Hét jele a mentális fáradtságnak

Néhány egyszerű megoldás a leküzdésére

Hét jele a mentális fáradtságnak

Úgy érzi, hogy szellemileg fáradt és a mentális erőforrásai teljesen kimerültek? Sajnos az élet akkor sem lassul le, hogyha az agya úgy döntött, hogy éppen „nyaralni” megy. Akkor mégis hogyan kezelheti a mentális fáradtságot, miközben az agyunk szükségletei sohasem szűnnek meg? A mentális fáradtság megelőzésére és megakadályozására egyszerű módszerek állnak a rendelkezésünkre, amiket az alábbiakban meg is említünk. Azonban először nézzük át, milyen jelei vannak a mentális fáradtságnak.


1. Szíve szerint elnémítaná a világot


Az agyunk rengeteg információt dolgoz fel a környezetből másodpercenként. Szóval a túlstimuláció fogalma nem újdonság ilyen ingerek között. Ez az érzékszervi túlterhelés pedig elviselhetetlen lehet, amikor mentális fáradtsággal küzd. Irtózik a hangoktól, a vakító fényektől, a sürgés-forgástól és a folytonos csevegéstől maga körül. Egyszerűen csak becsukná az ajtót, lekapcsolná a világítást és mindent lenémítana.


2. Még a kis döntések is nehezek


A mentális fáradtság ideje alatt a döntéshozatal igen nehézkes tud lenni, hiszen még a kis döntések is igényelnek némi mentális frissességet. Amikor úgy érzi, hogy az agya egyszerre több dolgot is végez, az nagyon könnyen "agyfagyáshoz" vezethet. Ezt ugyanúgy képzelje el, mint amikor a számítógépen rengeteg program fut párhuzamosan és egyszer csak lefagy az egész rendszer. Természetesen még azelőtt, hogy mindent elmenthetett volna...


3. Borongósabb a hangulata, mint általában


Védelmünkre szóljon, hogy a hirtelen hangulatváltozásunk a társadalmi túlterheléssel és a túlzott stimulációval hozható szoros összefüggésbe. A mentális fáradtság idején még szeszélyesebbek és érzékenyebbek tudunk lenni. Egyik pillanatban örülünk, aztán a másikban már szomorúnak érezzük magunkat.


4. A motivációját hivatalosan is a küszöbön hagyta


Nehéz motiváltnak maradni, mialatt az ember szellemileg leharcoltnak érzi magát. Valójában a mentális fáradtság azt üzeni, hogy ideje szünetet tartani, mindegy hogy szeretnénk-e vagy sem. Ilyen esetekben pedig érdemes megfogadnunk a szervezetünk tanácsait. Még mielőtt késő lenne!


5. A figyelme felér egy kisgyerek figyelmével


Próbálna fókuszálni a munkára, azonban a gondolatai szétszóródnak és mindenre tud figyelni, csak a fontos dolgokra nem. A legrosszabb az egészben, hogy a fantáziájában sem tud elmerülni, mert még a képzelete is fáradékonyabb és gyengébb. Valójában az agya ilyenkor egy hideg, szürke szoba, amiben nincsen semmi, csak az aggodalmak ismétlődnek.


6. Rendszertelenül étkezik


Egyszer kevesebbet eszik, mert éppen stresszesnek érzi magát. Máskor pedig hirtelen rengeteg szénhidrátot visz be a szervezetébe, hogy a megfáradt agyának egy gyors löketet adjon.


7. A teste haragszik Önre


Számos pszichoszomatikus tünet is társul a mentális fáradtsághoz. Ez a fogalom pedig egyszerre foglalja magába az elmét és a testet is. Azonban a modern orvostudománynak még így is sokáig tartott elismernie, hogy a fájdalom az agyban megegyezik azzal a fájdalommal, ami a testben van. A mentális fáradtság felboríthatja az emésztését. Könnyen alakulhatnak ki görcsök, fájó izmok és olyan tünetek, amiket az ember a háta közepére sem kíván. Mindezeken túl a mentális fáradtság lelassítja a gyógyulási időt a betegségeknél és a szervezetének regenerálódását is nehezíti.


Most, hogy ismeri a jeleit, már meg tud tenni néhány egyszerű lépést, hogy megelőzze ezt a kimerültséget.


Íme néhány javaslat:


Gondolkozzon kevesebbet!


Ezt nehéz ennyire sarkalatosan kérni és kijelenteni. Mégis muszáj szelektálnunk, hogy mire fordítunk több, és mire fordítunk kevesebb szellemi figyelmet. Hogyha valami nem fontos, kevésbé lényeges, akkor ilyen esetekben érdemes lehet mégis holnapra halasztani annak a megvalósítását.


Teremtsen határokat!


Határozza meg egyértelműen, meddig dolgozik vagy meddig lesz aktívabb. Azonban azt se felejtse el szabályozni, hogy mikortól kell pihennie. Ezeket a határokat pedig anyatigrisként kell védenie, ugyanis egyik sem mehet(ne) a másik rovására.


Gondoskodjon jobban a testéről!


Korábban már írtunk az agy-test kapcsolatról. Ezek kölcsönösen összefüggenek, az egyik kihat a másikra és fordítva. Szóval az egyértelműen nagy hatással van a mentális egészégére, hogyan viselkedik a testével. A megfelelő táplálkozás és a folyamatos testmozgás, edzés tökéletes a megelőzésre. Viszont tökéletes gyógymód lehet a felépüléshez, hogyha sajnos már belekerült ebbe az állapotba.


Kényeztesse magát!


A kisebb jutalmak mindig motiválóan tudnak hatni. Valamint remek érzés, amikor a kemény munka gyümölcseként megjutalmazza magát valamilyen aprósággal.  Íme egy nagyon életszerű példa: a gyereknevelésben is fontos a jutalom és az eredményekhez társuló dicséret. Reméljük, hogy ezeket Ön is megtapasztalta kis korában. Akkor mégis milyen üzenetet küld saját magának és a szervezetének, hogy egyre keményebben és keményebben dolgozik anélkül, hogy bármi jutalmat kapna?


Forrás: www.introvertspring.comSzakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár