Szülés Párizsban, Kínában, Frankfurtban, Budapesten

2012.01.09. - Írta: Dr. Rose Magánkórház

Szülés Párizsban, Kínában, Frankfurtban, Budapesten

A szülés önmagában is rendkívüli és izgalmas jelensége az Életnek, főként, ha valaki megtapasztalja, hogy ezt milyen átélni a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban. Tünde szült Frankfurtban, Párizsban, Hongkongban és Budapesten is.

Vajon hogyan látja egy itthoni magánkórház szülészetét egy olyan páciens, aki minden gyermeke érkezésénél újabb „nemzetközi tapasztalatokat” szerzett?

„Sok orvossal, rendelővel, kórházzal találkoztam, és ez a nemzetközi kitekintés arra késztetett, hogy Magyarországon is igényes, minden szempontból ideális szülészetet keressek. Ekkor még nem is reméltem, hogy pont itthon lesz a szüléssel kapcsolatban az egyik leginkább kellemes élményem.

Érdekes volt megtapasztalnom, hogy a különböző országokban mennyire eltérő a szüléssel és a várandóssággal kapcsolatos szemléletmód. Frankfurtban megtapasztaltam a német precizitást, ahogy a legapróbb dolgokra is odafigyelnek. Párizsban a vajúdás során végig gépekre voltam kötve, amelyek folyamatosan jelezték a babám szívhangját, mutatták a fájásokat és még rengeteg más információt. Teljes biztonságban éreztem magam, ám az atmoszféra nagyon kórházias volt a különféle gépeknek és a steril hangulatú szobának köszönhetően. Hongkongban természetes állapotnak tekintik a várandósságot, nem alkalmaznak felesleges vizsgálatokat, hagyják a dolgokat a maguk útján haladni” – mondja Tünde.

„Amikor negyedik gyermekemet vártam, 6 hónapos terhesen érkeztem haza Magyarországra. Férjemmel listát készítettünk a kórházakról, amelyekre kíváncsiak voltunk, és a választásunk végül egy magánkórházra esett. A szülészeti részleg vezetője fogadott minket, körbevezetett az intézményben, bemutatta a szülőszobákat, a családi apartmant és a szülészeti műtőt. Már ekkor megismerkedhettünk a teljes szülészeti teammel.

Három merőben eltérő tapasztalat után ezt a gyermekünket szerettem volna a lehető legtermészetesebb módon a világra hozni, így a manapság alternatívnak nevezett, hagyományos szülési módot választottam. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy szülés és szülés között ekkora különbség lehet! Őszintén mondhatom, hogy minden fájdalom ellenére csodálatosan éreztem magam. Szinte hihetetlen, de most láttam először a méhlepényt, láttam a kisbabámat, ahogy a világra érkezett, rögtön meg is érinthettem. Az első két gyermekem születésekor épp csak meglóbálták előttem a lányaimat és csak a kötelező vizsgálatok után hozták vissza őket. Aztán csak 3 óránként láthattam őket, amikor szoptatásra került a sor.

Itthon teljes nyugalomban csak a születendő gyermekemmel kellett foglakoznom. Férjem, bábám végig mellettem voltak, senki nem siettetett, minden úgy történt, ahogy azt szerettem volna. Rajtuk kívül a teljes szülészeti csapat is a közelemben maradt, még az altató orvos is, arra az esetre, ha valami komplikáció adódna. Szerencsére minden úgy zajlott, ahogy azt a természet diktálta.

Most úgy látom, négygyermekes anyaként, valójában csak 40 évesen éltem meg a szülés igazi csodáját. Fiatalabb koromban türelmetlenebb voltam, nem voltam képes felfogni, milyen csodálatos maga a folyamat, csak arra koncentráltam, hogy minél előbb túl legyek rajta. Az értheti ezt igazán, aki hozzám hasonlóan megtapasztalta a 80-as évek szülészetének futószalag jellegű metódusát. Babám számára is a lehető legkíméletesebben történt minden. A születést követően nem fürdették le, rajta maradt a magzatmáz, melynek édes illata semmi máshoz nem hasonlítható. Sajnálom, hogy korábbi szüléseimet nem volt lehetőségem ugyanígy végigcsinálni. Minden nőnek azt kívánom, hogy hasonlóképpen élhesse át élete legnagyobb csodáját, gyermeke születését!” - hallhatjuk a hölgy jókívánságát.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár