Nem kizárólag a szexen jár a férfiak agya

- Írta: DÁ

Címkék: pszichológia szex
Nem kizárólag a szexen jár a férfiak agya

A férfiaknak átlagosan hét másodpercenként jut eszébe a szex – szokás hangoztatni. Most azonban úgy fest, az erősebbik nem képviselői legalább annyit gondolnak az alvásra és az evésre is, mint az ágyban átélendő örömökre.

A legújabb vonatkozó kutatást az Ohiói Állami Egyetemen végezték. Az eredmények tükrében a férfiak naponta átlagosan tizennyolc alkalommal gondolnak a szexre, szemben a nők esetében jellemző tízzel. A férfiak esze azonban hasonlóan sokat jár az alváson és az evésen is. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy felesleges azzal gyanúsítani őket: csak „arra” tudnak gondolni, ugyanis összességében is többet gondolnak az általános életfunkciókra, mint a nők – így egyebek mellett a szexre is.

Az egyetem szakemberei szerint a hét másodperces állítás nem több buta városi legendánál, aminek kialakulásához és elterjedéséhez az is hozzájárulhatott, hogy a témában kevés tényleg alapos kutatást végeztek eddig. A kutatók 163 egyetemista nőt és 120 azonos korcsoportba tartozó férfit kértek meg arra, hogy mindig hordjanak maguknál olyan speciális számlálót, amilyet a golfpályákon szokás használni. Annak érdekében, hogy közben ne koncentráljanak túlságosan a szex témakörére, annyit mondtak a diákoknak: egészségügyi témájú kérdéseket tesznek majd fel nekik. Ezután a kísérletben résztvevők hatvan százalékának azt mondták: akármikor jut eszükbe a szex, klikkeljenek egyet a számlálón. Másoknak az étkezés vagy az alvás kapcsán kellett kattintania a kis szerkezeten.

A sztereotípiák szerint a férfiak agya állandóan a szexen jár, míg a nőké ritkábban, a végeredmény azonban egyáltalán nem igazolta ezeket. A kísérletben résztvevők között eleve komoly szórást tapasztaltak: akadt, aki mindössze egyszer gondolt a szexre a nap folyamán, de az egyik férfi például 388 sikamlós gondolatot regisztrált a számlálón. Ha csak az ébrenléti órákat vesszük, ez azt jelenti, hogy az illetőnek minden 158. másodpercben jutott eszébe a szex – és ez még mindig nagyon messze jár a héttől… A férfiak agya átlagosan alig több mint óránként egyszer kattogott a szex körül, a nőké pedig nagyjából fele ennyiszer. Érdekesség, hogy azok a nők, akik a kitöltött kérdőívek szerint jobban adtak mások róluk alkotott véleményére, sokkal kevesebb étel- és szexközpontú gondolatról számoltak be. A kutatók szerint ők alighanem tudatosan igyekeztek úgy alakítani az eredményeket, hogy a három vizsgált kategória nagyjából arányban álljon egymással.

Egy hasonló kísérletnek persze megvannak a maga korlátai, és ezt maguk a tudósok is elismerik. Teljesen elszigetelt, csakis egy témát érintő gondolatok eleve nem léteznek, ráadásul a felmérés azt sem mutatja meg, hogy az adott illetőnek pusztán egy másodperc töredékéig átvillant az agyán valami egy lengébb öltözet láttán, vagy hosszú percekig fantáziált partneréről a hálószoba magányában. Más korosztály esetében pedig akár más eredmények is születhetnek. Az azonban biztos, hogy ez a vizsgálat is csak azt bizonyítja: a gyakran évszázados beidegződéseken alapuló férfi-nő sztereotípiáknak sokszor egyáltalán nincs alapjuk.

Bezár