A megfázásról

2011.12.16. - Írta: betegvagyok.hu

A megfázásról

A megfázást vírusfertőzés okozza. Attól még nem fázik meg az ember, hogy huzatban ül, vizes a lába, vagy akár kabát nélkül megy ki a hidegbe, viszont mindez csökkentheti a kórokozókkal szembeni védekezőképességet.

Csecsemők

  • A kisbabáknak a szokványos megfázás ellen gyenge a védekezőképességük; könnyen megkaphatják, és igazán betegek lehetnek tőle. Ezért legalábbis pár hónapig érdemes mindent megtenni, hogy mások nátháját a baba ne kapja el.
  • Ha a baba betegnek tűnik, vigyük el orvoshoz, még ha nincs is láza. Ritkán, de előfordul, hogy a babának igen alacsonyra süllyed a testhőmérséklete, ha beteg.
  • Ne feledjük, hogy a babának nehezére esik a szájon keresztül lélegeznie, és mialatt szopik, vagy a cumisüvegből eszik, szüksége van rá, hogy az orrán is kapjon levegőt. Kérdezzük meg az orvost, nem javasol-e valamilyen orrcseppet az etetések előttre. Azt is kérdezzük meg, leszívjuk-e az orrából a váladékot egy gumiból készült lágy orrszívóval.
  • Figyeljünk, hogy mennyi tejet, teát iszik meg a baba, mialatt akadályozva van a szopásban. Ha valóban nehezére esik a szopás, és az étvágya is csökken, könnyen kiszáradhat. Ha túl csendes, elesett, kiszáradt a bőre, vagy ha a pelenkája két-három órán át is száraz marad, illetve 24 óra alatt csak 4-5 nedveset szedtünk ki alóla, ne habozzunk visszamenni az orvoshoz.

Kisdedek, óvodások

  • A gyerekeknél gyakran lázkiugrással, vagy akár hányással is indulhat egy-egy megfázás, de miután már kialakult, nem olyan betegek, csak a közérzetük rossz.
  • Fontos, hogy a gyerek megtanulja erősen kifújni az orrát. Az egyik ujjával lezárja az egyik orrlyukát, míg a másikat fújja. Ha csak úgy tud elaludni, hogy cumizik, vagy szopja az ujját, akkor lefekvés előtt is célszerű orrcseppet használni. Ne cseppentsünk az orrába gyakrabban, mint ahogy azt az orvos javasolja.

Szövődmények

  • A nátha szövődhet komolyabb betegségekkel. Ha egyszer a vírusoknak sikerült a szervezetben megtelepedniük, csökkentik a gyerek ellenálló képességét, és elkezdenek szaporodni.
  • A csökkent ellenálló képesség következtében baktériumok is megtelepszenek a gyerek szervezetében, és olyan „másodlagos fertőzéseket” hoznak létre, mint amilyen a hörghurut, a tüdőgyulladás vagy a középfülgyulladás.

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár