Szex és egészség: együtt járnak

Címkék: szex tanulmány
Szex és egészség: együtt járnak

A szexualitás nem csupán örömforrás: sokkal több annál. A szex az egészség és életminőség igen fontos összetevője. Az aktív nemi élet csökkentheti a stresszt, erősítheti az immunrendszert, a szív-és érrendszert – meghosszabíthatja az életet.

Mindez fordítva is igaz: nem csak a szex járul hozzá a jobb egészséghez, hanem a jó egészségi állapot is javítja a szexualitást. Egy, a British Medical Journal-ban közelmúltban publikált tanulmány szerint minél jobb egészségi állapotnak örvendünk, annál több és kielégítőbb szexre számíthatunk életünk későbbi szakaszában.

A szexuális élet pozitív hozadékai valamennyi életszakaszban fontosak: időskorban is. Sajnos azonban – különféle élettani, pszichológiai és kulturális tényezők hatására – a szexuális aktivitás és működés mind férfiaknál, mind pedig nőknél hanyatlik az évek múlásával.

Az USA-ban élő, szexuálisan aktív középkorúak és idősek hozzávetőleg fele legalább egy zavaró szexuális problémáról számol be; egyharmaduk pedig legalább kettőről. A nőknél leggyakrabban a szexuális vágy hiánya, míg férfiaknál az erekciós zavar a jellemző.

Szerencsére az idősebb, szexuálisan aktívnak maradni kívánók a szexuális zavarok leküzdését segítő termékek és kezelések széles eszköztárát állíthatják szolgálatukba, illetve – törekedve a kielégítő egészségi állapot elérésére – meghosszabítják a nemileg is aktív életszakaszt.

A tanulmány több mint 3000 felnőtt két korcsoportját vizsgálta, és ennek alapján becsülte meg a különböző nemi és korcsoportok esetében várható, szexuálisan még aktív hátralévő évek számát. A férfiak általában valamennyi korcsoportban nagyobb gyakorisággal számoltak be szexuálisan aktív életről, a szexuális élet magasabb nívójáról, illetve fokozottabb szexuális érdeklődésről.

A vizsgált populációkban a 75-85 éves férfiaknak 39, míg a nőknek csupán 17%-a élt aktív nemi életet. A szexuálisan aktívan élők közül pedig a férfiak 71, míg a nők 51%-a számolt be kielégítő nemi életről. Valamennyi korcsoportot tekintve a magukat "nagyon jó" vagy "jó" egészségi állapotban lévőnek tekintők közel kétszer akkora valószínűséggel voltak nemileg aktívak, mint kevésbé egészséges társaik. A jó egészségi állapothoz gyakoribb szex és fokozottabb nemi vágy is társult.

Az egészséges fiatal felnőttek számára jó hír, hogy még sok nemileg aktív életévre számíthatnak. A kutatás eredményei szerint jelenleg egy 30 éves férfi esetében a nemileg aktív életszakasz még 35 évig tart; ugyanez a nők esetében 31 esztendő.

Egy 55 éves férfi manapság 15 további, szexuálisan aktív évre számíthat, míg egy ugyanilyen korú nő tízre. Ebben a korban a kiváló egészségi állapotban lévő férfiak 5-7-tel több szexuálisan aktív esztendőre számíthatnak, mint rosszabb egészségi állapotban lévő társaik. Nők esetében ugyanez a különbség 3-6 esztendő.

A tanulmány az idősebbek számára is jó hírrel szolgál: amennyiben jelenleg is kielégítő a nemi életük, a további években sem kell tartaniuk a szex minőségének romlásától. Ellenkező esetben is van azonban remény: a szexuális egészséget az átfogó értelemben vett egészség
részévé téve javulás várható a szex terén is.

A szív-és érrendszer egészségének, a cukorbetegség kontroll alatt tartásának vagy a depresszió kezelésének igen fontos szerepe lehet a szexualitás fellendítésében. A jó egészség jó szexet is jelent, a jó szex pedig jobb egészséget. Ez egy olyan oda-vissza ható összefüggés, amelyet semelyik életszakaszban nem szabad szem elől tévesztenünk.

 

Bezár