A férfiakat is oltani kellene HPV ellen

- Írta: DÁ

A férfiakat is oltani kellene HPV ellen

A HPV elleni vakcinát elsősorban a 26 év alatti korosztályba tartozó lányoknak szokták ajánlani, pedig az erősebb nem képviselőit is ajánlatos lenne beoltani – hívja fel a figyelmet egy osztrák tanulmány.

Innsbrucki orvosok emlékeztetnek: habár 2009 óta férfiak számára is létezik védőoltás, számukra sosem reklámozták olyan erővel annak hasznosságát, mint a nők esetében. A kutatók 133 férfit vizsgáltak meg alaposan, akik között héthónapos csecsemő éppúgy volt, mint 82 éves idős ember. A kísérletben szereplők 18,8 százaléka alacsony, 9,77 százalék magas kockázatú HPV-genotípust hordozott magában, miközben egyikük sem produkálta a HPV klinikai tüneteit. Mindez arra utal, hogy akárcsak a nőknél, úgy a férfiak esetében is nagyon fontos lenne a védőoltás általánossá tétele.

A HPV-fertőzés korunk leggyakoribb szexuális megbetegedése, amelynek mintegy százharminc különböző variánsa ismert. Ezek nagyjából harmada okoz látványos elváltozásokat a nemi szerveken. Az esetek túlnyomó többségében a HPV áll a méhnyak daganatos megbetegedéseinek hátterében is, de a végbél és a pénisz rákos elváltozásainak bizonyos hányadáért is ez a vírus a felelős. Tévhit, hogy a HPV csak szexuális úton terjed, hiszen a testnedvekkel érintkezve bárki elkaphatja a kórt – vagyis az is, aki például a beteg után vele azonos evőeszközzel eszik. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy az elsődleges fertőzési út a szexuális érintkezés, amikor is a bőrfelület vagy a nyálkahártyák sérülései révén hatol be a szervezetbe a vírus. A HPV bizonyos típusai szemölcsöket okoznak a lábon, más variánsok akár az arcon vagy a kézfejen is eredményezhetnek különféle igen csúnya és kellemetlen elváltozásokat.

Az osztrák kutatók kiemelik: az eredmények ismeretében nagyon is fontos tudatosítani az emberekben, hogy a HPV mindenkire veszélyt jelent, és még akkor sem lehet kizárni a megbetegedés esélyét, ha valakinél nem észlelik a tüneteket. Egyes felmérések szerint a nők négyötöde élete során átesik valamilyen HPV-fertőzésen, és elváltozásokat, komolyabb következményeket elsősorban náluk okoz a kór – ezért is tudják úgy sokan, hogy a férfiakra nézve nem veszélyes a vírus. Mint azt a jelen kutatás is mutatja, ez korántsem igaz: a férfiak egy része ugyanúgy hordozza szervezetében a HPV-t, csak esetükben többnyire nincsenek látványos tünetek és nem alakul ki betegség. A nőknél azonban a HPV a méhnyakat borító hámszövetek mélyére hatol, ahol hosszú távon is befészkeli magát.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár