Sose adjunk csokit a kutyának!

- Írta: DA

Sose adjunk csokit a kutyának!

Régen azt tartották, a csokoládé káros, az utóbbi években azonban egyre inkább azokkal a véleményekkel ismerkedhettünk meg, amelyek az édesség hasznos oldalát hangsúlyozták: az antioxidáns hatást, a magas tápértéket, és így tovább. Mindezt tényleg hiba lenne figyelmen kívül hagyni, a csokinak azonban tényleg léteznek árnyoldalai.

Először is tudnunk kell, hogy habár a közép-amerikai indián kultúrákban évezredes múltra tekint vissza a kakaóbabból készült kakaó különböző feldolgozása, ám a mai termékek már meglehetősen távol állnak ezektől az eredeti csokoládés finomságoktól. A mostani táblás csokik élelmiszeripari kísérletezés során nyerték el végső formájukat: az igazán jó minőségű csokoládé továbbra is kizárólag kakaómasszából, kakaóporból és kakaóvajból készülnek némi cukor és esetleg vanília hozzáadásával, a nagyiparilag előállított csokikon azonban ezek mellett rengeteg extra adalék kap helyet – a kakaó rovására. Márpedig a csokoládé minősége úgy emelkedik, ahogy a kakaótartalma. Mondanunk sem kell: a plusz cukor, a tej, a szója, a kukoricaszirup, az ízesítők, a mesterséges színezékek és állományjavítók nem hozzáadnak, hanem elvesznek a csoki élvezeti értékéből.
 
Amennyiben valaki allergiás lesz a csokoládéra, az jórészt e kiegészítő összetevők rovására írható. A csokiallergia igen kellemetlen tud lenni: hányással, hasmenéssel, gyomorégéssel, bőrtünetekkel járhat. Ha egyébként is ételallergiákkal küszködünk, érdemes fokozottan átnézni a csokoládék összetevőinek listáit, ugyanis a csokikban tipikusan magas a hatványozottan allergén anyagok előfordulási esélye: a tej, a mogyoró, a glutén, a szójabab, a szójalecithin és a kukorica vagy kukoricaszirup sokaknál válthat ki hasonló reakciókat, nem is beszélve a mesterséges adalékokról. A koffein és a kakaóban található theobromin egyébként szintén túlérzékenységi reakciókat okozhat, bár ritkábban. Utóbbi ugyanakkor az állatokra kifejezetten veszélyes: épp ezért nem szabad a kutyáknak csokit adni, pedig valósággal megőrülnek érte. A feniletihlamin nevű anyag hangulati hullámzást, fejfájást válthat ki az arra hajlamosaknál.

Mint említettük, bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns hatásuk, mint a zöld teának, a vörösbornak vagy az epernek, így kismértékben mindenképp ajánlott ezek fogyasztása, ám mértékkel együk a csokit, és lehetőleg az étcsokoládékat preferáljuk a tejcsokoládék helyett.


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár