Rontja a szexet, ha a feleség túl jóban van a haverokkal

- Írta: DA

Rontja a szexet, ha a feleség túl jóban van a haverokkal

Egy új tanulmány szerint rombolja a párok szexuális életét, ha egy nő túl jóban van partnere barátaival. A chicagói orvosok által elvégzett kutatások olyan kapcsolatokat vizsgáltak, ahol a partnerek szexuális problémákról számoltak be. Amikor a körültekintő elemzés során a párok társas kapcsolatait elemezték, meglepő eredményekre lettek figyelmesek.

A kutatás elsősorban 57 és 85 év közötti férfiakat vett górcső alá. Ebben az életkorban a férfiak szociális élete elkezd leépülni, férfiúi identitásuk a fizikai és mentális változások miatt önértékelési zavarokhoz vezethet, és sokszor erekciós problémákkal is párosul. Az eredmények szerint ebben a helyzetben ha az adott férfi felesége, stabil partnere szoros viszonyt ápol a férfi barátaival, ivócimboráival, kifejezetten rontja a szexuális élet kilátásait.

Mindez azért különösen bonyolult kérdés, mivel a megkérdezett nők azt hitték: emberük kimondottan szereti, ha jó viszonyt ápolnak a „haverokkal”. A szakemberek ugyanakkor „partnerköztességként” emlegetik a szóban forgó jelenséget, amelynek lényege, hogy végül a férfi női társa közelebbi viszonyt ápol a cimborákkal, mint maga a férj, vagy legalábbis a férj ezt így éli meg magában. Vagyis úgy érzékeli, a nő beékelődik a barátai és közé. Mindez elsősorban azon kapcsolatokban jellemző, ahol a nő a domináns fél, illetve ahol a férj különösen szoros viszonyt ápol a barátokkal. A jelenség távolról sem tekinthető elszigeteltnek: a megkérdezett férfiak mintegy egynegyede saját bevallása szerint életében legalább egyszer átélt már hasonló érzéseket.

A kutatás bebizonyította: a „partnerköztességgel” küzdő pároknál a férfiak esetében több az erekciós nehézség, és az orgazmust is nehezebben érik el. A hatás jelentős: a hasonló helyzetben lévő férfiak esetében 92 százalékkal nagyobb esély mutatkozik a merevedési zavarokra, mint normális esetben. Jó hír ugyanakkor, hogy a jelek szerint a hetven év feletti férfiak számára a probléma többnyire nem probléma többé, őket már javarészt egyáltalán nem érdekli ez a kérdéskör. Ebben az is közrejátszik, hogy a férfiak az évek előrehaladtával egyre kevésbé „bandáznak”, lazulnak a férfibarátokkal ápolt kapcsolataik.

A jelenség hátterében egyébként nem feltétlenül a féltékenység áll: a kutatók szerint sokkal inkább a privát szféra és az autonómia sérülékenységére vezetik vissza a gondokat, ezek ugyanis minden egészséges férfi személyiségének alapvető részét képezik. Éppen ezért azt ajánlják a nőknek, hogy ne telepedjenek rá férjük, partnerük minden kapcsolatára, ne kívánjanak a férfi teljes életének óhatatlan részévé válni: az erősebbik nem tagjainak lényüknél fogva alapvető igényük, hogy rendelkezzenek olyan privát szférával, ahová a nőnek nincs bejárása.

Hozzászólások

Rowdy | 2012-01-16 04:47

I sarecehd a bunch of sites and this was the best.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár