Szép, de káros is lehet a magassarkú cipő

- Írta: DÁ

Szép, de káros is lehet a magassarkú cipő

A magassarkú cipők évtizedek óta a női ruhatárak nélkülözhetetlen részét jelentik, de amellett, hogy e lábbelik nagyon szépek és elegánsak, a viselésükkel járó egészségügyi ártalmakról sem szabad megfeledkezni. Számos hát- és lábproblémával orvoshoz forduló nő nem is gondolja, hogy kellemetlenségeit a magassarkú cipők okozzák.

A magassarkú cipők jelentősen kihatnak viselőjük testtartására, így a gerincre is: a hát alsó része jobban boltosul, a fenék pedig sokkal inkább kidomborul a természetesnél. Ez megterheli a gerincoszlopot, és hosszabb távon akár sérüléshez vagy károsodáshoz is vezethet, hiszen az alsó hátizmok meghúzódhatnak, ami komoly fájdalmakkal jár. Szintén bebizonyosodott, hogy a körömcipők kimozdítják a gerincet a maga természetes vonalából, így a környező idegek is könnyebben becsípődnek: ez fájdalmat, zsibbadtságot eredményezhet.

A magassarkú cipők nemcsak a hátat terhelik meg, hanem a láb általános egészségére is hatást gyakorolnak. Ilyenkor az egész testsúly a talp felső, párnás részére nehezedik, ami különösen a túlsúlyos nőkre jelent veszélyt, hiszen az ő esetükben egyébként is több terhelés éri e területet az egészségesnél. A boka és a térd is jobban terhelődik, a hegyesebb, szorosabb fazonú cipők pedig további torzulásokat okoznak a lábfejen, így például bütyköket és úgynevezett kalapácsujjat (utóbbi lényege, hogy a lábujj végperce hajlott helyzetbe kerül, és nem lehet kinyújtani). A lábkörmök is könnyebben károsodnak: benőnek, és könnyebben meg is fertőződnek, mint azok esetében, akik nem viselnek gyakran magassarkút. Aligha kell külön magyarázni, micsoda fájdalmat okoznak a benőtt körmök, arról nem is beszélve, mennyire csúnyák. Elhanyagolt esetben ilyenkor csak a sebészeti beavatkozás jelenthet megoldást. A magassarkú cipő hosszú távú viselése során a láb tartósan is felveszi azt a pozíciót, amibe a módosult helyzetben kerül, és ez az Achilles-ín megrövidüléséhez is vezethet.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem mindenki képes biztonsággal járni magassarkúban, sokaknak kimondott nehézséget okoz nem botladozni, megőrizni az egyensúlyt. Az ilyen cipők viselése emiatt növeli a bokaficam és a bokatörés kockázatát. Egy egyszerű ficam is pokoli fájdalmakkal járhat, és akár hetekbe is telik, mire meggyógyul, a törés pedig kórházi kezelést igényel, és többhetes munkaképtelenséget eredményezhet. Bizonyos kutatások még azt is megemlítik, hogy a körömcipők állandó viselése a mentális egészségre is kihat. Ismert, hogy a nagyon magas sarokkal rendelkező lábbelik olyan vérereket és idegpályákat is elszorítanak, amelyek kapcsolódnak az agyhoz. Ezáltal a magassarkú cipők akár az agyműködést is gyengíthetik.

Vagyis hiába szép és szexi a magassarkú, jobban tesszük, ha félretesszük különleges alkalmakra, és nem járunk benne minden nap. Nem elhanyagolható szempont, hogy így nemcsak a szervezetünket, hanem a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen a jó minőségű körömcipők egyre drágábbak.
 


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár