Az allergiás nátha

- Írta: Szécsi Judit

Címkék: allergia nátha
Az allergiás nátha

Felmérések és becslések szerint Magyarországon minden tizedik ember szenved e betegség valamilyen formájában. Az allergiás betegségek pontos oka ismeretlen. Nem fertőző, a betegségre való hajlam genetikusan öröklődik. Maga az allergiás betegség nem öröklődik, de a családi halmozottság egyértelműen kimutatható. Bizonyos adatok szerint az allergiás szezonban való születés növeli az allergiás betegség kialakulásának veszélyét. Az allergiás betegekben bizonyos allergének (olyan anyagok, amelyek a nem allergiásoknál kóros reakciót nem okoznak) túlzott mértékű ellenanyag, azaz antitest termeléséhez vezetnek. Amikor a szervezet ismételten találkozik az allergénnel, vagyis a kiváltó okkal, olyan antigén-antitest kölcsönhatás jön létre, amelynek során kémiai anyagok szabadulnak fel, és jellemző allergiás tüneteket váltanak ki.

Me­lyek az al­ler­gi­ás nát­ha for­mái?

Az allergiás náthának négy vezető tünete van: orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás és orrdugulás. Emellett gyakori még a szem kötőhártyájának a gyulladása és a viszketô érzés a torokban.
Az allergiás náthának két formája ismert. Az egyik a szezonális forma, vagyis a szénanátha, amely az év bizonyos szakában jelentkezik, mindig valamely pollent, virágport termelô növény virágzásakor. A mogyoró allergizáló virágporai már a tél végén megjelennek, ezt követi a tavaszi fák virágzása márciusban és áprilisban. Májusban és júniusban a pázsitfűfélék, majd augusztustól októberig a nyárvégi gyomok, főleg a parlagfű okozhat panaszokat. Az allergiás nátha másik formája a perenniális, vagyis az egész éven át tartó nátha. A kiváltó ok olyan allergén, amely egész évben megtalálható környezetünkben, például kutya-macskaszőr, állatok nyála, vizelete, tolla, penészgombák spórái, a háziporban található atkák.
Az allergiás nátha lefolyása megjósolhatatlan, enyhülés, súlyosbodás és teljes gyógyulás egyaránt elôfordulhat. A kezdeti orrtünetekhez késôbb asztma is társulhat, bár a szakszerűen gondozott és kezelt betegeknél kisebb valószínűséggel jelentkeznek szövődmények és társult betegségek.
Az allergiás náthát megállapító vizsgálatok egyszerűek, pontosak, nem fájdalmasak és viszonylag gyorsan elvégezhetôk. Az alapvizsgálatok körülbelül egy órát vesznek igénybe. Sajnos az allergiás betegség jelenleg még nem gyógyítható, de jól gondozható, és a modern készítményekkel hosszú távon is tünetmentesség érthető el.

Mi­vel csök­kent­hetők az al­ler­gia tü­ne­tei?

Tavasztól őszig a virágporok általában reggel találhatók meg a legnagyobb koncentrációban a levegőben, míg esős, párás időben csökken a légköri pollenkoncentráció, ezért a szabadban végzett tevékenységeket tanácsos ennek megfelelôen időzíteni. A füvet vágni, a gyomot gyakran írtani kell.
A virágpor-allergiásoknak a következő óvintézkedések javasoltak: Maradjon lakáson belül, amikor magas a pollenszám! Ilyenkor zárja be az ajtókat, ablakokat! Lakásban, autóban használjon légkondicionálót, légtisztítót vagy szűrőberendezést! A pollenszezon idején esténként mosson hajat! Nyaralását az adott pollen virágzási idôszakához igazítsa! Pihenéshez keresse a magas hegyvidéket, tengerpartot!

Mi­lyen gyógy­sze­rek hasz­ná­la­to­sak a ke­ze­lés­ben?

Hosszú hatású hormontartalmú inejkcióval hosszabb ideig is, akár egész szezonban tünetmentessé tehetők a betegek, használatuk azonban számos ok miatt veszélyes, súlyos mellékhatásaik lehetnek. A tablettás antihisztaminok csak az allergiás nátha enyhe eseteiben elegendôek, és csak a tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás megszüntetésére alkalmasak, illetve akkor, ha szemtünetek is vannak. Kifejezett tünetek, illetve orrdugulás esetén lokális (orrba juttatott) szteroid tartalmú készítményeket ajánlott választani, mivel ezek gyulladáscsökkentők, valamennyi tünetre hatnak. Közülük a mechanikus pumpával ellátott oldatok és a száraz por inhaláló készülékek a legkorszerűbbek. Minden esetben a kezelôorvos döntsön a kezelés időtartamáról és a gyógyszer adagjáról. Általában elmondható, hogy a gyógyszerek többsége tartósan szedhető és biztonságosan alkalmazható az orvos által előírt dózisban.


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár