Szemünk világa

2011.02.16.

Címkék: szem
Szemünk világa

Világszerte 45 millió ember él vakon. Legtöbbjük nem reménykedhet a gyógyulásban, mert olyan részén élnek a világnak, ahol nem állnak rendelkezésre a megfelelő gyógyszerek és szakemberek. A Svájci Vöröskereszt évek óta küzd a fejlődő országokban élő szegények vakságának gyógyításáért: Nepálban, Tibetben, Ghánában, Togón és Malin évente több száz önkéntest képeznek ki a szembetegségek helyben (falusi környezetben) történő kezelésére, ellátására.

Ők látástesztre bátorítják a települések lakosait, hogy kiszűrjék az előrehaladott megbetegedéseket. A beavatkozásoknak köszönhetően sokan nyerik vissza látásukkal együtt önbizalmukat és önállóságukat. Miután újra munkába állhatnak, teljes értékű életet élhetnek, és a társadalomba is könnyebben illeszkednek vissza.

Nyugaton a helyzet...

Azonban a szembetegségek nem válogatnak társadalmi helyzet szerint, nem csak a harmadik világot érintik. Mindenki, aki ezeket a sorokat problémamentesen el tudja olvasni, boldognak tekintheti magát, hiszen működnek a szemei. Nem kell ezt olyan egyértelműnek venni, hiszen Németországban 1,06 millió lakost tartanak nyilván látássérültként – írja a Német Szemorvosok Szövetsége. 164000 vak ember is van köztük, számukra az október hónap, és különösen október második csütörtöke, a Látás Világnapja különleges nap. A WHO ebben az időszakban a megvakulásra, szembetegségekre és gyógyulási esélyekre tereli a figyelmet.

Noha manapság az érzékszervek megbetegedései jó hatékonysági fokkal kezelhetők, a társadalom elöregedésével a szembetegségek megjelenésének aránya is egyre nő. A vakon élő németek 70%-a 60 év feletti, és egyértelműen kimutatható, hogy a szem gyengülésének egyértelmű vezető oka az AMD (időskori makuladegeneráció). Ez egy degeneratív szembetegség, amely a makulán – ismertebb nevén sárgafolton –, vagyis a szem éleslátásért felelős részén, a retina (ideghártya) közepén alakul ki. 50%-ban erre vezethető vissza a látás teljes elvesztése, mégis kevéssé ismert a rizikócsoport.

Annyi azonban bizonyos, hogy minél hamarabb felismerik és kezelik, annál sikeresebben gyógyítható a betegség. Ezért 40 év felett érdemes a genetikai rizikófaktorokkal terhelt, vagy keringési rendellenességekben szenvedő embereknek szemorvosnál megvizsgáltatni magukat. Természetesen az egészséges életmód is fontos szerepet játszik a megelőzésben: aki lemond a cigarettáról és alkoholról lemond, rendszeresen sportol és szemkímélő monitorba beruház, sokat javít állapotán. Tudatosan kell óránként 2-3 perc pihenőt adni a szemnek: becsukni, pihenni, sétálni – így megőrizhetjük szemünk fényét idős korunkig.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár