Nem kizárólag a szexen jár a férfiak agya

- Írta: DÁ

Címkék: pszichológia szex
Nem kizárólag a szexen jár a férfiak agya

A férfiaknak átlagosan hét másodpercenként jut eszébe a szex – szokás hangoztatni. Most azonban úgy fest, az erősebbik nem képviselői legalább annyit gondolnak az alvásra és az evésre is, mint az ágyban átélendő örömökre.

A legújabb vonatkozó kutatást az Ohiói Állami Egyetemen végezték. Az eredmények tükrében a férfiak naponta átlagosan tizennyolc alkalommal gondolnak a szexre, szemben a nők esetében jellemző tízzel. A férfiak esze azonban hasonlóan sokat jár az alváson és az evésen is. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy felesleges azzal gyanúsítani őket: csak „arra” tudnak gondolni, ugyanis összességében is többet gondolnak az általános életfunkciókra, mint a nők – így egyebek mellett a szexre is.

Az egyetem szakemberei szerint a hét másodperces állítás nem több buta városi legendánál, aminek kialakulásához és elterjedéséhez az is hozzájárulhatott, hogy a témában kevés tényleg alapos kutatást végeztek eddig. A kutatók 163 egyetemista nőt és 120 azonos korcsoportba tartozó férfit kértek meg arra, hogy mindig hordjanak maguknál olyan speciális számlálót, amilyet a golfpályákon szokás használni. Annak érdekében, hogy közben ne koncentráljanak túlságosan a szex témakörére, annyit mondtak a diákoknak: egészségügyi témájú kérdéseket tesznek majd fel nekik. Ezután a kísérletben résztvevők hatvan százalékának azt mondták: akármikor jut eszükbe a szex, klikkeljenek egyet a számlálón. Másoknak az étkezés vagy az alvás kapcsán kellett kattintania a kis szerkezeten.

A sztereotípiák szerint a férfiak agya állandóan a szexen jár, míg a nőké ritkábban, a végeredmény azonban egyáltalán nem igazolta ezeket. A kísérletben résztvevők között eleve komoly szórást tapasztaltak: akadt, aki mindössze egyszer gondolt a szexre a nap folyamán, de az egyik férfi például 388 sikamlós gondolatot regisztrált a számlálón. Ha csak az ébrenléti órákat vesszük, ez azt jelenti, hogy az illetőnek minden 158. másodpercben jutott eszébe a szex – és ez még mindig nagyon messze jár a héttől… A férfiak agya átlagosan alig több mint óránként egyszer kattogott a szex körül, a nőké pedig nagyjából fele ennyiszer. Érdekesség, hogy azok a nők, akik a kitöltött kérdőívek szerint jobban adtak mások róluk alkotott véleményére, sokkal kevesebb étel- és szexközpontú gondolatról számoltak be. A kutatók szerint ők alighanem tudatosan igyekeztek úgy alakítani az eredményeket, hogy a három vizsgált kategória nagyjából arányban álljon egymással.

Egy hasonló kísérletnek persze megvannak a maga korlátai, és ezt maguk a tudósok is elismerik. Teljesen elszigetelt, csakis egy témát érintő gondolatok eleve nem léteznek, ráadásul a felmérés azt sem mutatja meg, hogy az adott illetőnek pusztán egy másodperc töredékéig átvillant az agyán valami egy lengébb öltözet láttán, vagy hosszú percekig fantáziált partneréről a hálószoba magányában. Más korosztály esetében pedig akár más eredmények is születhetnek. Az azonban biztos, hogy ez a vizsgálat is csak azt bizonyítja: a gyakran évszázados beidegződéseken alapuló férfi-nő sztereotípiáknak sokszor egyáltalán nincs alapjuk.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár