Vasárnap Stroke Nap a Népligetben!

2011.05.05. - Írta: SzN

Vasárnap Stroke Nap a Népligetben!

A köznyelvben szélütésként, agyvérzésként ismert agyi érkatasztrófa következményei gyakran bénulás, súlyos beszédzavar, járásképtelenség. Ön egészségesen él? Az ingyenes stroke-szűrés igénybevételével a rizikó-csoportokba tartozó emberek is megelőzhetik egy – sokszor tragikus kimenetelű – agyiér-katasztrófa bekövetkezését.

Hazánkban évente több mint tízezer ember életét követeli a stroke, és legalább további harmincezer ember életét keseríti meg nemritkán nagyon súlyos mértékben. Az agyi-érkatasztrófa következménye gyakran bénulás, súlyos beszédzavar, járásképtelenség. A stroke-on átesettek fele képtelenné válik az öngondoskodásra, pedig a stroke-os esetek jelentős része egészséges életmóddal megelőzhető lenne!

Vasárnap a Népligetbe látogatók beható ismereteket szerezhetnek az agyiér-katasztrófa rizikótényezőiről, a megelőzés lehetséges módjairól, a betegség gyakoriságáráról, és nem utolsó sorban arról is, mi az azonnali teendő, ha valaki a betegség tüneteivel szembesül.

A program keretében számos előadás hívja fel a figyelmet a magas vérnyomás és a magas vérkoleszterin-érték jelentőségére, a stroke kialakulásának kockázati tényezőire, illetve a megelőzés és a rehabilitáció lehetőségeire is. A tudományos jellegű előadásokon túl többek közt – a sport és a testmozgást népszerűsítő – tai-chi, capoeira és salsa-bemutató is várják az érdeklődőket.

A WHO adatai szerint az agyiér-katasztrófa következtében elhunytak vagy rokkanttá váltak száma világviszonylatban egyre emelkedik. Napjainkban a világban évente másfél millió embert érint valamilyen formában a stroke, azonban az előrejelzések szerint ez a szám tíz év alatt minimum megtízszereződik. A betegség Magyarországon jelenleg a népesség közel négy százalékát sújtja, de ez a szám az elkövetkező években meredeken emelkedni fog.

A helyszínen felállított szűrőállomáson az érdeklődőknek lehetősége nyílik részt venni prevenciós egészségvédő tanácsadáson, és nem utolsó sorban összetett stroke-szűrésen is, amelynek igénybevételével a veszélyeztetett rizikó-csoportokba tartozó emberek is megelőzhetik egy – sokszor tragikus kimenetelű – agyiér-katasztrófa bekövetkezését.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár