A szex, a székrekedés és az orrfújás is vezethet agyvérzéshez

2011.05.12. - Írta: DÁ

A szex, a székrekedés és az orrfújás is vezethet agyvérzéshez

A kávé, a szex, sőt, az orrfújás is növelheti egy bizonyos típusú agyvérzés kockázatát – állítják holland kutatók. A szakemberek által elkészített tanulmány 250 beteg esete alapján nyolc rizikófaktort sorol fel, amelyek közül mindegyik megemeli a vérnyomást, utóbbi pedig megrepesztheti az ereket az agyban.

Hasonló agyvérzés akkor következhet be, amikor egy meggyengült ér – szaknyelven aneurizma – fala elhasad. Aneurizma akkor alakul ki, ha az érfal akár veleszületett, akár menet közben támadt ok miatt elvékonyodik, és zsákszerűen kitüremkedik. Ez a meggyengült rész nyomásváltozás hatására könnyen elszakadhat, ami agykárosodást vagy egyenesen halált is okozhat. A roncsoló hatás oka, hogy a nyíláson keresztül vér kerül a környező területekre. Az így kialakuló vérömleny károsítja, nyomja az agy szöveteit, illetve fokozza az agyban uralkodó nyomást.

Az Utrechti Egyetem egészségügyi központjának munkatársai három éven keresztül kísérték figyelemmel a 250 kiválasztott személyt, hogy beazonosítsák, mi okozza ezeket a szakadásokat. A fő okok között felsorolták a kávét (10,6 százalék), a fizikai túlerőltetést (7,9 százalék), az orrfújást (5,4 százalék), a szexet (4,3 százalék), a székelés közben kifejtett erőlködést (3,6 százalék), a kólaivást (3,5 százalék), a hirtelen támadt ijedtséget (2,7 százalék) és az erőteljes dühöt (1,3 százalék). Az egyes faktorok aránya és veszélyessége ugyanakkor nem azonos. Miközben a tetemes mértékű kávéfogyasztás csupán 1,7-szeresre növeli az agyvérzés kockázatát, sokkal gyakoribb a többi oknál. Eközben például a hirtelen ijedtség majdnem huszonháromszor nagyobb esélyt teremt az agyvérzésre, de csak az esetek 2,7 százalékáért volt felelős. A kutatók megjegyzik: az összes felsorolt tényező hirtelen és rövid vérnyomás-emelkedést okoz, ami az agyi aneurizma szakadását okozza.

Ötven emberből átlagosan egy rendelkezik aneurizmával, de az agyvérzések aránya ennél szerencsére jóval alacsonyabb. A vizsgálatot végző szakemberek szerint a koffeinbevitel mérséklése, illetve az aneurizmás emberek hashajtókkal történő kezelése által például csökkenteni lehet a kockázatokat. A magas vérnyomásnak ugyanakkor számos egyéb oka is lehet a túlsúlytól a dohányzáson át egészen a testmozgás teljes hiányáig, és az érfalak elgyengüléséért elsősorban a megnövekedett vérnyomás felelős.

A holland kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség a témában, hogy még alaposabban kiismerhessük a felsorolt okok és az agyvérzések összefüggéseit.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár