A macskák is rosszul bírják

2012.09.18.

A macskák is rosszul bírják

A stressz állatokra gyakorolt hatásával kutatások közel egy évszázada foglal-koznak. Éheztetett egerek, egymás hegyén-hátán élő patkányok, ijesztgetett kutyák hada bizonyította: a stressz könnyen, viszont csúnyán megbetegíthet egyébként egészséges egyedeket. A legújabb kutatások során tudósok egészséges macskákat stresszeltek – a cicusok pedig fényesen alátámasztották, hogy a fokozott, kontrollálhatatlan stressz rombolja az egészséget.

A stressz maga nem betegség, azonban testi-lelki betegségek hadának kiváltója lehet. Selye János, a fogalom megalkotója az élet sójának nevezte – vagyis a stressz nem önmagában rossz: annak mennyisége, minősége és a rá adott reakció függvényében lesz motor avagy időzített bomba. Ha képtelenek vagyunk kezelni vagy befolyásolni, könnyen úgy járhatunk, mint az Ohio-beli macskák.

Az amerikai Journal of the American Veterinary Medical Association című szaklapban publikált tanulmány szerzői kísérleteik során azt tapasztalták, hogy stressz hatására – csak mint megváltozott etetési szokások, vagy a megszokott gondozási mód megváltozása – az egészséges macskák olyan tüneteket kezdenek produkálni, mint beteg fajtársaik: a felhergelt cicusok hánytak, nem ették meg eledelüket, és szétdúlták macskaalmos dobozkájukat.

Az eredetileg egészséges állatok olyan jellegzetes szimptómákat produkáltak, mint bizonyos húgyúti betegségben szenvedő fajtársaik. A speciális macskakór állandósuló rossz közérzetet illetve fájdalomérzést okoz, eközben pedig kontrollálhatatlan vizeletürítésre készteti a cicusokat, és megalapozza jónéhány más betegség kialakulását is. A beteg macskák pedig mindezek miatt nem ritkán az állatorvosi rendelőben végzik, altatásban.

Az eredmények elgondolkodtatóak, nem csak állattartási szokásaink szempontjából. Mint kedvenceinkre, mint saját magunkra nézve leszűrhetjük a következtetést: a stresszorok csökkentésével és kiegyensúlyozott (!), kedvező életmóddal számos betegségnek vehetjük elejét – az egyéb prognózisokról nem is beszélve…
 

Hozzászólások

Névtelen | 2011-01-12 09:55

javasolható az állatpszichológus...

lutzgizi | 2011-01-12 09:58

Jó ötlet. A teknősömnél már járt egy.

macskafan | 2011-01-12 12:50

Nem is tudom, a macskámra ismerek-e vagy sem... Bosszúkakálás, hiszti, rohangászás, nyughatatlanság, feneketlen bendő... azt hiszem, már nagyon várja a tavaszt, és hogy levezethesse a fölös energiáit. Korához képest (14) tiszteletreméltó, hogy van egyáltalán fölös energiája :)

okoska | 2011-01-13 09:55

Én szeretem a macskáimat, de az egereket senki nem is említi?
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár