Új szembetegség

2011.08.29. - Írta: dr. Kéry Klára, szemorvos

Címkék: szem
Új szembetegség

A mai információs társadalomban a számítógépek az élet szinte minden területén jelen vannak. A monitor a televízióhoz hasonlóan működik, lelke a képcső.  A képcső katódja melegítés hatására elektronokat bocsát ki, amelyeket a pozitív anód vonz, és elektromos lemezek irányítanak a képernyőre. A képernyő belső részét fénypor réteg borítja. A fénypor a becsapódó elektronok hatására felvillan (ezért „foszfornak” is hívják).

Az elektronok sugara soronként végigpásztázza a képernyőt a tetejétől az aljáig, majd kezdi elölről. Ez egy megállás nélküli folyamat, amely az emberi szem számára olyan gyors, hogy végeredményben egy képet látunk a képernyőn.
Fontos, hogy jó monitort vegyünk még a gyengébb teljesítményű számítógépünkhöz is, ahol a felbontóképesség, a kontrasztosság mellett figyeljünk az alacsony sugárzásra, az energiatakarékos üzemmódra, a zajszintre és még a környezetvédelmi szempontokra is. Legkellemesebb a munka a legnyugodtabb képet adó folyadékkristályos LCD monitorokkal, melyek már egyre elterjedtebbek olcsó ár

A számítógépek az élet minden területére való elterjedésével egyre több ember, és mind több időt tölt el monitor előtt. Ezzel együtt a szemészeti rendelőkben új „betegség” született: a Computer Vision Syndrome, ami járhat szemvörösödéssel, szemfáradással, szemfájdalommal, égő-, száraz szemérzéssel, de túlzott könnyesedés, viszketés is előfordulhat. Mindezek oka az, hogy a monitor „kihozza” a dolgozók szemének korábban rejtve lévő fénytörési hibáit (távollátást, szemtengelyferdülést). A panaszok java része egy megfelelő szemüveg felírásától, viselésétől mérséklődik, ami az érzékenyebb „világos” szeműeknek „fényvédő” réteggel ellátva még kellemesebb. S van, akiknek dioptria nélküli, csupán csak „védőszemüveget” javaslunk, speciálisan erre kifejlesztett lencsével. A 40 év körülieknek olvasási nehézségük támadhat a szem csökkenő alkalmazkodási képessége miatt, amit közeli szemüveggel korrigálunk. A korábban mindig szemüveget viselő rövidlátóknál előfordul, hogy a munkában lekívánkozik a szemüveg, jobban látnak úgy közelre.

Ha hosszasan, meredten figyelünk a monitorra, jellemző, hogy ritkábban pislogunk. S így nagyobb esélye van a szemünknek a kiszáradásra, hiszen a tág szemrésben jobban párolog a könny, és elmarad a szem rendszeres nedvesítése. Kontaktlencse viselőknél ez még gyakoribb. Az ilyenkor jelentkező égő, szúró érzésen pislogással és a szemcsepp cseppentésével segíthetünk.
A rendeletben előírt óránkénti 10 perces szünetet pedig lehetőség szerint arra használjuk fel, hogy „messzire” nézéssel – ablakon kitekintéssel – „oldjuk” szemünk egyoldalú, közeli igénybevételét, lehetőséget adva, ezáltal a szemmozgató izmoknak is a mozgásra, hiszen a fej, a nyak, a váll izmaihoz hasonlóan nekik is szükségük van az időszerű tornáztatásra.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár