A macskák is rosszul bírják

2012.09.18.

A macskák is rosszul bírják

A stressz állatokra gyakorolt hatásával kutatások közel egy évszázada foglal-koznak. Éheztetett egerek, egymás hegyén-hátán élő patkányok, ijesztgetett kutyák hada bizonyította: a stressz könnyen, viszont csúnyán megbetegíthet egyébként egészséges egyedeket. A legújabb kutatások során tudósok egészséges macskákat stresszeltek – a cicusok pedig fényesen alátámasztották, hogy a fokozott, kontrollálhatatlan stressz rombolja az egészséget.

A stressz maga nem betegség, azonban testi-lelki betegségek hadának kiváltója lehet. Selye János, a fogalom megalkotója az élet sójának nevezte – vagyis a stressz nem önmagában rossz: annak mennyisége, minősége és a rá adott reakció függvényében lesz motor avagy időzített bomba. Ha képtelenek vagyunk kezelni vagy befolyásolni, könnyen úgy járhatunk, mint az Ohio-beli macskák.

Az amerikai Journal of the American Veterinary Medical Association című szaklapban publikált tanulmány szerzői kísérleteik során azt tapasztalták, hogy stressz hatására – csak mint megváltozott etetési szokások, vagy a megszokott gondozási mód megváltozása – az egészséges macskák olyan tüneteket kezdenek produkálni, mint beteg fajtársaik: a felhergelt cicusok hánytak, nem ették meg eledelüket, és szétdúlták macskaalmos dobozkájukat.

Az eredetileg egészséges állatok olyan jellegzetes szimptómákat produkáltak, mint bizonyos húgyúti betegségben szenvedő fajtársaik. A speciális macskakór állandósuló rossz közérzetet illetve fájdalomérzést okoz, eközben pedig kontrollálhatatlan vizeletürítésre készteti a cicusokat, és megalapozza jónéhány más betegség kialakulását is. A beteg macskák pedig mindezek miatt nem ritkán az állatorvosi rendelőben végzik, altatásban.

Az eredmények elgondolkodtatóak, nem csak állattartási szokásaink szempontjából. Mint kedvenceinkre, mint saját magunkra nézve leszűrhetjük a következtetést: a stresszorok csökkentésével és kiegyensúlyozott (!), kedvező életmóddal számos betegségnek vehetjük elejét – az egyéb prognózisokról nem is beszélve…
 


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár