Szex és egészség: együtt járnak

Címkék: szex tanulmány
Szex és egészség: együtt járnak

A szexualitás nem csupán örömforrás: sokkal több annál. A szex az egészség és életminőség igen fontos összetevője. Az aktív nemi élet csökkentheti a stresszt, erősítheti az immunrendszert, a szív-és érrendszert – meghosszabíthatja az életet.

Mindez fordítva is igaz: nem csak a szex járul hozzá a jobb egészséghez, hanem a jó egészségi állapot is javítja a szexualitást. Egy, a British Medical Journal-ban közelmúltban publikált tanulmány szerint minél jobb egészségi állapotnak örvendünk, annál több és kielégítőbb szexre számíthatunk életünk későbbi szakaszában.

A szexuális élet pozitív hozadékai valamennyi életszakaszban fontosak: időskorban is. Sajnos azonban – különféle élettani, pszichológiai és kulturális tényezők hatására – a szexuális aktivitás és működés mind férfiaknál, mind pedig nőknél hanyatlik az évek múlásával.

Az USA-ban élő, szexuálisan aktív középkorúak és idősek hozzávetőleg fele legalább egy zavaró szexuális problémáról számol be; egyharmaduk pedig legalább kettőről. A nőknél leggyakrabban a szexuális vágy hiánya, míg férfiaknál az erekciós zavar a jellemző.

Szerencsére az idősebb, szexuálisan aktívnak maradni kívánók a szexuális zavarok leküzdését segítő termékek és kezelések széles eszköztárát állíthatják szolgálatukba, illetve – törekedve a kielégítő egészségi állapot elérésére – meghosszabítják a nemileg is aktív életszakaszt.

A tanulmány több mint 3000 felnőtt két korcsoportját vizsgálta, és ennek alapján becsülte meg a különböző nemi és korcsoportok esetében várható, szexuálisan még aktív hátralévő évek számát. A férfiak általában valamennyi korcsoportban nagyobb gyakorisággal számoltak be szexuálisan aktív életről, a szexuális élet magasabb nívójáról, illetve fokozottabb szexuális érdeklődésről.

A vizsgált populációkban a 75-85 éves férfiaknak 39, míg a nőknek csupán 17%-a élt aktív nemi életet. A szexuálisan aktívan élők közül pedig a férfiak 71, míg a nők 51%-a számolt be kielégítő nemi életről. Valamennyi korcsoportot tekintve a magukat "nagyon jó" vagy "jó" egészségi állapotban lévőnek tekintők közel kétszer akkora valószínűséggel voltak nemileg aktívak, mint kevésbé egészséges társaik. A jó egészségi állapothoz gyakoribb szex és fokozottabb nemi vágy is társult.

Az egészséges fiatal felnőttek számára jó hír, hogy még sok nemileg aktív életévre számíthatnak. A kutatás eredményei szerint jelenleg egy 30 éves férfi esetében a nemileg aktív életszakasz még 35 évig tart; ugyanez a nők esetében 31 esztendő.

Egy 55 éves férfi manapság 15 további, szexuálisan aktív évre számíthat, míg egy ugyanilyen korú nő tízre. Ebben a korban a kiváló egészségi állapotban lévő férfiak 5-7-tel több szexuálisan aktív esztendőre számíthatnak, mint rosszabb egészségi állapotban lévő társaik. Nők esetében ugyanez a különbség 3-6 esztendő.

A tanulmány az idősebbek számára is jó hírrel szolgál: amennyiben jelenleg is kielégítő a nemi életük, a további években sem kell tartaniuk a szex minőségének romlásától. Ellenkező esetben is van azonban remény: a szexuális egészséget az átfogó értelemben vett egészség
részévé téve javulás várható a szex terén is.

A szív-és érrendszer egészségének, a cukorbetegség kontroll alatt tartásának vagy a depresszió kezelésének igen fontos szerepe lehet a szexualitás fellendítésében. A jó egészség jó szexet is jelent, a jó szex pedig jobb egészséget. Ez egy olyan oda-vissza ható összefüggés, amelyet semelyik életszakaszban nem szabad szem elől tévesztenünk.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár