Szerelem

2012.01.18. - Írta: Várady Judit

Szerelem

Milyen érdekes is a szerelem. Mi is a szerelem? Annyian próbálták definiálni. Egyszerű szavakkal, mások összetett mondatokban. De az az érzés leírhatatlan. Én meg sem próbálom.
Úgy vélem, ha az ember képes a másiknak azt kívánni, amit magának – a legjobbat – akkor csakugyan sikerrel jár majd a szerelem művészetében.

Na de mivel, a szerelem nem mindenki számára jelenti ugyanazt, így érdemes megnéznünk, hogy milyen típusokat ismerünk:

A szerelem színeiből megismerhettük Eros-t, Ludus-t és Storge-t. Az 1973-ban kiadott „Szerelem színei” című könyvben olvashatunk a három különböző szerelem stílusról, amelyek külön 1-1 színt takarnak, vagyis a vöröset, a kéket és a sárgát.

Az idealista = Eros
Játékos = Ludus
Barátságos = Storge

Ezek úgynevezett első szerelem típusok, ezek keveredéséből, kombinációiból növekszik ki közvetlen a második lépcső, amely már kissé bonyolultabb:

Eros + Ludus = rögeszmés szerelem, aki mániákusan szerelmes

Ludus + Stroge együttese = a realista szerető

és Eros + Storge kombinációja adja a harmadik változatot, a behódoló, önzetlen szerelmest

Persze a kör egyhamar nem záródik be, a három típus együttes keveredése számtalan további archetípust hoznak létre. Továbbá a kasztok kialakításában döntő szerepet játszik az egyén életkora, az addigi tapasztalatai, megélt csalódásai és a szerelembe vetett hite.

Jellemző például, hogy átlépve egyik életszakaszból a másikba, úgy változik az ember szerelmi típusa is, de minden esetre érdekes, hogy a modell szerint ebből a három sémából indul ki az érzet.

A könyvet 1995-ben megfilmesítették:

A szerelem színei /How To Make an American Quilt

Bezár