Migrén és időjárási változások: Mi a kapcsolat?

Migrén és időjárási változások: Mi a kapcsolat?

A kutatások sajnos még nem határozták meg pontosan, hogy egyes embereknél mi okoz migrént. Viszont az biztos, hogy a géneket, agyi változásokat, valamint az agy különböző kémiai folyamatait mindenképp számításba kell venni. Mondjuk eléggé nyilvánvaló, hogy bizonyos dolgok nagyobb eséllyel váltanak ki bennünk migrénes rohamokat. A kiváltó okok között leggyakrabban a speciális ételeket, hormonális változásokat, továbbá a stresszt szokták hangsúlyozni. Azonban az időjárás is egy nagyon fontos, kihagyhatatlan tényező.

Időjárás


Egy 2015-ös elemzés szerint a migrénben szenvedők közel fele mondta, hogy az időjárás képes kiváltani fejfájást náluk. A viharok, a szélsőséges hőmérséklet, a légköri nyomások változása mind a szerotonin-, és agykémiai anyagok szintjének megváltozásával járulnak hozzá a migrén kialakulásához. Azonban a migrén és az időjárási változások közötti kapcsolatot feltáró kutatások vegyes eredményeket hoztak. Leginkább azért, mert nagyon nehéz és körülményes tanulmányozni ezt a jelenséget. Minden ember különbözően reagál az időjárásban bekövetkező változásokra, szóval meglehetősen fogós feladat egyetlen okot meghatározni a lehetséges kiváltó tényezők közül.

Írtuk már, de nagyon fontos: nem mindenki produkálja ugyanazokat a tüneteket ezeknél a változásoknál. A meleg egyeseknél fejfájást okoz, míg másoknál a hőmérséklet csökkenése eredményez migrént. Nem utolsó sorban pedig néhány ember sokkal érzékenyebb másoknál a hőmérséklet ingadozására és a páratartalomra. Nagyon sok esetben egyszerre több különböző tényező együtt vezet a migrén kialakulásához. Például lehet, hogy Önnek általában fejfájása van a párás napokon, viszont csak olyan esetben, hogyha stresszes vagy éppen fáradt.


Hőmérséklet és páratartalom


Sűrűn előfordulhat kapcsolat a hőmérséklet, a páratartalom és a migrén között, azonban ez nem mindig állandó. Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy a magasabb hőmérséklet és nagyobb páratartalom migrénes fejfájáshoz vezet(het). Ezeknek a hirtelen ingadozása, megváltozása pedig további tényező lehet a kialakulásban.

Egy 2017-es tanulmány rámutatott, hogy a meleg, párás napokon növekedett a sürgősségi osztályok látogatottsága, ezzel szemben a hűvösebb időben csökkent. Azonban más tanulmányok azt figyelték meg, hogy a forró, száraz napokon volt jelentősebb betegfelvétel a sürgősségi osztályon. Az egyik lehetséges magyarázat lehet a dehidratáltság, ami egy elismert migrént kiváltó tényező és a meleg időben nagyobb az esélye. A reakciónk a hőmérsékletre és a páratartalomra nagyban függ attól, mennyire vagyunk érzékenyek ezekre a tényezőkre. Egy tanulmány szerint a hőmérsékletre érzékeny embereknek télen több fejfájásuk volt, mint a hőmérsékletre kevésbé érzékeny egyéneknek, akiknek nyáron volt gyakoribb.


Napfény


Alkalmanként a napfény is képes migrént kiváltani. Így tekinthetünk a nagyon világos, zavaró fényre is, mint kiváltó ok. Ugyanis a kutatók szerint a napfény áthalad a retinán, valamint a látóidegen és érzékeny idegsejteket tud aktiválni az agyban. Egy másik elmélet szerint az ultraibolya sugárzás a bőrben lévő vegyi anyagok kibocsátásához vezet, amely a véredényeket szélesíti, ami viszont migrént okozhat. A napfény erőssége és fényereje segíthet meghatározni, hogy képes-e migrént kiváltani. Egy kisebb tanulmányban kiderült, hogy a nyári napokon több migrén fordult elő (erősebb a Nap), mint a téli napokon (gyengébb a Nap).


Légköri nyomás


A légköri nyomás a levegőben található nyomás mérésének az eredménye. A légköri nyomás emelkedése azt jelenti, hogy a légnyomás is egyre nagyobb. Értelemszerűen, ha csökken a légköri nyomás, akkor a légnyomás is csökkenni fog.

Hogyan is befolyásolja a légköri nyomás a fejfájást? A választ a saját ereinkben kell keresni: A nyomás növekedésével az erek összehúzódnak, a nyomás csökkenésével pedig az erek kitágulnak. Egy japán tanulmány úgy találta, hogy a légköri nyomás enyhe csökkenésével megnőtt a migrén valószínűsége. A szerző szerint a nyomáscsökkenés hatására az agyi erek kitágultak, ami több szerotonin megjelenését eredményezte. A szerotoninszint csökkenése után viszont az erek megduzzadnak, ami migrént okoz.


Hogyan kerüljük el a migrént?


Sajnos még senki sem tudja irányítani az időjárást. Mégis nagyobb figyelmet szentelhet neki és nagyobb uralmat gyakorolhat a migrén felett. Egy járható út, hogy megpróbálja kitapasztalni, hogy pontosan mik váltanak ki Önben migrént. Bátran vezessen fejfájásnaplót, hogy éppen mit csinált és milyen környezeti tényezők voltak, amikor a migrén kezdődött. Idővel pedig már Ön is tudni fogja, milyen időjárási tényezők hogyan hatnak Önre és mikor váltanak ki fejfájást. Valamint fontos még, hogy bizonyosodjon meg arról, beszedte a megelőző gyógyszereit – ha Ön szed ilyeneket.

Megoldás lehet még az is, hogy kevesebb időt tölt a szabadban, amikor olyan időjárási viszonyok alakulnak ki, amelyek nagy valószínűséggel migrént okozhatnak Önnek. Valamint fontos, hogyha már a szabadban van, akkor mindenképpen védje a szemeit UV védelemmel ellátott napszemüveggel – leginkább a nyári időszakban.Forrás: www.healthline.com


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár