Családi kötelék

Tisztelt Doktornő! Honlapjukon olvastam a Passzív agresszív személyiségzavarról szóló cikket. Teljes mértékben anyósomra ismertem. Csatlakozom a cikk alatti olvasói kérdéséhez: Mit lehet tenni, ha ilyen személyiség egy szülő? Ha nem menekülök másik kontinensre, ahogy a lánya tette, akkor el kell viselnem, hogy pokollá teszi az életünket? Volt, hogy kitiltottuk az otthonunkból, mert mindig úgy forgatja a lapokat, hogy kihozza belőlünk a legsötétebb...

Kiút a mély depresszióból

Kedves Doktor! Az egészségi állapotom egyre csak romlik, már minden gyógyszert kipróbáltam és a depresszióból személyiségzavar majd skizofrénia lett. 1980-as születésű vagyok és 13 éve gyógyszereken élek. 1999 óta le vagyok százalékolva. A kérdésem, hogy van-e egy pici esélyem is, hogy jobban legyek, vagy gyógyítható ez? Válaszát előre is köszönöm.  

A függőség titokzatos tárgya

Valamennyi ember a fejlődés négy fázisán megy keresztül. Ezek a szimbiózis, az eltávolodás, a függetlenség és a szabad együttműködés egymást követő fejlődési fázisai. A szimbiózis és az eltávolodás fázisában átélt traumák táptalajává válhatnak a társfüggőségnek.

Passzív agresszió és személyiségzavar

A passzív-agresszív személyiségzavarról – mint ahogy a személyiségzavarokról általában – egyre több szó esik. Arról azonban jóval kevesebb, hogy a passzív-agresszív meghatározás voltaképpen az elhárító mechanizmusok egy típusát fedi, melynek megléte teljesen hétköznapi: túlburjánzása viszont személyiségzavart eredményez.

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár