Mellrák-szűrés anyatejből

- Írta: DÁ

Mellrák-szűrés anyatejből

Egy kutatás eredményei szerint a jövőben nem feltétlenül lesz szükség mammográfiai vizsgálatra ahhoz, hogy az orvosok időben felismerjék az emlőrákos elváltozásokat, ugyanis az anyatejben található sejtek is megbízható információkkal szolgálnak a daganatos megbetegedésről.

A Massachusetts-i Egyetem kutatói szerint a jövőben az anyatej tartalmazta epiteliális (szöveti) sejtjeinek vizsgálata révén korábban felismerhető lehet majd az emlőrák. Ez különösen a fiatalabb korú nők körében javíthatja jelentősen a gyógyulási esélyeket, akik még nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatra. Az anyatej-vizsgálat segítségével ráadásul a hagyományos tesztek szempontjából bonyolultabban vizsgálható szakaszokban, így a terhesség és a szoptatás ideje alatt is egyszerűbben lehetne megállapítani, ki veszélyeztetett. Az így vett minta jóval több sejtet is rejt, mint amennyi az egyéb módszerekkel vizsgálható.

A vonatkozó tanulmányban a kutatók mintegy 250 mellbiopszián átesett nő anyatejéből vettek mintákat. A tudósok ezután rákos sejtekből származó DNS-t tanulmányoztak, három génben keresve bizonyos specifikus elváltozásokat. Azon hölgyek körében, akiknél a biopszia az emlőrák korai jeleit mutatta, az egyik megvizsgált géntípust jelentős mértékben megváltoztatta a metiláció nevű folyamat, amelynek során a DNS-hez metilcsoportok kapcsolódnak: ezek egy meghatározott mintázatot alkotnak. E megváltozott géneknek nem volt nyoma azon nők anyatejében, akiknél alacsony kockázatú, nem rosszindulatú mellelváltozásokat tapasztaltak.

Noha a szóban forgó kutatás alapját kis minta képezte, a tudósok szerint arra mindenképpen elegendő volt, hogy megbizonyosodjanak róla: az anyatejben található sejtek vizsgálata információkkal szolgálhat az adott egyénre vonatkozó lehetséges emlőrák-kockázatról. A mostani vizsgálatokat továbbiak is követik majd. Az emlőrák megelőzésének kulcsa a metiláció korai felismerése lehet az érintett szövetekben, a folyamat ugyanis megfordítható.

Habár a hasonló vizsgálatok csak a jövőben válhatnak általánossá, elterjedésük jelentősen egyszerűsítheti majd a kockázatok korai felismerését. Csupán kis mennyiségű mintára lesz szükség a terhesség késői szakaszában termelődő anyatejből (az úgynevezett kolosztrumból), és az orvosok egyértelműen meg tudják majd mondani a nőknek, milyen állapotban vannak az emlőik. A módszer nemcsak egyszerű, de olcsó és alapos is egyben.
 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár