Beteg a baba

2010.10.19. - Írta: betegvagyok.hu

Beteg a baba

A megfázást vírusfertőzés okozza. Attól még nem fázik meg az ember, hogy huzatban ül, vizes a lába, vagy akár kabát nélkül megy ki a hidegbe, viszont mindez csökkentheti a kórokozókkal szembeni védekezőképességet. A kisbabáknak, és a kisebb gyerekeknek a szokványos megfázás ellen gyenge a védekezôképességük; könnyen megkaphatják és igazán betegek lehetnek tőle.

  • Ha a baba betegnek tűnik, vigyük el orvoshoz, még ha nincs is láza. Ritkán, de előfordul, hogy a babának igen alacsonyra süllyed a testhőmérséklete, ha beteg.
  • Ne feledjük, hogy a babának nehezére esik a száján keresztül lélegeznie, és mialatt szopik, vagy a cumisüvegből eszik, szüksége van rá, hogy az orrán is kapjon levegőt. Kérdezzük meg az orvost, nem javasol-e valamilyen orrcseppet, az etetések előttre. Azt is kérdezzük meg, leszívjuk-e az orrából a váladékot egy gumiból készült lágy orrszívóval, vagy orrszívó porszívóval.
  • Figyeljük, hogy mennyi tejet/teát iszik meg a baba, mialatt akadályozva van a szopásban. Ha valóban nehezére esik a szopás, és az étvágya is csökken, könnyen kiszáradhat. Ha túl csendes, elesett, kiszáradt a bőre, vagy ha a pelenkája két-három órán át is száraz marad, ne habozzunk visszamenni az orvoshoz.
  • A kisdedeknél, kisgyerekeknél gyakran lázkiugrással vagy akár hányással is indulhat egy-egy megfázás, de miután már kialakult, nem olyan betegek, csak a közérzetük rossz.
  • Fontos, hogy a gyerek megtanulja erősen kifújni az orrát. Az egyik ujjával zárja el az egyik orrlyukát, míg a másikat fújja.
  • Ha csak úgy tud elaludni, hogy cumizik, vagy szopja az ujját, csak akkor lefekvés előtt is célszerű orrcseppet használni.
  • Ne cseppentsünk az orrába gyakrabban, mint ahogy azt az orvos javasolja.
  • A nátha szövődhet komolyabb betegségekkel. Ha egyszer a vírusoknak sikerült a szervezetben megtelepedniük, csökkentik a gyerek ellenálló képességét, és elkezdenek szaporodni. A csökkent ellenálló képesség következtében baktériumok is megtelepszenek a gyerek szervezetében, és olyan „másodlagos fertôzéseket" hoznak létre, mint amilyen a hörghurut, a tüdőgyulladás vagy a középfülgyulladás.
  • Ha a gyereknek több napig láza van, orrából bôséges zöldessárga váladék folyik, zihlálva köhög, fáj a torka, a füle, rosszabbul hall, vagy levertnek és étvágytalannak tűnik, akkor másodlagos fertőzésre gyanakodhatunk.


Az orvos a megfázást okozó vírusok ellen nem tud gyógyszert adni, a baktériumok ellen viszont felírhat antibiotikumokat. Keressük fel azonnal, amint a közönséges náthához a felsorolt tünetek valamelyike társul.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár