A férfiakat is oltani kellene HPV ellen

- Írta: DÁ

A férfiakat is oltani kellene HPV ellen

A HPV elleni vakcinát elsősorban a 26 év alatti korosztályba tartozó lányoknak szokták ajánlani, pedig az erősebb nem képviselőit is ajánlatos lenne beoltani – hívja fel a figyelmet egy osztrák tanulmány.

Innsbrucki orvosok emlékeztetnek: habár 2009 óta férfiak számára is létezik védőoltás, számukra sosem reklámozták olyan erővel annak hasznosságát, mint a nők esetében. A kutatók 133 férfit vizsgáltak meg alaposan, akik között héthónapos csecsemő éppúgy volt, mint 82 éves idős ember. A kísérletben szereplők 18,8 százaléka alacsony, 9,77 százalék magas kockázatú HPV-genotípust hordozott magában, miközben egyikük sem produkálta a HPV klinikai tüneteit. Mindez arra utal, hogy akárcsak a nőknél, úgy a férfiak esetében is nagyon fontos lenne a védőoltás általánossá tétele.

A HPV-fertőzés korunk leggyakoribb szexuális megbetegedése, amelynek mintegy százharminc különböző variánsa ismert. Ezek nagyjából harmada okoz látványos elváltozásokat a nemi szerveken. Az esetek túlnyomó többségében a HPV áll a méhnyak daganatos megbetegedéseinek hátterében is, de a végbél és a pénisz rákos elváltozásainak bizonyos hányadáért is ez a vírus a felelős. Tévhit, hogy a HPV csak szexuális úton terjed, hiszen a testnedvekkel érintkezve bárki elkaphatja a kórt – vagyis az is, aki például a beteg után vele azonos evőeszközzel eszik. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy az elsődleges fertőzési út a szexuális érintkezés, amikor is a bőrfelület vagy a nyálkahártyák sérülései révén hatol be a szervezetbe a vírus. A HPV bizonyos típusai szemölcsöket okoznak a lábon, más variánsok akár az arcon vagy a kézfejen is eredményezhetnek különféle igen csúnya és kellemetlen elváltozásokat.

Az osztrák kutatók kiemelik: az eredmények ismeretében nagyon is fontos tudatosítani az emberekben, hogy a HPV mindenkire veszélyt jelent, és még akkor sem lehet kizárni a megbetegedés esélyét, ha valakinél nem észlelik a tüneteket. Egyes felmérések szerint a nők négyötöde élete során átesik valamilyen HPV-fertőzésen, és elváltozásokat, komolyabb következményeket elsősorban náluk okoz a kór – ezért is tudják úgy sokan, hogy a férfiakra nézve nem veszélyes a vírus. Mint azt a jelen kutatás is mutatja, ez korántsem igaz: a férfiak egy része ugyanúgy hordozza szervezetében a HPV-t, csak esetükben többnyire nincsenek látványos tünetek és nem alakul ki betegség. A nőknél azonban a HPV a méhnyakat borító hámszövetek mélyére hatol, ahol hosszú távon is befészkeli magát.
 

Bezár