Újabb érv az anyatej mellett

2011.05.13. - Írta: DÁ

Címkék: anyatej szoptatás
Újabb érv az anyatej mellett

Régóta tudjuk, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben, és a szoptató anyáknak is kisebb esélyük van a mell daganatos megbetegedéseire. Egy friss kutatás szerint továbbá az is a szoptatás mellett szól, hogy az így táplált gyerekek körében ötéves korukra kevesebben rendelkeznek viselkedési zavarokkal, mint azok között, akik születésüktől kezdve tápszert kaptak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szülői kérdőívek kitöltetése után jutottak arra a megállapításra, hogy a legalább négy hónapon át szoptatott csecsemők esetében később kevésbé jelentkeztek nehézségek a nevelés terén, mint azoknál, akiket születésüktől fogva tápszerrel etettek.

A kutatók összesen több mint tízezer anyát kérdeztek meg arról, miként táplálták gyermekeiket szülés után. A csecsemők 2000-ben és 2001-ben születtek, és mind fehér bőrű családokból származtak, vagyis az eltérő társadalmi hátterű, a szoptatás terén is más szokásokkal rendelkező ázsiai vagy afrikai bevándorló populációt ebben az esetben nem vizsgálták. Az anyáknak arra kellett választ adniuk, szoptatták-e annak idején gyermeküket, és ha igen, mennyi ideig. Ezeket az eredményeket vetették össze azon kérdőívekkel, amelyekkel azt vizsgálták, mely gyerekeknél jelentkeznek később viselkedési vagy beilleszkedési problémák és ezek miatt nevelési nehézségek. A csecsemőkorukban legalább négy hónapon át anyatejjel táplált gyerekek esetében utóbbi kérdőívek szerint mindösszesen hat százaléknál tapasztaltak az átlagosnál nagyobb kihívásokat, míg a soha nem szoptatottak kategóriájában ugyanez az arány tizenhat százalékos volt.

Minden tényezőt, így például a szociális és pénzügyi hátteret is összevetve egyébként az ötéves korosztály mintegy harminc százalékánál érzékeltek viselkedési zavarokat, így általános nyugtalanság, túlmozgás, képtelenség a többi gyerekkel folytatott közös játékra vagy a beilleszkedésre. Egyelőre nem ismert pontosan, mindezek miként kapcsolódnak össze az anyatejes táplálás hiányával, de azt tudjuk, hogy az anyatejben található többszörösen telítetlen zsírsavak, növekedési faktorok és hormonok alapvető szerepet játszanak az agy és az idegrendszer megfelelő fejlődésében. A másik lehetséges magyarázat az a fizikai közelség, ami a szoptató anya és gyermeke között fennáll, ez ugyanis nagyobb lehetőségeket teremt a gyermek számára eltanulni a megfelelő viselkedésmintákat. Mindemellett jegyezzük meg: a szoptató anyák a felmérések szerint általában idősebbek, magasabb iskolázottságúak és jobb társadalmi-pénzügyi háttérrel rendelkeznek. Ezek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ő gyermekeikre kevésbé jellemzőek a viselkedési problémák.

Megoszlanak a vélemények arról, meddig ajánlott szoptatni a kisbabákat: a szakértők többsége szerint legalább az első hat hónapban mindenképpen anyatejes táplálás javasolt.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár