követve lehet a leginkább megelőzni valamennyi megbetegedést, így a rákos megbetegedéseket is. Az egészséges életmód a legjobb megelőző módszer: ha valaki nem dohányzik, mértékkel fogyaszt alkoholt, kávét, és teát, sok vitamint és rost tartalmú ételt fogyaszt, és kevés szénhidrátot, megfelelő időben tartózkodik (nyáron) a tűző napon, és még sorolhatnám, de nyilván ismeri az egészségesnek tartott életmód kritériumait.
A vitamin-, és multi-vitaminkészítmények közül a patikákban forgalmazott, ellenőrzött, OGYI által engedélyezett szereket tudom jó szívvel ajánlani. Az immunerősítés egyben a megbetegedések, beleértve a rákos megbetegedések megelőzésére is alkalmas módszer.Én mindenképpen azok mellett a multivitamin készítmények mellett vagyok, melyek megfelelő arányban és mértékben tartalmazzák a napi vitaminszükségletet, és mellette nyomelemeket, ásványi anyagokat is tartalmaznak. A vitaminok közül a C-vitamin, E-vitamin alkalmas a szabadgyökök megkötésére. Jelenlegi tudásunk szerint a szervezetben az izgalom, a stressz hatására fokozódik a szabadgyökök száma, amelyek kóros folyamatokat, akár rákos megbetegedéseket indíthatnak el. A legtöbb "rákos", azaz daganatos megbetegedésnek pontosan nem ismerjük a kiváltó okát, csupán feltételezzük az okokat.
Az Ön által felsorolt készítmények közül a béte-glukánról ismerek nagyon jó, igazolt eredményeket. Több készítmény - patikákban is kaphatóak - tartalmaznak béta-glukánt. Egy multivitamin kúra mellé bátran ajánlom immunerősítés, "roborálás" (általános feljavítás, erősítés) céljából.

Remélem, tudtam segíteni.

Üdvözlettel:
Sánta Zsuzsa
 


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár