Tavasszal sem kell feltétlenül belerokkannunk az allergiába

2012.03.02. - Írta: DA

Tavasszal sem kell feltétlenül belerokkannunk az allergiába

Küszöbön a tavasz, és vele együtt egyre közelebb kerülünk az allergiaszezonhoz is. Nem szükségszerű azonban, hogy a virágok nyílásával, a fák lombosodásával egyenes arányban kerüljünk egyre rosszabb állapotba, igenis lehetséges megelőző óvintézkedéseket tenni.

A tavaszi esőkkel együttjárnak a penészgombák: mind a lakásban, mind odakint, a természetben egyre nagyobb arányban vannak jelen. Ezt csak tovább súlyosbítja a virágok, fák, füvek, gyomnövények elkezdődő kivirulása, a tavaszi nagytakarítás pedig csak még jobban felkavarja a lakásban a téli fűtésszezonban egyébként is nagyobb mértékben felgyülemlett háziport. Mindez éppen elegendő ahhoz, hogy az allergiások néhány hét alatt teljesen leamortizálódjanak, és bevöröslött szemükkel, sebesre fújt orrukkal, folyó nyálukkal, bedugult füleikkel pocsékabbul érezzék magukat, mint a legkeményebb téli mínuszok kellős közepén.

Tartsuk ellenőrzésünk alatt a polleneket! Nem elég a portörlés, a sepregetés. Alapvető fontosságú például, hogy hetente mossuk ki az ágyneműnket. Mielőtt lefekszünk, zuhanyozzunk és mossunk hajat – ezt azért fontos így kiemelni, mert sokan reggel fürdenek, így azonban egész éjjel a napközben rájuk ragadt, hajukba szállt port is magukkal viszik az ágyba, ami nem tesz jót az allergiának. Hetente kétszer porszívózzunk is ki a lakásban, és nyúljunk be minden apró zugba. Alaposan, vegyszerekkel, speciális tisztítószerekkel szabaduljunk meg a szennyeződésektől. Különösen fontos a lakások fő porfogóiként funkcionáló nagy, bolyhos szőnyegek rendszeres és körültekintő takarítása.

Szintén fontos, hogy ne szellőztessünk egész álló nap, még akkor sem, ha olyan jó hangulatot csinál a beszűrődő napfény és a beáramló friss levegő. Utóbbival együtt az allergének is nagy számban találnak utat otthonunkba. Ha légkondicionálót használunk, tisztítsuk azt is rendszeresen. Hagyományos ventilátort ne használjunk még akkor se, ha az első meleg napokkal együtt elkezd befülledni a lakás, ez ugyanis csak arra jó, hogy megkeringeti a lakásban felgyülemlett szennyeződéseket!

A fentiek mellett az is fontos, hogy megerősítsük szervezetünket. Ha allergiásak vagyunk, a tél végeztével se hagyjuk abba a fokozott C-vitamin fogyasztást akár gyógyszertári készítmények, akár narancs vagy pezsgőtabletta formájában. Figyeljünk oda a cukorbevitelre is, ez ugyanis gátolja a C-vitamin felszívódását. Csökkentsük a bolti, hőkezelt tej fogyasztását is – felesleges többletterheket ró a szervezetre, és bármilyen hihetetlen, bizonyított, hogy nagy mennyiségben káros az asztmatikus tünetektől szenvedők számára. Táplálkozzunk változatosan, és mozogjunk sokat.

Ha a fenti tanácsokat betartjuk, jó esélyünk van rá, hogy ha teljesen nem is szabadulunk meg az allergiától, de a panaszaink enyhülnek majd.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár