Rontja a szexet, ha a feleség túl jóban van a haverokkal

- Írta: DA

Rontja a szexet, ha a feleség túl jóban van a haverokkal

Egy új tanulmány szerint rombolja a párok szexuális életét, ha egy nő túl jóban van partnere barátaival. A chicagói orvosok által elvégzett kutatások olyan kapcsolatokat vizsgáltak, ahol a partnerek szexuális problémákról számoltak be. Amikor a körültekintő elemzés során a párok társas kapcsolatait elemezték, meglepő eredményekre lettek figyelmesek.

A kutatás elsősorban 57 és 85 év közötti férfiakat vett górcső alá. Ebben az életkorban a férfiak szociális élete elkezd leépülni, férfiúi identitásuk a fizikai és mentális változások miatt önértékelési zavarokhoz vezethet, és sokszor erekciós problémákkal is párosul. Az eredmények szerint ebben a helyzetben ha az adott férfi felesége, stabil partnere szoros viszonyt ápol a férfi barátaival, ivócimboráival, kifejezetten rontja a szexuális élet kilátásait.

Mindez azért különösen bonyolult kérdés, mivel a megkérdezett nők azt hitték: emberük kimondottan szereti, ha jó viszonyt ápolnak a „haverokkal”. A szakemberek ugyanakkor „partnerköztességként” emlegetik a szóban forgó jelenséget, amelynek lényege, hogy végül a férfi női társa közelebbi viszonyt ápol a cimborákkal, mint maga a férj, vagy legalábbis a férj ezt így éli meg magában. Vagyis úgy érzékeli, a nő beékelődik a barátai és közé. Mindez elsősorban azon kapcsolatokban jellemző, ahol a nő a domináns fél, illetve ahol a férj különösen szoros viszonyt ápol a barátokkal. A jelenség távolról sem tekinthető elszigeteltnek: a megkérdezett férfiak mintegy egynegyede saját bevallása szerint életében legalább egyszer átélt már hasonló érzéseket.

A kutatás bebizonyította: a „partnerköztességgel” küzdő pároknál a férfiak esetében több az erekciós nehézség, és az orgazmust is nehezebben érik el. A hatás jelentős: a hasonló helyzetben lévő férfiak esetében 92 százalékkal nagyobb esély mutatkozik a merevedési zavarokra, mint normális esetben. Jó hír ugyanakkor, hogy a jelek szerint a hetven év feletti férfiak számára a probléma többnyire nem probléma többé, őket már javarészt egyáltalán nem érdekli ez a kérdéskör. Ebben az is közrejátszik, hogy a férfiak az évek előrehaladtával egyre kevésbé „bandáznak”, lazulnak a férfibarátokkal ápolt kapcsolataik.

A jelenség hátterében egyébként nem feltétlenül a féltékenység áll: a kutatók szerint sokkal inkább a privát szféra és az autonómia sérülékenységére vezetik vissza a gondokat, ezek ugyanis minden egészséges férfi személyiségének alapvető részét képezik. Éppen ezért azt ajánlják a nőknek, hogy ne telepedjenek rá férjük, partnerük minden kapcsolatára, ne kívánjanak a férfi teljes életének óhatatlan részévé válni: az erősebbik nem tagjainak lényüknél fogva alapvető igényük, hogy rendelkezzenek olyan privát szférával, ahová a nőnek nincs bejárása.

Bezár