Kizárólagos szoptatás hat helyett négyhónapos korig?

2011.02.23.

Kizárólagos szoptatás hat helyett négyhónapos korig?

Egyes brit kutatók megkérdőjelezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a csecsemőt 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel tanácsos táplálni. Az új kutatás szerint 4 hónapos korban kell megkezdeni a hozzátáplálást, így elkerülhető az allergia vagy a vashiány. Más szakemberek szerint ez csupán a bébiétel-gyártók érdekében áll.

A fejlett ipari országokban már a csecsemő 4 hónapos korában meg kellene kezdeni a hozzátáplálást – erre az eredményre jutottak legalábbis az University College London (UCL, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyeteme) kutatói. Mary Fewtrell és csapata a British Medical Journalban publikálta eredményeit. Számos más kutatásra is hivatkozva arra hívják fel a figyelmet, hogy a kizárólagosan szoptatott babákat vashiánynak és az allergiának teszik ki. Szerintük, ha a gyermek már négyhónapos korában kóstolgatni kezdi az új ízeket, jobban fel tud készülni a szilárd ételekre is.

A WHO ajánlása

A WHO ajánlása szerint a csecsemőket életük első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kell táplálni, ha lehet. Az ajánlást tíz évvel ezelőtt adtak ki, az ULC kutatói szerint felül kell vizsgálni, hogy valóban kellőképpen alá van-e támasztva. A kizárólagos szoptatás az első fél évben csökkenti a fertőzések kockázatát és a fejlődési rendellenességek kialakulásának veszélye is kisebb.

Az EU-országok 65 százaléka követi az ajánlást. Az új tanulmány a fejlődő országokban nem teszi kérdésessé, hogy az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás az ideális, mert gyakran nem lehet megoldani, hogy a csecsemő tiszta ivóvizet kapjon és nem lehet garantálni, hogy egészségesen táplálkozzon.

Más kutatók élesen bírálják az UCL-tanulmányt. Janet Fyle, a Brit Bábák Szövetségének tagja például azt mondta a BBC-nek, hogy kétli, helyes következtetést vont le Mary Fewtrell és teamje. Szerinte a 4 hónapos hozzátáplálás visszalépés lenne, ami csupán a bébiétel-gyártók érdekeit szolgálja. A most publikált tanulmány négy szerzője közül hárman ugyanis már dolgoztak a bébiétel-ipari tanácsadóiként, vagy bébiétel-gyárak biztosítottak forrást kutatásaikhoz.

A brit egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy változatlanul azt ajánlják, a csecsemők 6 hónapos korukig lehetőleg kizárólag anyatejet kapjanak táplálékul, mert az anyatej az összes, a csecsemőnek szükséges tápanyagot tartalmazza.

A team ugyanakkor arra hivatkozik, hogy nem a szoptatás elhagyására biztatnak, hanem a hozzátáplálás korábbi elkezdésére, ami a szoptatással párhuzamosan folyik.

Korábban voltak kísérletek arra, hogy piacra dobjanak bébiételeket, melyeken azt tüntették fel, hogy már 2 hónapos kortól adható az étel a csecsemőnek. A bébiétel-gyártók véleménye akkor az volt, hogy 2 hónapos kortól adható konzerv a csecsemőnek. Az egészségügyi szakemberek az idő tájt is hat hónapos kortól ajánlották a hozzátáplálás megkezdését. A felek végül kompromisszumot kötöttek, így kerültek a boltokba a 4 hónapos kortól adható” matricával ellátott bébiételek.

 

 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár