A kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is

- Írta: Sz.N.

A kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is

A kertészkedés mint terápia áldásos hatású – főleg a pszichiátriai intézetekben kezelt betegek esetében segít sokat. Ha kertet ápol a beteg, saját problémájára is nyitottabb, jobban elfogadja betegségét.

Növényekkel foglalatoskodni jó – ezt már ír szerzetesek is észrevették a XIV. században. 300 éve is újra megfordult azok fejében, akiket érdekelt az emberi lélek: az embert megnyugtatja és felderíti a természet. Azóta több kutatás is megerősítette, hogy legyen szó aktív pihenésről, vagy csak a szép táj megcsodálásáról, a természet jó hatással van ránk. A kertészkedés számos pozitív hatását az orvostudomány is használja a betegek érdekében. Nem csak depresszió, de baleset miatt bekövetkezett agysérülés, agyvérzés vagy tumor okozta károsodás során is hatékony a kertterápia.
A kertészkedés során ugyanis számtalan olyan pillanat akad, amikor a kertész átélheti, hogy újra képes valamit megtenni – mutatott rá Andreas Niepel, a Nemzetközi Kertészeti Terápia Társaság elnöke, akinek szavait a dpa idézte.

Hosszú a lista, miért is jótékony a kertterápia. Jó hatással van a fizikumra, segít megerősödni a legyengült testnek, ez tény. A fizioterápiával szemben még azzal az érzéssel is megajándékozza a pácienst, hogy valami hasznosat csinál, ráadásul a beteg közvetlen visszacsatolást kap – valamit változtatott. Virágcserepek elpakolásával pedig ugyanúgy fejlődik a kézügyesség, mint ha gyógytornásszal gyakorolná újra, hogyan kell fogni. Sokak számára a kerti munka izgalmasabb is, mint a fizioterápia.

A léleknek is jót tesz a kert: az ápoltak gondozóvá válhatnak, amikor a virágokat ápolják. Átélhetik azt is, hogy hasznosak, mert szükség van rájuk és a munkájukra. A kert segít elfogadni a betegséget is, támogat abban, hogy megbirkózzunk a problémákkal. A szenvedélybetegek számára pedig azért hasznos, mert nem csak a függőségükön jár az eszük, képesek másra is gondolni – ezáltal újra nyitottabbak lesznek a világra.

Ha a beteg élvezi a kerti munkát, nagyon pozitív élménnyel lehet a terápiát kiegészíteni. A fejlődő növények mindig arra emlékeztetnek bennünket, hogy mi magunk is képesek vagyunk a pozitív változásra és a fejlődésre.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár