A testedzés az agyat is fejleszti

2011.02.03.

A testedzés az agyat is fejleszti

A Pittsburghi Egyetem kutatói vizsgálataik során úgy találták, hogy az intenzív testedzés nemcsak az izomzatban, hanem az agyban is strukturális változásokat idéz elő. Kísérleteikben rendszeresen aerobikozó egyéneknél vizsgálták a hippocampust, amely többek közt az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért is felelős agyterület, és úgy találták, hogy annak mérete növekszik a rendszeres testedzés hatására.

Az aerob kifejezés azt jelenti: levegőt igénylő, az aerboik pedig olyan testedzésforma, amely során intenzíven fokozódik a szervezet anyagcseréje – beleértve természetesen a légzést is. Az aerobik egyfajta sport, testedzési mód, melynek összetettsége és intenzitása a gyakorlat, elszántság és edzettség függvényében változhat. A testedzés átmozgatja az egész testet az összes izomcsoport érintésével, hosszútávú gyakorlása folytán nő a szervezet teherbíró képessége, erősödik az izomzat, s biztosítja az általános jó fizikai közérzetet. Az edzések folyamán a résztvevők zenére végeznek ritmikus tornagyakorlatokat, a mozgást ötvözve a tánc és a gimnasztika elemeivel. Azt, hogy ez a fajta sport nem életkorfüggő, mi sem bizonyítja jobban, hogy a pittsburghi kísérlet résztvevői sem fiatalok voltak.

A kutatók ötvenöt és nyolcvan év közötti embereket bevonva kísérleteikbe vizsgálták, milyen hatással van a testmozgás az agyra. Arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy az aerobikozók hippucampus nevű agyi területe a heti háromszori testedzés hatására két százalékkal gyarapodott eredeti méretéhez képest; a kísérletben résztvevő, hasonló korú embereknél, akik szintén tornáztak, csak kisebb intenzitással, ugyanennek a változásnak a mértéke a kutatók szerint 1.4 százalékos volt.

A hippocampus zsugorodása az öregedési folyamat velejárója. Méretének csökkenése a kognitív képességek romlásával, és nem utolsó sorban a demencia kialakulásának fokozott rizikójával jár. A kutatási eredmények különösen bíztatóak, mivel arra engednek következtetni, hogy az éveken át tartó rendszeres testmozgás nemcsak a testi, hanem a szellemi képességek leépülését is késleltetheti.

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár