Az inhalálás nem segít, a meleg tea igen

Már nagyanyáink is tudták, hogy ha az ember megfázott, gőzt, netán párás levegőt kell belélegezni, és gyorsan jobban leszünk. Laboratóriumi kísérletek igazolják például, hogy a megfázásokért elsődlegesen felelős rhinovírus nagyjából 42 Celsius fokos hőmérséklet felett inaktívvá válik. Mindezek fényében talán furcsa lehet, de mégis igaz: mindezidáig semmiféle egyértelmű tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre azt illetően, hogy a meleg levegő...

Hapci!

Ilyenkor a tél beálltával egyszerre megtelnek az orvosi várók betegekkel. A hideg, zord időjárás és a szervezet vitaminhiányból eredő legyengült ellenállóképessége következtében kevés ember „menekül meg” az évszak tipikus betegségeitől. Az alábbiakban az ilyenkor jellemző influenza és nátha tüneteiről, kezeléséről, és nem utolsósorban megelőzéséről szólunk.

Az allergiás nátha

Felmérések és becslések szerint Magyarországon minden tizedik ember szenved e betegség valamilyen formájában. Az allergiás betegségek pontos oka ismeretlen. Nem fertőző, a betegségre való hajlam genetikusan öröklődik. Maga az allergiás betegség nem öröklődik, de a családi halmozottság egyértelműen kimutatható. Bizonyos adatok szerint az allergiás szezonban való születés növeli az allergiás betegség kialakulásának veszélyét. Az allergiás betegekben...

Szezonális kórokozók

„A tavaszi napsütés ellenére, a nyirkos idő miatt mindig beteg valaki a családban, s úgy tűnik, elkerülhetetlenül végigmegy mindnyájunkon a fertőzés” – ugye, Önnek is ismerős ez a panasz? De hát tényleg nem tehetünk semmit sem a légúti nyavalyák ellen?

Tavasszal sem kell feltétlenül belerokkannunk az allergiába

Küszöbön a tavasz, és vele együtt egyre közelebb kerülünk az allergiaszezonhoz is. Nem szükségszerű azonban, hogy a virágok nyílásával, a fák lombosodásával egyenes arányban kerüljünk egyre rosszabb állapotba, igenis lehetséges megelőző óvintézkedéseket tenni.

Az allergia

Olvastam lapjukban az allergiáról. Középkorú férfi vagyok, gyakran kínoz a nátha, a szemem is könnyezik. Vajon és is allergiás vagyok? Hogyan lehet megkülönböztetni az allergiát a „közönséges” náthától?

A szénanátháról

Minként az összes többi nátha, ez is orrváladékozással, orrdugulással jár. Az orrváladék ez esetben üvegszerűen áttetsző, tapadós. Az orr belsejében és a garatban viszketést érzünk, és tüsszögünk. Különösen jellemző a reggeli ébredéskori tüsszentő roham. Nem ritkán szemviszketés is kíséri.

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár