Tippek a boldogsághoz

- Írta: DA

Tippek a boldogsághoz

Legyünk boldogok – hányszor halljuk akár üres frázisként, akár tényleges tanácsként ezeket a szavakat egy nap! Mondani persze könnyű, tényleg boldognak lenni már sokkal nehezebb – de akár hisszük, akár nem, igenis tehetünk érte, hogy elégedettebbnek, vidámabbnak érezzük magunkat a hétköznapokban.

A nagy önelemző értékeléseknek, rendszerezéseknek is megvan a maguk ideje, és szükségesek is ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ám ne ezzel kezdjük a változtatásokat. Elsőként a lényegtelennek tűnő, ám annál fontosabb apróságokban kell dűlőre jutnunk: alakítsunk ki stabil alvási és étkezési rendet. Aludjuk ki magunkat, és táplálkozzunk egészségesen. Mindez nem üres szöveg: a tudományos eredmények is alátámasztják, hogy a kipihentség és a jóllakottság, illetve a jelentős mértékben ezek talaján álló fizikai egészség alapvető feltételei a boldogságnak. Emellett pedig mozogjunk is minél többet!

Néha nehéz kiszakadni a mindennapok vitáiból, konfliktusaiból, de otthon, családi körben már lehetőleg tegyük félre ezeket, és ne foglalkozzunk a nap kellemetlen történéseivel. Ne higgyük el, hogy a dühnek mindig szabad folyást kell adni – bizonyos kutatások pont azt mutatják, hogy a csapkodós, ordítozós viták csak felerősítik a rossz érzéseket ahelyett, hogy levezetnék azokat. Ha megharagudott valakire, próbálja meg inkább elgondolkodtatni ahelyett, hogy hangos jelenetet rendez. Higgye el, így az ön dühe is előbb el fog párologni. Tegye félre a mindennapi zsémbeskedést is. Ha férje nem képes erőt venni magán, és semmit sem végez el a ház körül, a szokásos kiselőadás helyett inkább nyomja a kezébe az ásót vagy a szemetet. Gyorsan észre fogja venni, mennyivel jobban érzi magát, ha így tesz. És soha ne feküdjön le úgy, hogy haragban van társával, partnerével.

Ha mélyen érzi magát, ne rágódjon bajai okán, hanem kezdjen valami olyan tevékenységbe, ami eltereli a gondolatait és felvidítja. Ne szenvedjen látványosan, ne marcangolja önmagát feleslegesen – a negatív érzelmek spirálként szippantják magukba az embert, és ebből a spirálból egy idő után bizony már nagyon nehéz kikecmeregni. Inkább foglalkozzon ilyenkor mással. Mindent, amit megér csinálni, megéri túlzásba vinni, a kihívás és az újdonság pedig alapvető fontossággal bírnak a boldogság szempontjából. Egy váratlan helyzet sikeres kezelése elégedettséggel tölti el az embert, akárcsak az élvezetes új dolgok kipróbálása. Tanuljon új játékokat, ismerkedjen új sportokkal, utazzon, és merüljön bele hobbijaiba, amikor csak teheti. Élvezze az élet apró örömeit: próbálja értékelni a napfelkelte szépségét, az őszi színeket, egy pohár bor ízét vagy a jó szex áldásos hatásait. Ezek azok a dolgok, amikért igazából megéri élni.

Ne legyen mindig maximalista! Ami a mindennapi döntéseket illeti, kétféle ember létezik: az egyik csoport tagjai nyugodt szívvel kiválasztják a nekik rokonszenves, mércéjüket megütő hotelszobát vagy ételt, és utána nem foglalkoznak többet a kérdéssel, elégedettek döntésükkel. A másik csoport tagjai mindenáron a lehető legjobb döntést akarják hozni: képtelenek választani az étlapról, amíg nem mérlegeltek alaposan minden lehetséges változatot, és így tovább. Mondani sem kell, hogy az utóbbi csoport sokkal lassabban jut elhatározásra, és gyakran nem is elégedettek döntéseikkel. Igyekezzen inkább az első körbe tartozni! És nem utolsósorban ne feledje, hogy vásárolhat is magának némi boldogságot. Igaz, hogy önmagában a pénz nem boldogít – ha viszont van, minden könnyebb, és minek tagadjuk, vásárolni, önmagunkat meglepni valamivel mindig jó érzés. Engedjen néha a kísértésnek!


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár