Új esély a mellrák felismerésére

2013.01.31. - Írta: Sz.N.

Új esély a mellrák felismerésére

Olyan mammográfiás készülék bevezetésére kerülhet sor az USA-ban, amellyel az orvosok növelhetik a diagnózis pontosságát. A Selenia Dimensions System elnevezésű készülék 3D-s röntgenfelvételt készít, és az eddigi eredmények szerint, – bár kétszerte nagyobb dózisú sugárzásnak teszi ki a nőket – segítségével a diagnózis biztosabb és pontosabb.

A mammográf mammogramot, vagyis az emlők belső állapotát tükröző röntgenfelvételt készít, és előnye, hogy sok esetben az igen apró méretű rákos elváltozásokat is kimutathatja. Az eddig használatos mammográfiás eljárás átlagosan kilencven százalékos megbízhatóságú, bár sokak szerint kétséges eredményességű eljárásnak mondható.

Egy, még a múlt évben a Journal of the National Cancer Institute-ban közzétett tanulmány szerint ez a fajta hagyonányos mammográfiás szűrési módszer fiatal nőknél szinte hatástalan, a lapban publikált kísérlet eredményei szerint egyetlen 25 év alatti nőnél sem állapított meg rákot a készülék – nekik tehát marad a mell rendszeres önvizsgálata, amely metódus helyes elvégzésének módját azonban szerencsére számos video-anyag is bemutatja az interneten.

Úgy tűnik, a mammogrfáfia általában leginkább egy speciális típusú mellrák – az úgynevezett BRCA1- vagy BRCA2-gének okozta mellrák – felimerésére alkalmas leginkább.

Az emlő szűrővizsgálatnak alapvetően kétféle módszere létezik. Az egyik a manuális vizsgálat, amely a rákos eredetű csomók meglétét próbálja kizárni/vagy épp (sajnos) megerősíteni. A másik a mammográfiás vizsgálat.

Az emlőrák leginkább a 45 és 65 év közötti korcsoportba tartozó nőket veszélyezteti, éppp ezért hazánkban körükben kötelező a kétévenként megismétlendő mammográfiás mellrákszűrés – ez azonban sohasem helyettesítheti a mell rendszeres – havi – önvizsgálatát(!).

Ennek oka, hogy a korán, azaz időben kitapintott csomó a legtöbbször korai stádiumú rákot jelez, amelyet a mammogrfáfiás röntgen nem minden esetben mutat ki, viszont a mellrák – hasonlóan a legtöbb rossszindulatú daganatos elváltozáshoz – a legjobban a korai stádiumában gyógyítható, és ha már a nők magukon felismerték, az orvosok számos más speciális markerrel megerősíthetik jelenlétét; ha pedig a rák beigazolódik, a kezelést azonnal meg lehet kezdeni. Ez pedig életmentő lehet.


 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár