Nem véd meg a szoptatás az ekcémától?

- Írta: DA

Nem véd meg a szoptatás az ekcémától?

A hosszú anyatejes táplálás híveinek visszatérő érve, hogy a sokáig tartó szoptatás többek között az ekcémával szemben is védelmet nyújt a kicsik számára. Egy új kutatás szerint azonban mindez nem bizonyítható.

Egy friss kutatás szerint a kisbabák anyatejes táplálása egyáltalán nem jelent védelmet a kiskori ekcéma és egyéb allergiás megbetegedések ellen. Brit kutatók több mint 50 ezer, nyolc és tizenkét év közötti gyermek adatait elemezték a világ minden tájékáról, összesen huszonegy különböző országból, különös figyelmet fordítva a bőrön megjelenő elváltozásokra, allergiás tünetekre, ekcémás megbetegedésekre. A szakemberek nemcsak a gyerekekre vonatkozó adatokat elemezték, hanem a felmenők vonatkozó megbetegedéseit és hasonló kori problémáit is.

A végső megállapítások meglepőek voltak: ezek tükrében semmi sem támasztja alá, hogy a hat hónapos korukon túl is anyatejjel táplált gyerekek esetében a szoptatás megelőzte volna az ekcéma kialakulását vagy csökkentette volna annak előfordulási arányát, netán az egyes kiskorúaknál a tünetek intenzitását. Ebben a körben ugyanolyanok voltak a globális arányok, mint a tápszerrel tápláltaknál. Sőt, bizonyos országokban enyhén nagyobb volt azok száma a sokáig szoptatottak körében, akiknél ekcémás elváltozásokat észleltek. A tudósok szerint mindennek az az oka, hogy ha az anyák ilyen tüneteket vesznek észre csecsemőiknél, akkor éppen a közhidelem miatt tovább szoptatják őket, azt gondolván, hogy az anyatej miatt majd elmúlik a fájdalmas, viszkető bőrgyulladás.

A szakemberek hangsúlyozzák: nem kérdőjelezik meg a kutatás eredményeivel az anyatejes táplálás kétségtelen előnyeit és pozitív hatásait, de az eredmények egyértelműek, és ezek tükrében a szoptatás ugyanúgy nem jelent megoldást a kisbabák ekcémás tüneteire, mint ahogy más módszerekkel sem sikerült eddig még megnyugtatóan legyűrni a makacs bőrbetegséget.

A gyermekkori ekcéma általában veleszületett, és mintegy a kisbabák harmadára jellemző: a bőrtúlérzékenység tej- és tojásallergiával, illetve fájdalmas bőrpírral, száraz, hámló, néhol levedző foltokkal, sebekkel jár. Kiváltó okait pontosan nem tudják a szakemberek, sokan úgy vélik, egyfajta túlzott immunreakcióról van szó bizonyos kozmetikumokkal, netán textíliákkal, egyéb anyagokkal szemben. A csecsemők esetében főleg a feszítőfelületeken, a végtagokon jelentkeznek elváltozások, később, totyogóknál pedig már a hajlatokban jellemzőek a tipikus foltok. Óvodáskorra ugyanakkor a gyerekek többnyire „kinövik” az ekcémát.

Akinek a szülei is ekcémás tünetektől szenvedtek, annak magának is nagyobb esélye van a betegség kialakulására. Az is bizonyított, hogy az ekcémás gyerekek később a felnőttkori ekcémától is nagyobb arányban szenvednek, és körükben több a légúti allergiával küzdők száma is.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár