Tanuljunk Popey-től

2010.09.29. - Írta: Du­nay Csil­la

Tanuljunk Popey-től

Ki ne ismerné Popeye-t, a hős tengerészt, aki miután bevág egy konzervnyi spenótot, leküzd minden akadályt. A spenótról régóta tudjuk, hogy rendkívül sok vasat tartalmaz, ám a vas kóros hiányáról csupán az 1970-es évektől folyó kutatások tudósítanak. A vashiány a világon a leggyakoribb táplálkozási betegség, amely nem tekinthető pusztán vaskezeléssel gyógyítható, vérszegénységhez vezető kórállapotnak. Éppen ezért a betegséggel és gyógyításával a világ minden táján tudósok hada foglalkozik, így hazánkban is.

Stunya Edina és Sólyom Enikő gyermekorvosok nemrégiben közzétették egy kísérletsorozat eredményét, amelyben hangoztatják: „Mivel a fiatal gyermekek központi idegrendszere a zajló fejlődés miatt sérülékeny, a vashiány vagy vashiányos vérszegénység ebben az időszakban hosszútávú, esetleg visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat. Az utóbbi évtizedekben egyre több vizsgálat támasztotta alá, hogy a vashiány káros hatással van a viselkedésre, és a pszichomotoros fejlődésre. Az élet korai szakaszában elszenvedett vashiány hatása vaskezeléssel nem hozható helyre maradéktalanul.”

- Mivel előzhető meg ez a betegség? – kérdeztük Sólyom Enikő gyermekgyógyásztól.
Helyes táplálásvezetéssel. Ez a nők, a szoptató édesanyák, valamint a 0-5 éves korú gyermekek tápláltsági állapotának a javítását és megfelelő vasbevitelt jelent. A csecsemő és kisdedkorban jelentkező vashiány fejlődési lemaradást, viselkedési zavart okozhat. Kutatások bizonyítják, hogy a vas az egyik legfontosabb energiatermelő enzim, hiányában a gyermekek IQ-szintje alacsonyabb az átlagosnál. A megelőzés első fontos lépése a 4-6 hónapos életkorig tartó kizárólagos szoptatás. A 6 hónapon túl is kizárólag szoptatott csecsemőknek napi 1 mg/kg vas külön bevitele is szükséges, majd a leválasztás után fontos a vasban gazdag ételek adása. Mesterségesen táplált csecsemőknél vassal dúsított tápszert adjunk 4 hónapos életkortól, sőt javasoljuk a 12-24 hónapos kor között is a vassal dúsított elválasztó tápszereket minden kisded számára. Szükség lenne 45 mg/100 g vastartalmú „csecsemő” gabonapelyhek gyártására, forgalmazására is. Vashiány szempontjából helyes lenne a veszélyeztetett populáció felmérése – ide sorolhatók a koraszülöttek, rossz szociális helyzetben élők, 6 hónapos kor után kizárólag szoptatott csecsemők, a vasban szegény tápszert fogyasztók, az extrém súlygyarapodású csecsemők és a vegetáriánus szülők gyermekei. Be kellene vezetni a rendszeres haematológiai szűrővizsgálatokat is, hogy a kiszűrt vashiány és vashiányos vérszegénység azonnali vaskezelését megkezdhessük.

- Addig is, amíg az Ön által említettek megvalósulnak, mit tegyenek a szülők? Mit etessenek gyermekeikkel, spenótot, mint Popeye?
Igen, a szoptatás után mindenképpen magas vastartalmú élelmiszereket is iktassanak gyermekeik étrendjébe. Ennek legkönnyebb módozata a boltban kapható tehéntej helyett 1 éves koron túl is naponta 2x2 dl vassal dúsított elválasztó tápszerből készített tej használata. Továbbá a szárazbab, a petrezselyem, a sárgaborsó, a spenót, az aszalt szilva, a dió, mogyoró, mandula, a túró, a húsfélék, a belsőségek, a tojás, a búzaliszt, a kenyér, de még a csokoládé is. A legmagasabb a vastartalma a petrezselyemnek, ez 8 mg 100 grammnyi zöldben, míg a legalacsonyabb a húsféléké, ez esetben 2-3,2 mg/100 g az arány.

- Igenám, de a felsorolásban sok az olyan étel, amelyet éppen nem szeretnek a gyerekek. Gondolok itt a spenótra, a sárgaborsóra, a belsőségekre, az aszalt szilvára.
Valóban, ezek nem éppen a kedvencek, de itt kerül a képbe a helyes táplálásvezetés, azaz a szülő. A szülők felelőssége ugyanis, hogy megfelelő étrendet állítsanak össze gyermeküknek, hogy megelőzzék a visszafordíthatatlan hatásokkal is járó vashiányt, ami ugyan azonnali vaskezeléssel megszüntethető, de a korai életkorban már kialakult visszamaradott idegrendszeri fejlődést visszafordítani nem tudja. Vasbevitel szempontjából az újszülött és fiatal csecsemőkoron túl másik igen fontos életszakasz a serdülőkor. A serdülőkorban jelentkező fáradékonyság, a koncentrációs készség csökkenése, a memória-figyelem- és hangulatzavar, az ingerlékenység és aluszékonyság, valamint a fejfájás gyakran vashiányt jelző tünetegyüttes. Sokszor ilyenkor még nem mutatható ki a vérszegénység, de a vashiány már jelen van a szervezetben. Az agy vasraktárainak csökkenése károsítja azon vas-függő enzimek aktivitását, amelyek a szervezet megfelelő működését biztosítják. Ez súlyosbodik a serdülőkori hirtelen növekedéssel, valamint a lányoknál jelentkező menstruációval. A vas, az energiatermelő enzimek bevitele ilyenkor elkerülhetetlen, sőt a nem vérszegény kamaszlányoknál is javítja a tanulási képességet.


Mint a gyermekgyógyász szavaiból kiderül, vaspótlásra sokaknak szüksége van. Azonban ezzel önállóan ne kísérletezzünk, kérjük ki orvosunk tanácsát.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár