Jobb bokszolók lesznek a barnaszeműek?

2011.12.22. - Írta: DA

Jobb bokszolók lesznek a barnaszeműek?

Vajon befolyásol-e mást is a szemeink színe azon kívül, hogy hány randimeghívást kapunk egy nap? Nos, a vonatkozó kutatások szerint ha viszonylag szerény mértékben is, de igen.

Jól ismert tény, hogy a világosabb szemű emberek jobban érzékenyek a fényre, aminek hátterében az áll, hogy kevesebb pigmentanyag áll rendelkezésre az íriszükben, hogy védje őket a napsugárzástól. Mindez eleve nagyobb kockázatnak teszi ki őket egyes látási rendellenességekkel szemben: körükben például jelentősen gyakoribb a makula-degeneráció aránya. Utóbbi az úgynevezett sárgafoltot, a szem ideghártyáján lévő éleslátási területet érintő elváltozást jelent, és a hyakorlatban úgy jelentkezik, hogy egy méretes fekete folt jelenik meg a látótér közepén, és majdnem lehetetlenné tesz olyan mindennapi foglalatosságokat, mint az olvasás, a tévénézés vagy az autóvezetés. Ez azonban nem az egyetlen probléma, amire nagyobb esélye mutatkozik a világosabb szeműeknek, számos más szembetegségnél is kimutatták már az összefüggést.

Ami az érzékelést illeti, itt is léteznek bizonyos eltérések, bár ezek kis mértékűek. Több kutatás is egyértelműen bizonyította, hogy a sötétebb szemszínnel rendelkezők valamivel élesebben látnak világosszemű társaiknál, a különbségek azonban ezen a téren igazából elenyészőek, a hétköznapi élet cselekvései közben gyakorlatilag lényegtelen mértékűek. Egy másik vizsgálat ugyanakkor azt állítja: a sötétebb szemszín ezzel együtt jobb reakcióidőkkel is jár. Mindezt a kutatók sportteljesítmények mérésekor állapították meg: a Louisville-i Egyetemen végzett kutatások tanúsága szerint a fekete vagy barna szemű emberek egyértelműen jobb eredményeket értek el az olyan, igen komoly reakciós készséget és azonnali, gyors reflexeket igényő sportágakban, mint az ökölvívás vagy az amerikai futball. A kék, zöld vagy netán szürke szemmel rendelkezőknek sem kell ugyanakkor aggódniuk: ők az olyan, főként a térérzékeléssel kapcsolatos feladatokban értek el egyértelműen magasabb pontszámokat, mint a különböző ügyességi próbák nagyobb és kisebb méretű labdákkal. Ezek közül is különösen a baseballban és a golfban bizonyultak jobbnak a sötét szeműeknél.

A pontos miértek kérdésének megválaszolása ugyanakkor még várat magára: minden kutató megjegyzi, hogy a témában még további alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bármiféle következtetést lehessen levonni.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár