Jobb bokszolók lesznek a barnaszeműek?

2011.12.22. - Írta: DA

Jobb bokszolók lesznek a barnaszeműek?

Vajon befolyásol-e mást is a szemeink színe azon kívül, hogy hány randimeghívást kapunk egy nap? Nos, a vonatkozó kutatások szerint ha viszonylag szerény mértékben is, de igen.

Jól ismert tény, hogy a világosabb szemű emberek jobban érzékenyek a fényre, aminek hátterében az áll, hogy kevesebb pigmentanyag áll rendelkezésre az íriszükben, hogy védje őket a napsugárzástól. Mindez eleve nagyobb kockázatnak teszi ki őket egyes látási rendellenességekkel szemben: körükben például jelentősen gyakoribb a makula-degeneráció aránya. Utóbbi az úgynevezett sárgafoltot, a szem ideghártyáján lévő éleslátási területet érintő elváltozást jelent, és a hyakorlatban úgy jelentkezik, hogy egy méretes fekete folt jelenik meg a látótér közepén, és majdnem lehetetlenné tesz olyan mindennapi foglalatosságokat, mint az olvasás, a tévénézés vagy az autóvezetés. Ez azonban nem az egyetlen probléma, amire nagyobb esélye mutatkozik a világosabb szeműeknek, számos más szembetegségnél is kimutatták már az összefüggést.

Ami az érzékelést illeti, itt is léteznek bizonyos eltérések, bár ezek kis mértékűek. Több kutatás is egyértelműen bizonyította, hogy a sötétebb szemszínnel rendelkezők valamivel élesebben látnak világosszemű társaiknál, a különbségek azonban ezen a téren igazából elenyészőek, a hétköznapi élet cselekvései közben gyakorlatilag lényegtelen mértékűek. Egy másik vizsgálat ugyanakkor azt állítja: a sötétebb szemszín ezzel együtt jobb reakcióidőkkel is jár. Mindezt a kutatók sportteljesítmények mérésekor állapították meg: a Louisville-i Egyetemen végzett kutatások tanúsága szerint a fekete vagy barna szemű emberek egyértelműen jobb eredményeket értek el az olyan, igen komoly reakciós készséget és azonnali, gyors reflexeket igényő sportágakban, mint az ökölvívás vagy az amerikai futball. A kék, zöld vagy netán szürke szemmel rendelkezőknek sem kell ugyanakkor aggódniuk: ők az olyan, főként a térérzékeléssel kapcsolatos feladatokban értek el egyértelműen magasabb pontszámokat, mint a különböző ügyességi próbák nagyobb és kisebb méretű labdákkal. Ezek közül is különösen a baseballban és a golfban bizonyultak jobbnak a sötét szeműeknél.

A pontos miértek kérdésének megválaszolása ugyanakkor még várat magára: minden kutató megjegyzi, hogy a témában még további alapos vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bármiféle következtetést lehessen levonni.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár