Genetikai örökségünk is vezethet hátfájáshoz

2011.05.03. - Írta: DÁ

Genetikai örökségünk is vezethet hátfájáshoz

Számos tényező járul hozzá a hátfájás kialakulásához a nehéz tárgyak emelgetésétől kezdve a túlerőltetésen át egészen az öregedésig. Sokak számára azonban ennél jóval prózaibb okokra vezethető vissza a sok kellemetlenség: a családból örökölt genetikai adottságokra.

Egyre több tanulmány állítja, hogy a krónikus hátfájás mögött a fenti okok mellett erős genetikai meghatározottság húzódik meg. A múltban mindez azért nem tűnt ennyire egyértelműnek, mert az orvosok nehezen tudták különválasztani a környezeti hatásokat az örökölt adottságoktól. A családtagok igen gyakran hasonló közegben élnek és dolgoznak, életpályájukban, életvezetésükben és káros szokásaikban is egymástól vesznek át különböző mintákat. Így aztán korántsem lehetett egyértelműen megállapítani, mi vezet például egy család több tagjánál is derékfájáshoz, illetve egyéb visszatérő hátproblémákhoz. Most azonban a szakembereknek sikerült kimutatniuk az egyértelmű összefüggést a genetikai adottságok és a hátbajok között.

A Utah-i Egyetem kutatói igen széles körben végeztek vizsgálatokat és felméréseket a témában: több mint egymillió ember múltbeli és aktuális leleteit tanulmányozták át. Eközben különös figyelmet fordítottak a gerincferdüléssel, illetve gerincsérvvel küzdők leleteire, hiszen leggyakrabban ezek a rendellenességek okoznak a betegeknek komoly fájdalmat. A kutatás végeredménye egyértelműen kimutatta: már annak is jelentősen nagyobb esélye van hasonló állapot kialakulására, akinek nagyszülője, nagybátyja, illetve nagynénje, vagy akár unokatestvére szenved a fenti elváltozásoktól. Akinek pedig a szüleinél tapasztalható gerincferdülés vagy gerincsérv, annál több mint négyszeres annak kockázata, hogy élete során maga is szembekerüljön a problémával.

Más tanulmányok szintén alátámasztják ezt az eredményt. A tudósok egy olyan kollagén két változatát is azonosították, amely nagy valószínűséggel összefüggésben áll a gerincsérv, illetve a faridegzsába (hétköznapibb nevén isiász) kialakulásával. A gerinc torzulásai emellett bizonyíthatóan kapcsolatban állnak egy aggrekán (nagy méretben összeálló, cukortartalmú fehérje) többalakúságával, illetve egy D-vitamin receptorral is.
 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár