Tönkreteszi-e a szex a barátságot?

- Írta: DA

Tönkreteszi-e a szex a barátságot?

Középiskola óta ismered őt – mindig kijöttetek, úgy tekintettél rá, mint a nővéredre. Ezek az évek rég elmúltak: azóta gyönyörű, érett nő lett belőle, de a kapcsolatotok továbbra is szoros, és természetesen a viszonyaitokról is mindent megosztotok egymással. Aztán egy este úgy alakul, hogy egy buliban többet isztok a kelleténél, és másnap reggel meztelenül ébredtek egymás mellett.

Kínos csendben öltöztök fel, és még azelőtt lelépsz, hogy az agyad pontosan összerakná az előző éjszaka eseményeit. Vajon egy hasonló szituáció után képes-e két barát kitörölni az emlékezetéből a történteket? Mehet-e minden ugyanúgy, mint előtte? Bizonyára akad olyan, akinek sikerül, de a többség esetében biztonsággal kijelenthetjük: a kapcsolat többé sosem lesz ugyanaz. De vajon miért teszi a szex ennyire bonyolulttá a viszonyokat?

Nos, mindennek számos oka van, az első és legfontosabb azonban az, hogy túlléptetek egy határt: sokkal intimebben ismeritek egymást, mint ahogyan az egy barátságban szokásos. Ez pedig azzal jár, hogy bizonyos korábban meglévő dolgok eltűnnek, és megjelennek a kapcsolatotokban olyan elemek, amelyek azelőtt nem voltak jellemzőek. Elég valószínűtlen például, hogy a jövőben fesztelenül lennétek képesek eszmét cserélni a szexről, hiszen ez csak felhozná a mindkettőtök számára kínos emlékképeket a közös élményről. A beszélgetésekben egyébként is kínos csendek állhatnak be, amikor mindketten tudjátok, hogy a másik arra a bizonyos éjszakára gondol. Még rosszabb, ha ezeket tartalmatlan, az időjárásról szóló frázisokkal kívánjuk áthidalni – hosszabb távon a barátság totális kiüresedését okozhatják a történtek. Más típusú problémát jelent, ha innentől fogva az egyik fél minduntalan azt hiszi, hogy a másik azért jelentkezik nála, mert többet akar barátságnál. Ilyenkor egy idő után akár már a telefon felvétele is kínossá válhat – és ugyanígy persze te sem leszel képes fesztelenül felhívni őt, hiszen mi történik, ha azt hiszi, hogy „azért” hívod. Ennél lényegesen komolyabb nehézségeket okozhat a zöld szemű szörny felbukkanása: könnyen előfordulhat, hogy egyikőtök – vagy akár mindkettőtök – nehezen viseli majd, ha a másik életében felbukkan egy új partner. Akár egyetlen szexuális élmény hatására is úgy érezheti az ember, hogy a másik hozzá tartozik: ez nem függ össze feltétlenül a mélyebb érzelmekkel.

És persze ne feledkezzünk meg arról a helyzetről sem, amikor a szex hatására mindketten rájöttök, hogy kapcsolatotok valójában mindig is több volt barátságnál, ám azért nem meritek megtenni a következő lépést, mert féltitek a baráti viszonyt. Mi van, ha nem működik majd a dolog? Mi lesz a barátságotokkal, amit hosszú évek óta ápoltok és mindkettőtöknek rengeteget jelent? Nos, számos kapcsolat, sőt, sikeres házasság nőtt ki egy barátság táptalajából – de legyünk őszinték: sajnos tényleg ez a ritkább. A lehető legkínosabb szituációt az teremti, ha az egyik fél tényleg többet kezd el érezni a másik iránt – ez bizony tényleg olyan helyzet, amiből egyszerűen nem lehet jól kijönni, valaki biztosan sérülni fog, a barátság pedig könnyen örökre tönkremehet.

A fenti problémák elkerülése és tisztázása érdekében a legfontosabb, amit tennünk kell egy hasonló éjszaka után, hogy megbeszéljük a történteket – és értelemszerűen nem azt, vajon a másiknak jó volt-e az ágyban. Így kizárhatjuk az esetleges kínos félreértéseket, tisztázhatjuk, ki mit vár a másiktól, és amennyiben tényleg csak egyszeri meggondolatlanságról volt szó, próbáljunk meg túllépni a történteken. Ha pedig mindketten többet akarunk ennél, nincs különösebb ok elfojtani a vágyakat amiatti félelmünkben, hogy tönkremegy a barátságunk – a vonzás törvényeinek nem igazán lehet ellenállni.

Általános érvényű konklúzióval tehát nem szolgálhatunk – könnyű ledobálni a ruháinkat és bebújni az ágyba, a hálószobából kikecmeregni azonban néha elképesztően nehéz. A megoldást csakis a megfontoltság és az őszinteség jelentheti.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár